Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Weersverwachting vandaag

De spanning voor sneeuwliefhebbers neemt toe, want de kansen op sneeuw stijgen en dat niet alleen in de hogere delen van de Lage Landen. Afgelopen nacht kwam het hier en daar al tot een sneeuwbui, maar vooral morgen alsook later in de week is er kans op enige tijd (smeltende) sneeuw.

Vandaag blijft het nog hooguit bij een winterse bui, maar over het algemeen is het droog met zeker vanochtend ook flinke perioden met zon. Vanmiddag neemt vanuit het zuidwesten de bewolking langzaam toe. De zwakke tot matige wind krimpt naar zuid tot zuidoost en de temperatuur stijgt naar 4-5°. In de Ardennen en Hoge Venen blijft het de hele dag vriezen.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en over de zuidwestelijke helft van het land valt wat lichte sneeuw. Later neemt ook in de Ardennen de sneeuwkans weer toe. De temperatuur daalt overal tot een paar graden onder nul en er is dan ook kans op gladheid door sneeuw en/of bevriezing.

Trijntje van den Berg maakte deze foto in Barendrecht.
Aanvankelijk viel er gisteren regen, maar later op de dag kwam het tot buien die een winters karakter hadden. Jannes Wiersema maakte de foto.
Ook bij Jolanda Bakker kwam het tot winterse buien getuige de hagel die er viel.
Fraaie buienluchten werden gefotografeerd. Jolanda Bakker maakte ook deze foto.
Fraaie aambeelden. Deze foto maakte ikzelf.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Debbie van Ooststroom.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Maurice Vroegrijk in Zegge tijdens een winterse bui.

Weerpraatje

De straalstroom is op het zuidwesten van Europa gericht en aan de noordflank daarvan zitten wij de rest van de week in maritiem polaire lucht. Een kleine depressie, Oskar, trekt wat in activiteit afnemend naar onze streken en wordt opgenomen in een vlak laag boven de Noordzee. Het front produceert bij ons (smeltende) sneeuw, maar of er een pak sneeuw valt of dat het überhaupt wit wordt moet per dag worden bekeken.

Ook na morgen is er aanhoudend kans op (smeltende) sneeuw, maar mogelijk valt er ook ‘gewoon’ regen en dat is wellicht vrijdag het geval als de wind wat meer aanlandig wordt. Na het weekend lijken we geleidelijk onder invloed te komen van hogedruk met afnemende neerslagkansen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren begonnen we op veel plaatsen met regen, maar op de Limburgse heuvels kwam het ook tot sneeuw met uiteindelijk de vorming van een witte wereld van 4 centimeter op de Vaalserberg. De neerslag trok weg en daarna hadden we een afwisseling van wolkenvelden, opklaringen en enkele (winterse) buien. De temperatuur steeg naar 5 tot 7°. Nieuw Beerta noteerde 4,6 en Deelen 4,7°. Woensdrecht noteerde 7,0°.

Afgelopen nacht kwam het hier en daar tot een sneeuwbui bij temperaturen die daalden tot onder nul. Vandaag is er hier en daar nog een winterse bui mogelijk, maar over het algemeen is het droog met zeker vanochtend ook geregeld zon. Vanmiddag neemt de bewolking toe op de nadering van depressie Oskar en vanavond is er in de zuidwestelijke helft kans op wat lichte sneeuw.

Morgen is het bewolkt en vanuit het zuiden gaat het op steeds meer plaatsen enige tijd licht sneeuwen. Hoeveel sneeuw er valt is nog onzeker, maar de meeste sneeuw wordt in de zuidelijke helft verwacht. In het noorden van het land wordt het morgen hooguit wat ‘aangesuikerd’. De temperatuur stijgt naar 1 tot 3° bij negatieve dauwpunttemperaturen.

De verwachte weerkaart voor donderdag met daarop alweer een nieuwe depressie die Frankrijk intrekt en daarvandaan afbuigt naar het noordoosten. Bron: wetterzentrale.de

Een volgende storing komt donderdag ten westen van Ierland tot ontwikkeling en trekt naar Frankrijk. Uitlopers daarvan trekken later op donderdag vanuit het zuiden over onze streken noordoostwaarts. De wind is zuid tot zuidoost, de dauwpunttemperaturen negatief en het gaat dus weer sneeuwen. Voordat het zover is, is het donderdag nog geruime tijd droog bij temperaturen tussen de 1 en 4°. In de nacht naar vrijdag gaat de wind mogelijk ‘om’ naar zuidwest en dan stroomt er zachtere lucht naar onze streken. De sneeuw kan dan overgaan in regen.

De verwachte weerkaart voor komend weekend. Bron: wetterzentrale.de

Vrijdag zitten we dan weer in wat zachtere lucht, maar in het weekend gaat het kwik weer wat omlaag. Ook dan is er kans op (winterse) neerslag met in de nacht en ochtend aanhoudend temperaturen onder nul.

Kortom: voor sneeuwliefhebbers wordt het spannend, maar om hier in de Lage Landen sneeuw te krijgen zijn we altijd van veel details afhankelijk. De allerbelangrijkste is natuurlijk dat de neerslaggebieden ons moeten bereiken, maar dat is logisch. Dan moet de stroming aflandig zijn om de relatief warme Noordzee uit te schakelen en de dauwpunttemperaturen moeten negatief zijn.

Het is dan ook altijd (s)nowcasten in dit soort situaties en het wordt meestal pas op de dag zelf duidelijk. Gelukkig hebben we, zeker voor dit soort situaties, een forum waar we alles zullen bijhouden buiten de weerberichten om. Meld je dus aan, praat gezellig mee en je blijft op de hoogte.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land is vrij koud de komende tijd. Vooral morgen komt het kwik maar een fractie boven nul. Vrijdag wordt er tijdelijk wat zachtere lucht aangevoerd, maar daarna is de trend weer dalende. Echt doortastend winterweer is niet te verwachten, maar het blijft vrij koud.

Zondag lag er aan het eind van de middag nog maar 4 centimeter sneeuw. Bron: RMI.

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen

In de Ardennen en Hoge Venen is gisteren een flink pak sneeuw gevallen. Lag er zondag aan het eind van de middag nog maar een centimeter of 4 op de Mont Rigi, gistermiddag gaf de meetlat al meer dan 20 centimeter aan. In de oostkantons noteerde Losheimergraben 35 en Herzebösch 30 centimeter.

Gisteren lag er 20 centimeter op de Mont Rigi. Bron: RMI

Ook de rest van de week vallen er met regelmaat sneeuwbuien in de Ardennen en Hoge Venen en aan het eind van de week ligt er zo’n 40 tot 50 centimeter van het witte goud. Diverse ski- en langlaufcentra zijn dan ook geopend.

Aanvankelijk was het bewolkt en regenachtig. Ton Wesselius maakte de foto.
Gistermiddag klaarde het op, maar kwam het nog wel tot buien. Ton Wesselius maakte ook deze foto.
Een prachtige zonsondergang bij Jannes Wiersema in Roodeschool.

Dit was het weer voor deze dinsdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de diverse weerkaarten. Reageren op de berichten of lekker met elkaar over het weer praten kan voortaan via ons forum! Praat mee en blijf ook buiten de weerpraatjes volledig op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 1.826 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer