Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Het weerbeeld is nog altijd wisselvallig door de aanwezigheid van lagedrukgebieden in onze omgeving. Vandaag valt er dan ook van tijd tot tijd neerslag en ook de komende dagen is de kans op buien nadrukkelijk aanwezig. Richting het weekend lijken we tijdelijk in wat rustiger vaarwater terecht te komen, maar het weerbeeld in het weekend is nog wat onzeker: dit hangt namelijk af van wat orkaan Lorenzo gaat doen.

De weerkaart voor vandaag van het KNMI. Neerslaggebieden en buien zijn het gevolg van de fronten die vandaag overtrekken.

Gisteren:
Gisterochtend kwamen er hier en daar stevige buien voor. In de loop van de dag klaarde het wat op, en in het noorden was de zon vrij vaak te zien. In het midden en zuiden verliep de dag iets grijzer. De maximumtemperatuur lag tussen 16 en 18 graden. In de avond trok vanuit het westen een flink neerslaggebied het land binnen.

Joyce Derksen fotografeerde deze prachtige lucht
Jolanda Bakker legde dit heerlijke herfstplaatje vast.
buien
In het noorden viel de laatste dagen al erg veel neerslag. Jannes Wiersema maakte deze foto.
Op veel plekken werd de aanstaande weersverandering ingeluid met een scherp afgegrensd wolkenveld. Een mooi gezicht! Alfons van den Hoek maakte deze foto.

Veel neerslag, buien

Afgelopen nacht trok het regengebied over Nederland en soms regende het stevig door. Vanochtend trekt dit regengebied geleidelijk via het noordoosten het land uit, maar in België en het oosten en zuiden van Nederland komen nog stevige buien voor. In de loop van de ochtend en het begin van de middag klaart het vervolgens op de meeste plekken iets op en kan de zon even doorbreken, maar in de loop van vanmiddag ontstaan er weer nieuwe buien, waarbij de hevigste exemplaren voor het midden en zuiden zijn. Bij deze exemplaren is hagel en een klap onweer niet uitgesloten. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 16 graden in het noordoosten van Nederland tot 19 graden in het westen van België.

buien

Er staat een matige tot vrij krachtige west-zuidwestelijke wind. In de loop van de dag neemt de wind wat in kracht af en draait naar noord, al waait het tijdens de buien weer iets harder.

Komende nacht komen er nog enkele buien voor, maar is er zeker ook ruimte voor opklaringen. De temperatuur daalt naar 5 graden in het noordoosten tot 11 graden in het westen. In de loop van de nacht neemt de wind vanuit het noordwesten in kracht toe.

Veel wind in kustgebieden en noorden

Wind
Met name langs de kust en in de noordelijke provincies staat woensdag veel wind. Bron: Wetterzentrale

Op woensdag staat er vrij veel wind; meest matig boven land, maar (vrij) krachtig (5 a 6 beaufort) in het noorden en langs de kust. Boven de Wadden kan het zelfs hard waaien (7 beaufort). Opklaringen en enkele buien wisselen elkaar daarbij af. De maximumtemperatuur is 12 a 13 graden en in combinatie met de wind kan dat behoorlijk fris aanvoelen.

Orkaan Lorenzo
Na woensdag gaat het weerbeeld voor een groot deel afhangen van orkaan Lorenzo. Vooralsnog lijkt de orkaan (rood omcirkeld) de zwarte pijl te gaan volgen. Wordt de route wat oostelijker (zoals bij de rode pijl) dan wordt het nog even flink warm.

Orkaan Lorenzo

Na woensdag gaat orkaan Lorenzo een belangrijke rol spelen voor het weerbeeld (zie de afbeelding hierboven). Als de orkaan een wat oostelijkere route neemt (zie de rode pijl in de afbeelding), dan wordt er met een zuidelijke stroming warme lucht aangevoerd en krijgen we een aantal relatief warme dagen. Komt de orkaan nóg oostelijker uit, dan krijgen we te maken met veel regen en waarschijnlijk ook behoorlijk wat wind. Wordt de route zoals nu voorspeld wordt (de zwarte pijl), dan krijgen we geen uitgesproken weertype en blijft het bij een tijdelijk wat droger intermezzo.

Op dit moment lijken donderdag en zaterdag zo goed als droog te verlopen (zie ook de pluim) en ook de wind lijkt dan tijdelijk wat minder te zijn. Daarbij is de temperatuursverwachting wel onzeker. We gaan de komende dagen in de gaten houden welk effect orkaan Lorenzo blijkt te hebben!

buien
De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. In het weekend is er kans dat de temperatuur weer wat omhoog gaat.
buien
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. De neerslagpieken zijn iets minder uitgesproken dan die van vandaag en morgen, maar de kans op neerslag is ook later in de week en volgende week duidelijk aanwezig. Donderdag en zaterdag lijken volgens de pluim vrij droog te verlopen.
De 15-daagse windverwachting van het KNMI. We zien af en aan windpieken: echt herfst dus.

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 411 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier