Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Het is nog heel even herfst, maar vanmiddag om 17:28 uur start de winter dan echt. Van winterweer is echter geen sprake, want de winter begint grijs en zacht met van tijd tot tijd wat lichte regen en motregen.

Aan de noordoostflank van het hogedrukgebied Carina trekken met regelmaat storingen over onze streken. Na depressie Bob krijgen we ook te maken met depressie Charly.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het weer een echte donkere dag voor Kerst. Het was grijs en grauw en uit die bewolking viel van tijd tot tijd wat lichte regen en motregen.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 6 en 9° met in Eelde maximaal 6,2°. De toppers waren Schiphol en Rotterdam met 9,1°. In België lagen de maxima tussen de 4 en 9° met op de Mont-Rigi en in Elsenborn 4,3 en in Beitem en Koksijde 8,8°.

Het was grijs en grauw en Johan Klos maakte deze treffende foto.

Ook op deze donderdag is het grijs en bewolkt. Uit die bewolking valt af en toe wat lichte regen en motregen, maar in het noorden van het land lijkt het droog te blijven. Het gebied met regen trekt vanmiddag geleidelijk zuidwaarts weg, maar in België blijft het nog lang miezeren.

De wind waait zwak tot hooguit matig uit het westen en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 8 en 10, lokaal in het westen en zuidwesten 11°. In de Ardennen en Hoge Venen dooit het een graad of 6 en de aanwezige sneeuwlaag van een centimeter of 10 zal langzaam verdwijnen.

Vanavond en de komende nacht is en blijft het bewolkt en aanvankelijk is het droog. Later in de nacht neemt met name in de zuidelijke helft van de Lage Landen de kans op wat lichte regen en motregen weer toe.

De temperatuur daalt naar een graad of 4 in het noordoosten en naar 7 tot 9 in het midden en zuiden.

Jolanda Bakker maakte deze foto met het gemiezer.
Ton Wesselius maakte deze treffende foto.
Ook deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Morgen verandert er heel erg weinig. Het is wederom bewolkt en met name in de zuidelijke helft kan aanvankelijk nog wat lichte regen en motregen vallen.

Waaien doet het niet of nauwelijks uit uiteenlopende richtingen en de temperatuur stijgt naar maximaal 7-8° in het noorden en naar 9 of 10 in het zuiden. In België wordt het van oost naar west zo’n 7 tot 11°.

De verwachte weerkaart voor komend weekend volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Zaterdag is het ook bewolkt met lokaal wat licht gespetter. Heel misschien komt ook nog de zon tevoorschijn, maar veel moeten we ons daarbij niet voorstellen. De wind waait uit het zuidwesten en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar 10-11, in België op veel plaatsen naar 12°.

Zondag is het nog steeds bewolkt en de kans op regen is overal wat groter. De wind waait uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee en de temperatuur stijgt wederom naar 10-11°. In het westen van België kan het weer 12° worden, terwijl het in de Ardennen maximaal een graad of 6 wordt.

De weerkaart voor tijdens de Kerstdagen volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Tijdens de Kerstdagen is het bewolkt, zacht en bovendien groen. Met name eerste Kerstdag is er kans op regen, dinsdag lijkt het droog te blijven met wellicht geregeld zonneschijn. De temperatuur stijgt maandag naar 9 of 10, dinsdag zijn de verschillen wat groter en wordt het 8° in het noorden en 11 in het zuiden.

Na Kerst neemt de invloed van depressies toe en dat betekent dat het wisselvalliger wordt met meer wind en ook weer duidelijk lagere temperaturen naar een graad of 5. De neerslag kan dan ook weer winters van karakter worden.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat het weer mooi zien. Aanvankelijk is het vrij zacht met temperaturen oplopend naar een graad of 10, vanaf Kerst en zeker na Kerst gaat de temperatuur weer naar beneden naar een graad of 5. De Amerikanen gaan volgend weekend weer rap omhoog, maar de rest volgt (nog) niet.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat zien dat het aanvankelijk een graad of 9 tot 10 is. Na Kerst gaat de temperatuur naar beneden en ook het ensemblegemiddelde gaat wat omlaag naar veelal een graad of 7.

De sneeuwpluim van het ECMWF. Bron: KNMI

De sneeuwpluim is duidelijk. Tot en met woensdag is er geen enkele kans op sneeuwvlokken, laat staan op een witte Kerst. Later volgende week wordt het wat kouder en tegelijkertijd neemt de kans op sneeuw wat toe, maar een nieuw sneeuwdek laat nog op zich wachten.

De pluim wolken/zon van het ECMWF. Bron: KNMI

Het is al een erg sombere en donkere maand en ook de komende dagen wordt bijzonder weinig zon verwacht. Pas vanaf 2e Kerstdag gaat het licht weer aan.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie donderdag van en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 821 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier