Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen weersituatie: 
Op de weerkaart zien we vandaag een krachtig hogedrukgebied ten zuidwesten van onze streken. Dit hoog, genaamd Yörn, zal de rest van het jaar ons weerbeeld bepalen en zorgen voor een geleidelijk daling van de temperatuur. In de nacht neemt de kans op vorst toe en overdag ligt het kwik enkele graden boven het vriespunt. Kort na de Jaarwisseling verschijnt er een nieuw hoog vanuit de regio Groenland/IJsland en het lijkt erop dat er een blokkade komt op de Oceaan. De stroming draait naar het noorden en daarmee wordt koude en ook onstabiele lucht aangevoerd met een toenemende kans op (smeltende) sneeuw. De harten van menig winterliefhebber gaat harder kloppen bij dergelijke winterse ontwikkelingen. Nu duimen of het ook daadwerkelijk zover komt, want het is natuurlijk nog ver weg…

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: wegtrekkende regen, gevolgd door opklaringen
Het waren thermisch weer een tweetal bijzondere Kerstdagen. Vorig jaar was het op beide dagen recordwarm met respectievelijk 14,0 en 14,4° in De Bilt en dit jaar was de Eerste Kerstdag de op twee na warmste (11,7°) en de Tweede dag de op drie na warmste (11,8°) sinds de metingen begonnen in 1901. Verder begonnen we de dag met veel bewolking en wegtrekkende regen, maar al vrij snel kwam vanuit het noordwesten de zon tevoorschijn en gistermiddag scheen nagenoeg overal geregeld de zon. De zon scheen 6 uur in het westen en noordwesten en een uur of 2 in het zuidoosten. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 10 en 12° met in Heino maximaal 12,4°. In België lagen de maxima tussen de 7° in de hogere delen en 11 elders met in Semmerzake maximaal 11,1°.

we hadden gisteren een mix van zon en wolken. Deze foto maakte ikzelf gistermiddag.
we hadden gisteren een mix van zon en wolken. Deze foto maakte ikzelf gistermiddag.

Vandaag: perioden met zon
We gaan vandaag geleidelijk profiteren van het hogedrukgebied Yörn en daardoor zijn er naast wolkenvelden ook flinke perioden met zon. Vooral in het westen en zuiden van de Lage Landen schijnt vanmiddag de zon flink, elders zijn er ook nog wolkenvelden. Het blijft nagenoeg overal droog, maar vanochtend (vroeg) is er hier en daar een bui mogelijk. De matige en aan zee krachtige noordwestenwind neemt gedurende de dag in kracht af en de temperatuur stijgt vanmiddag naar waarden omstreeks de 9°. Met een temperatuur van maximaal 6 in zuidelijk Limburg en een graad of 3 in de Ardennen en Hoge Venen zijn de maxima in de hogere delen wat lager.

Vanavond en de komende nacht zijn er opklaringen, maar in de rustige atmosfeer is er ook kans op nevel en mist. De grootste kans daarop maakt het zuiden en oosten van de Lage Landen. De wind neemt af naar zwak tot hooguit matig en waait uit het westen en de temperatuur daalt naar waarden rond of (iets) onder het vriespunt in het zuiden van de Lage Landen (België/zuidelijk NL), naar 1 tot 3 in het midden en naar 4 tot 6° in het noorden en op de Wadden.

Morgen: rustig weer
Morgen is het uitermate rustig weer en de nevel/mist die in de nacht op veel plaatsen is ontstaan kan vooral in de ochtend, maar lokaal ook de hele dag blijven ‘hangen’. De zon kan ook hier en daar schijnen en waaien doet het morgen niet of nauwelijks. De temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 2-3 in België en in het zuiden van het land. Verder naar het noorden zijn de maxima wat hoger met in het midden een graad of 4-5 en in het noorden temperaturen van ongeveer 7-8°.

Morgenavond en in de nacht naar donderdag hebben we een mix van (lage) wolken en opklaringen. Het blijft droog en er waait een zwakke tot hooguit matige zuid tot zuidoostenwind. De temperatuur daalt overal tot (enkele graden) onder het vriespunt. In het zuiden van de Lage Landen kan het lokaal zelfs matig vriezen met uitersten tot -6, in de Ardennen lokaal tot -7°.

ook Ben Saanen maakte een prachtige foto van de flinke opklaringen op 2e Kerstdag.
ook Ben Saanen maakte een prachtige foto van de flinke opklaringen op 2e Kerstdag.

Donderdag: eerst lokaal grijs, in de middag flink wat zon
Donderdag ligt de kern van het krachtige hoog Jörn ten oosten van onze streken en komt de zwakke stroming uit het zuiden tot zuidoosten. We beginnen op veel plaatsen de dag weer grijs en bewolkt, maar de grijzigheid verdwijnt en in de middag schijnt op veel plaatsen de zon. Het blijft wederom droog en er waait een zwakke tot matige zuid tot zuidoostenwind. De temperatuur stijgt overal in de Lage Landen naar waarden omstreeks de 3°.

de verwachte weerkaart voor aanstaande donderdag volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor aanstaande donderdag volgens ECMWF.

Vrijdag en het komende weekend: licht wisselvallig
Vrijdag trekt het hoog Jörn wat naar het zuiden en draait de stroming naar het zuidwesten. Een zwakke storing kan ons in de loop van de dag bereiken met kans op wat licht gespetter, maar de neerslaghoeveelheden vallen dit jaar verder nog wel mee. De temperatuur, die in de nacht nagenoeg overal is gedaald tot enkele graden onder het vriespunt, stijgt overdag naar maximaal 1-2° in het oosten en naar 6-7 in het westen en noordwesten.

In het weekend van de Jaarwisseling is het zaterdag, Oudjaarsdag, over het algemeen bewolkt en uit die bewolking kan het lokaal wat licht spetteren, maar opnieuw stelt het niet veel voor. De wind waait zwak tot matig en op de Wadden af en toe vrij krachtig uit het zuidwesten en de temperatuur stijgt op de laatste dag van het jaar naar maximaal een graad of 5 in de zuidoostelijke helft van de Lage Landen (hogere delen maximaal 2-3°) en naar 9 in het noordwesten.

tijdens de Jaarwisseling kan het lokaal wat spetteren, maar op de meeste plaatsen is het droog volgens ECMWF.
tijdens de Jaarwisseling kan het lokaal wat spetteren, maar op de meeste plaatsen is het droog volgens ECMWF.

Tijdens de Jaarwisseling is het bewolkt en op de meeste plaatsen, op wat licht gespetter na, droog. De wind waait matig en op de Wadden vrij krachtig uit het zuidwesten, windkracht 3 tot 5 en de temperatuur ligt tussen de 2 en 6° van zuidoost naar noordwest. In de Ardennen kan het licht vriezen en kan de eventuele neerslag vallen in de vorm van sneeuw.

Zondag, Nieuwjaarsdag, is het bewolkt en lokaal miezert het nog steeds wat. De zuidwestenwind waait matig en aan zee en op de Wadden vrij krachtig en de temperatuur stijgt op de eerste dag van het nieuwe jaar naar een graad of 4 in België en naar 8 in het noorden van het land.

de verwachte weerkaart voor Nieuwjaarsdag volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor Nieuwjaarsdag volgens ECMWF.

Na het weekend: winterse ontwikkelingen en sneeuwkansen?
Na het weekend vinden we een krachtig hogedrukgebied op de Oceaan en aan de oostflank daarvan stroom ijskoude lucht naar het zuiden. De temperaturen op hoogte gaan flink onderuit en als er dan neerslag valt dan valt deze in de vorm van (smeltende) sneeuw. Vanaf maandag lijkt er volgende week elke dag wel ergens sneeuw te vallen in de Lage Landen. Of dit leidt tot een sneeuwdek moet worden afgewacht, maar het lijkt een kwakkelweertype te worden met in de nacht temperaturen in de buurt van het vriespunt en overdag er enkele graden boven.

de verwachte temperaturen op het 850 hPa vlak (1,5 km hoogte) volgens ECMWF. Met dergelijke temperaturen valt de neerslag in de vorm van sneeuw.
de verwachte temperaturen op het 850 hPa vlak (1,5 km hoogte) volgens ECMWF. Met dergelijke temperaturen valt de neerslag in de vorm van sneeuw.
de verwachte temperaturen op het 500 hPa vlak (5 km hoogte) volgens ECMWF.
de verwachte temperaturen op het 500 hPa vlak (5 km hoogte) volgens ECMWF.

Temperatuurpluimen:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur na vandaag gaat dalen. Vandaag is het nog een graad of 9, maar morgen moeten we het al met maximaal 5-6° doen. Donderdag zijn de maxima nog lager, maar nemen de verschillen tussen de diverse modellen toe. De maxima komen uit op waarden tussen de 1 en 5°. Vrijdag en in het komende weekend van de Jaarwisseling komen de meeste modellen met temperaturen rond de 5°. Na het weekend gaan de temperaturen weer wat naar beneden, maar overtuigend voor winterweer is onderstaande pluim niet.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond dan zien we een flinke daling van de tempertuur de eerste dagen. Vandaag wordt het een graad of 9, aar donderdag worden geen hogere temperaturen verwacht van iets boven het vriespunt. Vrijdag en het komende weekend gaat de temperaturen weer omhoog, maar het ensemblegemiddelde is met een graaf of 3-4 duidelijk lager dan de ‘oper’. Ook op termijn zit de ‘oper’ duidelijk aan de bovenkant van de pluim. Het ensemblegemiddelde ligt later volgende week rond de 3° en dat is gewoon vrij koud.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

De komende week, feitelijk de rest van het jaar, blijft het volgens ECMWF droog. Pas in het nieuwe jaar nemen de neerslagkansen toe en met koude bovenluchten, temperaturen maar enkele graden boven het vriespunt is er dan ook kans op (smeltende) sneeuw.

de 10-daagse neerslagpluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse neerslagpluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

IJspluim:
Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim en dan zien we dat de temperatuur van het water later deze week gaat dalen van 6° op dit moment naar een graad of 2-3 dan. Het ensemblegemiddelde daalt geleidelijk naar waarden net boven het vriespunt, maar in tegenstelling tot voorgaande dagen zijn er op termijn ook een aantal lijntjes die voor ijs gaan. Er komt zelfs een lijntje bij de 7 centimeter. Ben nu al benieuwd naar de pluimen van morgen.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
Er ligt geen sneeuw in de hogere delen van de Lage Landen en ook de komende dagen wordt geen winterse neerslag verwacht, maar…. Na Nieuwjaar nemen de kansen op sneeuw in de Ardennen en Hoge Venen duidelijk toe en het lijkt er zelfs op dat er een sneeuwlaag gevormd gaat worden.

Het ECMWF verwacht maandagochtend al een sneeuwdek in de ARdennen en Hoge Venen.
Het ECMWF verwacht maandagochtend al een sneeuwdek in de ARdennen en Hoge Venen.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.223 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier