Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
De spanning loopt op op termijn. De ene keer berekent het Europese model een koud slot van de maand, dan weer het Amerikaanse model, maar het is en blijft allemaal nog steeds ver weg en dus spannend welk model gelijk gaat krijgen.

Dichterbij in de tijd gaan we vandaag en de komende dagen profiteren van hogedruk. De zon zal flink schijnen en bij weinig wind en redelijk aangename temperatuur is het prima weer!

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: eerst regen, later vanuit het westen opklaringen
Gisternacht viel er landinwaarts sneeuw en dat leverde lokaal een sneeuwdek op van zo’n 3 tot 5 centimeter. Vanuit het westen ging de sneeuw over in regen en in de ochtend was het grijs, grauw en druiliger.

Sneeuw gisterochtend bij Albert Thibaudier.
Ook ter hoogte van Kootwijk was gisteren sneeuw zichtbaar. De foto werd gemaakt door Peter van Lindenberg.
In Friesland lag ook sneeuw tussen de krokussen. De foto werd gemaakt door Meteo-Nederland.
Joyce Derksen had ook sneeuw en ze maakte dan ook deze foto.

Gistermiddag klaarde het vanuit het westen op en kwam de zon tevoorschijn. De temperatuur steeg in het westen en zuiden naar waarden tussen de 8 en 11° met in Woensdrecht en Westdorpe respectievelijk 11,0 en 11,1°. In het noordoosten lagen de maxima duidelijk lager met kwikstanden van zo’n 4-5°. In België lagen de maxima tussen de 3 en 12° met op de Mont-Rigi 3,1 en in Melle 11,8°.

Gistermiddag klaarde het vanuit het westen op. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Ook bij Ton Wesselius klaarde het gisteren flink op.

Vandaag: flinke perioden met zon
Ten zuiden van onze streken bouwt een hogedrukgebied op en daardoor is het vandaag weer prachtig weer met flinke perioden met zon. Het blijft droog en er waait een overwegend matige west tot zuidwestenwind. De temperatuur stijgt naar 6-7, in België op veel plaatsen 8°. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het een graad of 4-5.

De verwachte maxima voor vandaag volgens HirLam. Bron: wetteronline.de

Vanavond en de komende nacht is het vrij helder met alleen wat sluierbewolking. Het blijft droog en het gaat op veel plaatsen weer licht vriezen met uitersten tot -3/-4°.

Morgen: rustig en aangenaam
Morgen vinden we een gordel van hogedruk over onze streken van Rusland tot aan de Azoren. Het blijft droog en aanvankelijk is er nog vrij veel (sluier)bewolking. In de loop van de ochtend klaart het vanuit het westen flink op en morgenmiddag is het prachtig zonovergoten weer.

De wind waait zwak uit uiteenlopende richtingen en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 7 en 9°.

De verwachte weerkaart voor zondag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Zondag: flink wat zon
Na opnieuw een nacht met lichte vorst is het ook zondag prima weer met flinke zonnige perioden. In het noorden komt meer bewolking voor dan in het zuiden van de Lage Landen. Het blijft wederom droog en bij een zwakke tot matige zuid tot zuidwestenwind stijgt de temperatuur naar zo’n 7-8°.

De verwachte weerkaart voor volgende week donderdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Volgende week: dalende temperaturen
Na het weekend krijgen we aan het begin van de week te maken met een storing die zich afsplitst van het IJslandlaag en onderweg is naar de Middellandse Zee. Het zorgt maandag voor veel bewolking en regen, maar landinwaarts is ook smeltende sneeuw mogelijk. De temperatuur wordt niet hoger dan 2 tot 4°.

Vanaf dinsdag vinden we lagedruk in het Middellandse Zeegebied en hogedruk boven Scandinavië en tussen beide weersystemen in krijgen wij een noordoostelijke stroming met aanvoer van geleidelijk koudere lucht. De zon schijnt geregeld en het blijft droog. In de nacht gaat het vriezen en overdag komt het kwik uit op waarden net boven nul.

De verwachte weerkaart volgens GFS voor eind volgende week. Bron: wetteronline.de

De spanning stijgt voor winterliefhebbers, want de hierboven geschreven verwachting is op basis van het ECMWF, ofwel het Europese weermodel. Het Amerikaanse GFS model ziet het allemaal anders en berekent het hogedrukgebied over onze streken en later zelfs ten oosten van onze streken. De temperaturen gaan dan niet naar beneden, maar juist omhoog met richting volgend weekend zelfs dubbele cijfers.

Het is allemaal zichtbaar aan onderstaande temperatuurpluim.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen, zonder het ECMWF, laat zien dat het volgende week alle kanten op kan. Het Duitse en het Canadese model gaan op de wintertour met temperaturen dalend naar het vriespunt en in de nacht vorst. Het Amerikaanse model gaat volgende week de hoogte in en komt dagelijks op een graad of 10 uit.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur volgende week duidelijk gaat dalen. Het ensemblegemiddelde ligt vanaf woensdag rond de 2-3° en in de nacht vriest het licht tot matig.

We kunnen dus concluderen dat de meerderheid van de modellen voor een kouder weertype gaat volgende week. Hopelijk denken de weermodellen er morgen net zo over…

De windpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

Aan de windpluim kunnen we goed zien dat het ensemblegemiddelde vanaf dinsdag voor een oost tot noordoostenwind gaat. Gezien de weerkaarten weten we dat vanaf dat moment de aanvoer van koude lucht gaat beginnen.

Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Wereldwijde weathercard service: Olympische Spelen
We kunnen voor elke locatie een weerbericht op maat maken, een zogenaamde wereldwijde weathercard service. Heb je een camping, ga je op vakantie, doe je een meerdaagse reis of organiseer je een festival etc. etc., wij kunnen het weer in de gaten houden. Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden via info@alpenweerman.nl

De weathercard service gaat deze dagen naar de spelen in Pyeongchang. Zowel vandaag als morgen is het prachtig weer met volop zonneschijn. Vandaag komen de maxima nog uit boven nul, morgen ligt het kwik rond het vriespunt met een gevoelstemperatuur richting de -7°.

In Gangneung, waar de schaatswedstrijden binnen worden gehouden, schijnt ook de zon en loopt het kwik vandaag op naar 9 en morgen naar 4°. Ook in Jeongseon (Alpine centrum) schijnt de zon op beide dagen flink en ligt het kwik vandaag rond en morgen enkele graden onder nul. De gevoelstemperatuur zijn morgen onder de -10°.

De zonsondergang was weer erg fraai. Deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Ook Johan Klos maakte een prachtige foto van de zonsondergang.
Meteo-Nederland maakte deze prachtige foto.

Dit was het voor deze vrijdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder naar de spannende ontwikkelingen op termijn. Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

  • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.294 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier