klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Woensdag 1 juni, start de zomer al voor de weerkundigen. Terwijl dat de astronomische zomer (op de kalender) pas op 21 juni start. Gaat de zomer warm van start in onze omgeving en wat kunnen we verwachten de komende dagen? Dat gaan we in dit artikel behandelen.

Erica van Leeuwen- De Bruijn ingestuurd via Twitter.

Zomerwarmte ligt nog ver weg in de gebieden rondom de Middellandse Zee

Als we morgen (woensdag) de weerkaarten bekijken dan zien we dat de warme lucht zich bevind in de gebieden rondom de Middellandse Zee, Zuid-Frankrijk, Italië en de Balkenlanden. De Lage Landen bevinden zich nog in de veel koelere polaire lucht. Waarbij het kwik niet eens de 20 graden bereikt. Bovendien hebben we te maken met een lagedrukgebied die van Engeland, over het noorden van Nederland naar de Oostzee koerst. Dit zorgt voor een relatief koel en onstabiel weertype met enkele regen en onweersbuien.

Vandaag en morgen naast zon, pittige regen en onweersbuien

In de onstabiele lucht ontwikkelen vandaag en morgen, enkele pittige regen en onweersbuien. Dit zijn lokale buien en er zullen dus ook gebieden zijn die het nagenoeg droog houden. In de loop van de middag zien we met het oplopen van de temperatuur de buien ontstaan en deze trekken van zuidwest naar noordoost over het land. Ook vanavond en vannacht houdt de buiigheid aan, maar in het zuiden wordt het geleidelijk droog. Bij de buien is kans op hagel en windstoten tot 60 km/u. De maxima komen vandaag uit tussen 16 en 20 graden, morgen is het iets koeler. Morgen verandert er weinig aan dit weerbeeld, maar in het zuiden is het stabieler en daar is het nagenoeg overal droog. De wind is verder op beide dagen westelijk, zwak tot matig.

Donderdag zonnig, zomerwarmte kruipt dichterbij

Donderdag ontwikkelt zich een zwak hogedrukgebied boven onze omgeving. Dit zorgt voor een snelle stabilisatie van de atmosfeer, meer zonneschijn en bovendien blijft het bijna overal droog. Er staat bovendien weinig wind. De temperatuur komt uit tussen 16 en lokaal 22 graden in het zuidoosten. Aan zee is het wat frisser.

Donderdag is er veel zon, er staat bovendien weinig wind. De wind is west tot zuidwest en komt dus vanaf zee. Aan de kust is het daarom met 13 tot 16 graden wat koeler.

Vrijdag bereikt zomerwarmte de Benelux

Vrijdag bereikt dan eindelijk de echte zomerwarmte de Benelux. De warme (subtropische) lucht uit Zuid-Europa heeft de oversteek over Frankrijk gemaakt en brengt ons een bezoek. Dit is echter niet of minder weggelegd voor het noordelijk deel van de Lage Landen. De warme lucht gaat namelijk stagneren. Dit komt omdat er een hogedrukgebied boven Engeland zich gaat ontwikkelen en tussen een thermisch laag boven Frankrijk, gaat de stroming draaien naar het oosten. Op de grens van deze luchtsoorten neemt de kans op regen en onweersbuien vanaf zaterdag weer toe. Voordat het zover is pakt de vrijdag nog goed uit met flinke zonnige periodes en dus hogere temperaturen.

Warme lucht ligt vrijdag over het zuidelijk deel van de Benelux. Lokaal kan het 25 graden worden. In het noorden is het echter nog veel frisser met 13 tot 18 graden.

In het weekeinde en met Pinksteren waarschijnlijk onstabiel met (onweers)buien

Zaterdag lijkt nog overwegend droog te verlopen met vooral in het zuidelijk deel van de Benelux een lokale (onweers)bui. De stroming blijft oostelijk en dat betekent dat de echte zomerwarmte niet verder door kan stoten. Het kwik ligt tussen 15 graden op de Wadden en lokaal nog steeds 25 graden in het (uiterste) zuiden. Zondag en maandag passeert het (thermisch) laag met lokaal flinke regen en onweersbuien. Laat dit nu net zijn met de Pinksterdagen. Dat is dus iets om goed in de gaten te houden. Gezien de termijn is deze verwachting nog onzeker. De komende dagen zal hierin meer duidelijkheid komen.

De meteorologische zomer start dus best wel wisselvallig, met naast zonnige momenten ook buien. Na Pinksteren zijn er opnieuw signalen voor een weersverbetering. Of de temperatuur hiermee thermische hoogstandjes gaat krijgen is nog ongewis. Wel zien we met de onstabiele lucht vaak prachtige zonsopkomsten en zonsondergangen. Zo kon gisteravond Richard Kiewiet een prachtige zonsondergang vastleggen op Ameland in de plaats Buren. Omdat deze foto zo mooi is, sluiten we hiermee ook het weerbericht af.

Prachtige foto van Richard Kiewiet, gisteren vastgelegd op Ameland.

(Visited 542 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer