Advertentie 

Algemene situatie:
Het hogedrukgebied Anke ligt nog altijd ten westen van Ierland en zorgt voor een noordwestelijke stroming. Afgelopen nacht passeerde het frontensysteem van depressie Uwe en aan de achterzijde daarvan stroomt vrij zachte lucht naar onze streken. Later in de week neigen de weerkaarten naar spannende ontwikkelingen voor wat betreft winterweer met een toenemende kans op sneeuw.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het grijs en bewolkt met eerst op veel plaatsen op uitgebreide schaal mist. In de middag trok de mist op, maar het bleef grijs en bewolkt. Alleen in het noordwesten kwam heel even de zon tevoorschijn.

Gistermiddag viel er uit die bewolking wat lichte regen en landinwaarts ook wat lichte sneeuw en ook gisteravond viel er in het binnenland lichte sneeuw. De temperatuur steeg in het noorden en westen tot boven nul, elders bleef het licht vriezen maar gisteravond liep de temperatuur overal geleidelijk op.

Het was mistig bij temperaturen onder nul en dat levert toch altijd weer prachtige rijpfoto’s op. Deze werd bijvoorbeeld gemaakt door Martin Vye.

Het is op deze zondag bewolkt en vanochtend valt er nog enige tijd regen. In het uiterste zuidoosten valt nog wat sneeuw en ook in de Ardennen en Hoge Venen sneeuwt het vandaag nog enige tijd. Vanmiddag trekt de regen weg, komt af en toe de zon tevoorschijn, maar er is ook nog een buienkans.

De wind draait naar noordwest en is zwak tot matig over land en vrij krachtig bij de Wadden en de temperatuur stijgt naar waarden rond nul in Hoog-België, naar een graad of 3 in zuidelijk Limburg en naar maar liefst 10 in het westen en noorden van het land.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen met komende nacht weer een toenemende kans op enkele buien. De wind waait matig en op de Wadden vrij krachtig uit het noordwesten en de temperatuur daalt naar 3 tot 6°.

Suzanne Vermulm maakte deze foto op een grijze dag.
Ton Wesselius maakte deze foto.
Jolanda Bakker maakte deze foto.

Morgen schijnt geregeld de zon, maar het komt ook tot enkele buien en de grootste kans daarop maakt het noorden van het land.

De westenwind waait matig en in het noorden ook vrij krachtig en de temperatuur stijgt naar 9 of 10°. In Zuid Limburg wordt het een graad of 7 en in de Ardennen en Hoge Venen loopt het kwik op naar 3-4°.

De weerkaart volgens GFS voor aanstaande woensdag met het hoog Anke ten zuiden van onze streken. Bron: wetteronline.de

Na morgen trekt het hoog Anke naar het zuidoosten en komt met de kern boven Frankrijk te liggen. Aan de noordflank van dit hoog is bij ons de stroming west tot zuidwest en daarmee wordt zachte lucht aangevoerd met temperaturen die oplopen naar waarden tussen de 8 en 10°. De zon schijnt zowel dinsdag als woensdag geregeld, maar hier en daar is ook een bui mogelijk.

De weerkaart voor donderdag volgens GFS met lagedruk boven onze streken. Bron: wetteronline.de

Donderdag krijgen we te maken met een depressie en gaat het geruime tijd regenen. Aan de achterzijde stroomt ijskoude lucht naar onze streken en in de nacht naar vrijdag kan de regen overgaan in sneeuw.

De bovenluchttemperatuur op het 500 hPa gaat fors onderuit. Donderdagavond is het nog -21°, 24 uur later is de temperatuur op 5,5 kilometer hoogte (500 hPa vlak) gedaald naar maar liefst -40°. Ook de temperatuur op het 850 hPa vlak gaat onderuit van een graad of 0 donderdagavond naar -7/-8° vrijdagavond en dergelijke temperaturen zijn een goede indicatie voor sneeuw. Zou het dan toch?

Vrijdag valt er op uitgebreide schaal sneeuw in de Lage Landen volgens GFS. Bron: wetteronline.de

De temperatuur op leefniveau gaat ook flink onderuit, want donderdag kan het nog 9 tot 12° worden met de hoogste temperaturen aan zee. Vrijdag wordt het maximaal een graad of 3 en bij aanhoudende sneeuwval gaat de temperatuur nog verder onderuit met de vorming van een sneeuwdek en dan met name landinwaarts.

Vrijdag kan het wit worden met daarop de grootste kans in het binnenland. Bron: Kachelmannwetter.com

Volgend weekend blijft de depressie in onze omgeving rondtollen met regelmatig winterse neerslag. De exacte positie is bepalend voor wel of geen sneeuw, want een winddraaiing om het laag naar een richting vanaf zee betekent gelijk regen. De komende dagen natuurlijk meer hierover in de volgende weerpraatjes hier op Alpenweerman. Het zijn in ieder geval spannende tijden.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de belangrijkste weermodellen laat zien dat het vandaag en de komende dagen vrij zacht is met temperaturen van een graad of 8-9 in het midden van het land. Aan het eind van de week gaat de temperatuur flink omlaag en zeker het ECMWF (roze lijntje) is volgend weekend koud. Positief is dat de daling bij alle modellen zichtbaar is.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat de daling later volgende week goed zien. De ‘oper’ en ‘control’ gaan zelfs voor ijsdagen. Het ensemblegemiddelde gaat van een graad of 8-9 de komende dagen naar ongeveer 3 volgende week zondag.

De sneeuwpluim van het KNMI.

De komende dagen valt er geen sneeuw, maar vanaf vrijdag neemt de kans op sneeuw toe met heel wat lijntjes in de sneeuwpluim.

Albert Thibaudier maakte deze prachtige foto.

Ardennen en Hoge Venen:
In Hoog-België, waar op de Mont-Rigi iets meer dan 10 centimeter ligt, blijft het de komende dagen licht winters. Vandaag zorgt een neerslaggebied voor enige tijd sneeuw. Komende week blijft het droog en dooit het licht, maar later in de week wordt het weer kouder met toenemende kans op nieuwe sneeuwval.

Op de Mont-Rigi ligt iets meer dan 10 cm. Bron: RMI

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie zondag van en graag weer tot morgen met een nieuwe blik op de weerkaarten en op de situatie eind volgende week.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.588 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Lage Landen – Spannende ontwikkelingen, maar eerst vrij zacht”

 • Anjo
  3 december 2017 at 08:11

  Dat zijn mooie berichten voor het volgend weekend Rico. Zet de kou na dat weekend door? Groetjes en een fijne zondag.

  • Rico Schröder
   3 december 2017 at 08:23

   Goedemorgen. Het lijkt er inderdaad op dat het volgende week ook vrij koud blijft, in ieder geval te koud voor de tijd van het jaar.
   Hoe en wat is nog niet helemaal duidelijk, de komende dagen natuurlijk meer daarover.. Fijne zondag ook!

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier