Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Terugblik winter

Zolang ik op Texel kom, is er iedere winter wel een dag dat ik opsta en de wereld wit is. Iedere winter, behalve de winter van 2019-2020. Op wat kletsnatte sneeuw na was het hier een ‘sneeuwloze winter’. Ook de temperatuur is op Texel deze winter geen enkele dag onder 0° geweest. Alleen in oktober, december en februari heeft het hier aan de grond een enkele nacht een graadje gevroren. Waarmee de winter die maar geen winter wilde worden getypeerd is.

In de laatste decade van februari liet de winter zich vooral in het zuiden even zien met plaatselijk sneeuw en gladheid.

Uiteindelijk was dit de op één na zachtste winter sinds we dit meten (1901) met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 6,4° tegen normaal 3,4°. De zachtste winter was die van 2006-2007 met gemiddeld 6,6°. Bovendien was afgelopen winter nat, gemiddeld over Nederland meer dan 140 mm. Qua zon was de winter vrij normaal maar de wind viel op. Op Texel kwam het vijf maal tot windkracht 9 (storm).

Weerbericht 

Vandaag en de komende dagen bepaalt een krachtige straalstroom het weer in de Benelux. Fronten van lagedrukgebieden brengen periodiek regen en buien. Gelukkig is er af en toe ruimte voor een opklaring. De wind is duidelijk aanwezig, vooral woensdag en donderdag, en de temperatuur is de meeste dagen met 8 tot 12° hoog voor deze periode in Maart. Naar het eind van de week lijkt het wat rustiger en frisser te worden.

Zonsopkomst gisterenochtend voor de regen gefotografeerd door Ton Wesselius

Gisteren

Het was een weekend met twee gezichten. Zaterdag leek het met behoorlijk wat zon, niet te veel wind en een temperatuur tussen 8 en 12° een beetje lente. Zondag veroorzaakte het koufront van een lagedrukgebied tussen IJsland en Scandinavië veel wind – aan zee 7 Bft. – en regen en leek het eerder herfst. In de loop van zondagmiddag klaarde het wat op en nam de wind geleidelijk af maar waren er ook her en der nog buien.

Afgelopen nacht

Klaarde het vanuit het westen verder op maar later veroorzaakte een hoogtetrog vooral aan de kust enkele buien. De wind nam verder af naar matig in het binnenland en matig tot vrij krachtig aan de kust en kwam uit zuidwest tot west. De temperatuur lag tussen 3 en 7°.

Deze foto maakte Erica v. Leeuwen gisteren in het zuidwesten van Nederland
De weerkaart voor vandaag. Bron: UKMO

Vandaag

Onder een strakke westelijke stroming profiteert de Benelux vandaag van een zwakke rug van hogedruk. Daardoor is het op een enkele bui na droog en is er niet teveel wind.

De dag start met een afwisseling van wolken en opklaringen. In de loop van de dag kan er een bui ontstaan. Vooral in het binnenland kan er naast regen ook hagel vallen. Vanmiddag neemt in het westen de bewolking toe. De wind komt vandaag uit zuidwest tot west en is matig in het binnenland, 3 of 4 Bft., en matig tot vrij krachtig aan de kust, 4 of 5 Bft. De temperatuur ligt tussen 6° op de Wadden en in hoog België en plaatselijk 11° elders.

Vanavond en vannacht

Neemt de bewolking verder toe en in de loop van de avond gaat het vanuit het westen regenen. De regen breidt zich vannacht uit over heel de Benelux. De wind krimpt naar zuidwest tot zuid en is eerst matig tot vrij krachtig, 4 of 5 Bft., maar neemt vanavond vooral aan de kust toe tot krachtig of hard, 6 of 7 Bft. De temperatuur daalt naar 4 tot 7° en in hoog België naar 1° rond middernacht. Later vannacht loopt de temperatuur vanuit het zuidwesten weer op.

Morgen

Is het een groot deel van de dag bewolkt. Bovendien valt er regen die pas in de loop van de middag naar het oosten wegtrekt. Tegen de avond zijn er in het westen enkele opklaringen mogelijk. Er staat een matige tot krachtige zuidwestenwind, 4 tot 6 Bft., die in de loop van de dag nog wat toeneemt aan de kust en rond het IJsselmeer naar krachtig of hard, 6 of 7 Bft. De temperatuur is met rond 9° op de Wadden en hoog België en 10 tot 13° elders hoog voor deze tijd van het jaar.

De weerkaart voor donderdag. Bron: UKMO

De rest van deze week

Bepaalt een krachtige straalstroom het weer in de Benelux. Daardoor kunnen fronten en troggen van lagedrukgebieden en randstoringen ons gemakkelijk bereiken. Dit zorgt voor wisselvallig weer met een afwisseling van perioden met regen of buien maar ook af en toe opklaringen. Vooral woensdag in de loop van de dag en donderdag is er veel wind uit het zuidwesten maar het lijkt niet te gaan stormen. Met een temperatuur tussen 8 en 12° overdag is het vrij zacht. Ook de nachten zijn zacht en vorstvrij.

Komend weekend

Lijkt ook zacht te gaan verlopen maar wel minder wisselvallig. Pas daarna zou het wat rustiger en frisser weer kunnen worden als een hogedrukgebied zicht ontwikkelt boven de Noordzee. Dit is nog ver weg en dus verre van zeker.

De kans grafiek voor de neerslag laat goed de wisselvalligheid zien met vooral de eerste dagen van deze week een grote kans op neerslag. Bron: Alpenweerman.nl.

De pluim met de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat de temperatuur de eerste helft van deze week oplopen. Daarna zakt de temperatuur naar ongeveer normale waarden voor midden Maart. Bron: Meteologix.

Woensdag een nieuw weerbericht op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een goede start van de nieuwe week!

Gisterenmiddag klaarde het op. Foto Jolanda Bakker

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 1.127 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier