Lage Landen - Spanning neemt toe, maar eerst zacht en (licht) wisselvallig.
Algemene situatie:
We zitten vandaag in een zadelgebied tussen wegtrekkende lagedrukgebieden en een naderende uitloper van het Azorenhoog. Vanuit het westen nadert langzaam depressie Imke en het bijbehorende frontale systeem zal ons morgenavond bereiken. Zondag zitten we dan ook weer in een brede warme sector met weer flink oplopende temperaturen. Later volgende week, met februari op de kalender, neemt de spanning geleidelijk toe. De weerkaarten lijken te gaan veranderen en de temperaturen gaan dalen.
Gisteren was de temperatuur, in maritiem polaire lucht, duidelijk wat lager dan woensdag, maar met kwikstanden van 7 tot 10° was het allesbehalve koud. In België lagen de maxima tussen de 6 en 10°. Verder waren er wolkenvelden met in het zuidoosten ook enige regen. Elders bleef het op een lokale bui na droog en scheen af en toe de zon.
Afgelopen nacht kwam het in de kustgebieden tot een lokale bui. Elders bleef het droog en landinwaarts ontstond hier en daar mist. De mist trekt vandaag geleidelijk op en wordt op veel plaatsen laaghangende bewolking. Vooral in het westen en noorden van het land zal de zon geregeld schijnen.
Het blijft verder droog en er waait een zwakke tot hooguit matige zuidwestenwind. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 7 en 9°. In de Ardennen en Hoge Venen loopt de temperatuur op naar waarden omstreeks de 5°.
Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden, opklaringen en hier en daar mist. Het blijft droog en het koelt af naar waarden 1-2° boven het vriespunt.
Morgen zijn er wolkenvelden, maar in de ochtend schijnt ook nog af en toe de zon. Morgenmiddag wordt de bewolking dikker en morgenavond gaat het uiteindelijk vanuit het westen regenen en motregenen.
De aanvankelijk zwakke tot matige zuidwestenwind neemt gedurende de dag weer flink in kracht toe en is aan het eind van de middag matig tot vrij krachtig over land, windkracht 4 tot 5 en krachtig tot hard aan zee, windkracht 6 tot 7.
De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 6 en 8°, maar deze zal morgenavond in de warme sector van het frontale systeem verder oplopen naar een graad of 10.
Na een nacht met lichte regen en motregen starten we de zondag bewolkt. In de zuidoostelijke helft valt aanvankelijk nog enige regen, elders is het droog. De rest van de dag blijft het overwegend bewolkt met slechts hier en daar een enkele opklaring.
De west tot zuidwestenwind waait matig over land en vrij krachtig tot krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar maximaal 10 tot 13°. In België is lokaal weer een graad of 14 mogelijk.
Na het weekend blijft het aanvankelijk vrij zacht aan de noordflank van een hogedrukgebied boven Frankrijk. Bovendien trekken er in de west tot noordwestelijke stroming soms storingen over het land met regen of enkele buien.
Rond de maandwisseling gaan de weerkaarten veranderen. De lagedrukgebieden bevinden zich dan boven het noordoosten van Europa en boven de Atlantische Oceaan komt hogedruk. De stroming draait naar het noorden en met het binnenstromen van koude lucht, zeker op hoogte, neemt de kans op winterse neerslag geleidelijk toe.
Volgend weekend lijkt het kwik weer wat op te lopen met een westelijke stroming, maar na het weekend gaat de temperatuur mogelijk verder naar beneden.
Hoe dit zich de komende tijd gaan ontwikkelen moet worden afgewacht, want het is nog erg ver weg, maar het wordt wel weer spannend op de weerkaarten. Laten we hopen dat het niet weer een virtuele winterse periode wordt… Voorlopig is het nog uitermate zacht met op zondag weer dubbele cijfers!
De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat de temperatuur de komende dagen eerst weer gaat stijgen naar de dubbele cijfers op zondag en maandag. Daarna is de trend dalende en wie weet waartoe dit leidt…
De pluim van het ECMWF voor het midden van het land laat hetzelfde beeld zien. Na de stijging op zondag/maandag gaat de temperatuur in een dalende trend. Het ensemblegemiddelde ligt met februari op de kalender rond de 4-5°, maar het kan ook zeker kouder worden. Temperaturen (ruim) boven de 10° zijn voorlopig (op zondag na) niet te verwachten. Sterker nog: vanaf eind volgende week neemt de kans op nachtvorst toe.
Voor vandaag wil ik het hierbij laten. Morgen kijkt Daan verder naar de weerkaarten en ik meld mij zondag weer. Voor nu een fijne dag, alvast een prettig weekend en graag tot morgen.
Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl
Samen op naar een mooi 2018 en blijf volgen!
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwalli
Rico Schröder is werkzaam als meteoroloog bij Infoplaza en voor Alpenweerman verzorgt hij zo nu en dan de weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor Nederland. Dat alles in een voor een breed publiek leesbare vorm.
2 Reactie op “Lage Landen – Spanning neemt toe, maar eerst zacht en (licht) wisselvallig.”
Comments are closed.
Spannend Rico! Ik zag dat de vooruitzichten op Buienradar op de lange termijn ook kouder zijn. Zij gaan niet zo snel mee met prognoses die ik hier en op O-O lees. Laten we hopen dat februari alles goed gaat maken. Water is er voorlopig genoeg gevallen.
Het is zeker spannend Alice. Laten we inderdaad hopen en duimen dat februari nog winterweer brengt. Wat je zegt, water is er al genoeg gevallen en ook de zon mag wel weer wat vaker schijnen.
Fijn weekend,
Rico