Advertentie



 

Algemene situatie

Het wordt de komende week kouder, maar de spanning neemt toe op de diverse weerkaarten. Vooral later in de week zijn de verschillen tussen de diverse modellen groot, want het Amerikaanse weermodel GFS wil alweer snel af van de lage temperaturen. Ook het Duitse model volgt die lijn, maar de overige modellen gaan voor koud weer en komen met steeds weer een nieuwe dag erbij in de kou. De verwachting is nu dat het tot zeker vrijdag, wellicht ook zaterdag koud blijft.

De eerste dagen is er nog weinig spanning, want alle modellen berekenen de opbouw van een hoog ten westen van de Britse Eilanden (Frido). In alle modellen komt dit hoog vanaf woensdag boven Scandinavië te liggen en bij ons betekent dit een oostelijke aanvoer van koude lucht. De temperaturen gaan dan ook geleidelijk omlaag en door hogedrukinvloeden nemen de neerslagkansen af.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Enkele buien

Gisteren trokken er enkele buien van noordwest naar zuidoost over onze streken, maar tussendoor scheen ook geregeld de zon. Het was dan ook gelijk een stuk lichter dan voorgaande dagen.

De wind waaide uit het noordwesten en was matig tot vrij krachtig over land, krachtig tot hard in de kustgebieden en soms stormachtig aan zee, windkracht 8. Wijk aan Zee en Den Helder hadden windstoten van respectievelijk 85 en 86 km/uur.

De temperatuur steeg naar 9 tot 10° met op meetpunt Eelde en Nieuw Beerta maximaal 8,9°. Vlissingen en Rotterdam kwamen uit op 10,6°. In België werd het 6 tot 12° met in Koksijde 12,3°.

Het was gisteren een wisselvallige zondag met geregeld enkele buien. Meteo Nederland maakte deze foto in het Friese Stiens.
In Roelofarendsveen was het een natte boel. Ton Wesselius maakte de foto.
Er waren fraaie buienluchten te zien en Monique Bormans maakte deze foto in Leiden.
Ook in Friesland mooie buienluchten. Deze foto werd gemaakt in Heerenveen door Albert Thibaudier.
Ook Jannes Wiersema maakte een prachtige foto van de buienwolken in polaire lucht.
Trijntje van den Berg stuurde een bewolkte foto in vanuit Barendrecht.
Aldo BV maakte deze foto in het Brabantse Esbeek.
Maurice Vroegrijk maakte deze foto in Bergen op Zoom.

Nog steeds buien, maar ook zonneschijn

Op deze maandag wordt nog steeds, met een noordwestelijke stroming, onstabiele polaire lucht aangevoerd en daarin komen ook enkele buien tot ontwikkeling, mede door de passage van een hoogtetrog met temperaturen op het 500 hPa-vlak (5,5 km hoogte) van -35°.

De wind waait uit het noordwesten en is matig over land en vrij krachtig tot krachtig aan zee. Op de Wadden is de wind nog steeds hard, windkracht 7. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 7 en 9°, maar op de hogere delen van België wordt het niet warmer dan een graad of 3.

Vanavond is er nog een buienkans, komende nacht blijft het op steeds meer plaatsen droog. Naast wolkenvelden zijn er ook flinke opklaringen en bij een geleidelijk afnemende wind daalt de temperatuur naar 1 tot 3° landinwaarts met kans op vorst aan de grond en naar 4-5° in de kustgebieden.

Geregeld zon

Morgen blijft het, door hogedrukinvloeden, droog en schijnt geregeld de zon. De wind waait niet meer dan zwak tot hooguit matig uit het westen tot noordwesten en de temperatuur stijgt opnieuw naar 7° in het noordoosten en 9 in het zuidwesten en in delen van België. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het wederom niet warmer dan een graad of 3.

Het Britse UKMO model houdt ook zaterdag nog een oostelijke stroming in stand onder het naar het westen uitbreidende hogedrukgebied. Bron: wetterzentrale.de

Spanning en verschillen nemen toe

Woensdag tot en met vrijdag wordt aan de zuidflank van het Scandinavische hogedrukgebied met een overwegend oostelijke stroming koude continentale lucht aangevoerd. De zon zal geregeld schijnen, het blijft droog en in de nacht en ochtend gaat het licht, later in de week misschien wel matig vriezen. Overdag wordt het veelal een paar graden boven nul met de hoogste temperaturen in het zuidwesten.

Aanvankelijk zagen alle weermodellen dat de kou rond donderdag/vrijdag door toenemende depressieactiviteit vanaf de Oceaan weer zal verdwijnen, maar vooral het Britse UKMO, het Canadese GEM en het Europese ECMWF model houdt de kou de laatste runs steeds langer in onze streken. Het Amerikaanse GFS en het Duitse weermodel komt wel met een verzachting vanuit het zuidwesten vanaf vrijdag. De overige modellen doen dat pas op zondag.

Het ECMWF gaat voor verzachting vanaf volgende week zondag. Bron: wetterzentrale.de

Onzekerheid troef dus, maar onzekerheid op termijn in de diverse modellen is overigens niet meer dan logisch. Wil je betrouwbare verwachtingen, en dat willen we bij Alpenweerman, dan geldt hooguit een termijn van 5-6 dagen, daarna spreek je alleen van een bepaalde trend. Meestal is die trend wel enigszins duidelijk, maar nu even niet al komen uiteindelijk alle weermodellen wel met weer oplopende temperaturen.

We gaan dus uit van beduidend kouder weer de komende dagen, maar hoelang dit koudere weer gaat aanhouden moet worden afgewacht, maar in ieder geval tot en met vrijdag en mogelijk zaterdag. Gelukkig is er elke dag een weerbericht, dus hopelijk is het snel duidelijk.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur vanaf morgen gaat dalen naar hooguit een paar graden boven nul aan het eind van de week. Verder neemt de kans op vorst in de nacht en ochtend toe. In het weekend loopt het kwik weer op, maar de verschillen nemen tegen die tijd flink toe.

Deze mooie spiegelende foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Er waren ook fraaie opklaringen en Jan Snijders maakte deze foto in de omgeving van het Drentse Erica.
Opklaringen bij zonsondergang bij Holwerd. Meteo Nederland maakte de foto.

Dit was het voor vandaag. Morgen kijken we weer naar de diverse weerkaarten en wellicht zijn ze wat naar elkaar toe gekropen. Voor nu een mooie maandag en graag tot morgen!

Op zoek naar een leuk cadeautje voor de Kerstdagen, of wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.572 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier