Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Vanaf vrijdag wordt het spannend voor sneeuwliefhebbers. De bovenlucht koelt dusdanig af dat er gerede kans is op sneeuw. Wat betreft de ijs liefhebbers zijn de weerkaarten duidelijk. Een vorstperiode komt er voorlopig niet, maar in de nacht kan het wel eens een graadje vriezen.

Vandaag is het nog relatief rustig aan de noordflank van het hogedrukgebied Anke. Morgen krijgen we te maken met een stormdepressie, genaamd Walter, en aan de achterzijde daarvan stroomt de ijskoude lucht naar onze streken.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het rustig en overwegend bewolkt met hier en daar ook een knipoog van de zon. Het bleef over het algemeen droog en de temperatuur steeg naar waarden tussen de 6 en 9°. Maastricht noteerde maximaal 6,2 en Hoek van Holland 9,5°. In België lagen de maxima tussen de 1 en 9° met op de Mont-Rigi maximaal 1,3 en in Koksijde 8,8°.

Het was gisteren een overwegend grijze bewolkte dag. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Het is op deze woensdag aan de noordflank van het hogedrukgebied Anke nog rustig weer met over het algemeen vrij veel wolkenvelden, maar ook enkele opklaringen. Het blijft droog, maar in het zuiden van de Lage Landen is lokaal wat gespetter uit de bewolking mogelijk.

De zuidwestenwind waait matig en aan zee (vrij) krachtig (kracht 4 tot 6) en de temperatuur stijgt naar 9 of 10, in het westen lokaal naar 11°. In de hogere delen van België dooit het een graad of 4 en de aanwezige sneeuwlaag wordt er dan ook niet beter op.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en bij een geleidelijk in kracht toenemende zuidwestenwind, matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 4 tot 7, daalt de temperatuur ten zuiden van de denkbeeldige lijn van Zeeland naar Groningen naar waarden dichtbij het vriespunt. Ten noorden van genoemde lijn wordt het niet kouder dan 3-4°.

Ton Wesselius maakte deze foto.
Jolanda Bakker maakte deze prachtige foto op een bewolkte dag.

Morgen beginnen we de donderdag in het zuidoosten wellicht nog met zonneschijn, elders is het bewolkt en de bewolking neemt alleen maar toe. In de middag gaat het vanuit het westen regenen en vooral later op de middag en het eerste deel van de avond regent het flink door. Er wordt tussen de 5 en 10 millimeter verwacht.

De zuidwestenwind waait vrij krachtig over land, windkracht 5 en krachtig tot hard aan zee, kracht 6 tot 7. Op de Wadden kan de wind stormachtig worden, windkracht 8. Verder zijn er in de kustgebieden zware windstoten mogelijk tot meer dan 75 km/uur.

De temperatuur heeft er nog zin in en stijgt naar ongeveer 8° in het oosten en naar 10 in het westen van het land. In het zuidwesten en in westelijk Vlaanderen kan het 11, misschien wel 12° worden. In de Ardennen wordt het maximaal een graad of 5.

De bovenlucht temperaturen gaan duidelijk naar beneden. Bron: wetteronline.de

In de nacht naar vrijdag stroomt er op hoogte ijskoude lucht naar onze streken. Zoals ook in de voorgaande weerpraatjes al gemeld gaat het kwik op het 500 hPa vlak (5,5 km hoogte) onderuit van -21° donderdagavond naar -37° vrijdagochtend. Ook op 1,5 km hoogte (850 hPa vlak) daalt de temperatuur van 0 naar -5/-6°.

Aanvankelijk is het droog met opklaringen, maar tegen vrijdagochtend neemt vanuit het noordwesten de kans op buien toe en met dergelijke bovenluchttemperaturen is er bij die buien kans op hagel en smeltende sneeuw. in de kustgebieden kan het ook tot onweer komen, vanwege het grote verschil tussen het 500 hPa vlak en de temperatuur van het zeewater dat momenteel nog een graad of 10 is.

Vrijdag nemen de sneeuwkansen bij de buien toe. Bron: wetteronline.de

Vrijdag schijnt geregeld de zon, maar het komt ook tot flinke buien die steeds vaker winters van karakter zijn en dus gepaard gaan met hagel en (smeltende) sneeuw. Tussen de buien door loopt de temperatuur op naar 4 tot 6°, maar tijdens stevige en clusterende buien is de temperatuur lager en kan er een tijdelijk sneeuw- en/of hageldek worden gevormd met dus ook kans op lokale gladheid.

De wind waait uit het westen tot noordwesten en is matig over land en krachtig aan zee. Op de Wadden is de wind soms hard, kracht 7. Voor het gevoel zal het dan ook guur zijn met temperaturen van rond het vriespunt.

De verwachte weerkaart voor komend weekend. Bron: wetteronline.de

Ook komend weekend is de bovenlucht koud genoeg voor winterse neerslag in de vorm van sneeuw. Wellicht dat het hier en daar wit wordt, maar dat kunnen we pas tegen die tijd met zekerheid zeggen, het welbekende ‘(s)nowcasten’. De temperatuur stijgt zaterdag tussen de buien door naar 4 tot 6 en zondag naar 2 tot 4°, maar tijdens stevige buien is de temperatuur duidelijk lager met kans op lokale verrassingen.

Later op zondag gaat het waarschijnlijk sneeuwen, maar of de sneeuw blijft liggen moet nog worden afgewacht. Bron: wetteronline,de

Later op zondag komt er een storing onze kant op en deze storing kon wel eens sneeuw opleveren. De dauwpunten liggen daarbij wel rond het vriespunt, dus de kans op smeltende sneeuw is ook groot. De komende dagen maar even in de gaten houden…

Voor het gevoel wordt het in ieder geval een guur en koud weekend met een gevoelstemperatuur van een paar graden onder het vriespunt.

Ook volgende week blijft de bovenlucht koud met nog altijd kans op sneeuw. Bron: wetteronline.de

Ook volgende week blijft het wisselvallig met ook nog altijd kans op sneeuw. De temperaturen blijven te laag voor de tijd van het jaar en dat is ook weer zichtbaar aan onderstaande temperatuurpluim.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de belangrijkste weermodellen laat nog altijd de daling in temperatuur zien vanaf vrijdag. Komende zondag ligt het kwik maar een paar graden boven nul. Volgende week blijft het ook koud met temperaturen onder de 5° en in de nacht kans op vorst.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van het ECMWF laat ook de daling duidelijk zien. Na het weekend gaat de ‘oper’ weer wat omhoog, maar we kunnen ook zien dat de ‘oper’ bovenin het ensemble zit. Vanaf maandag is er ook kans op nachtvorst. Het ensemblegemiddelde ligt rond de 3-4 vanaf het weekend. Aan het eind van de pluim gaat de temperatuur, in ieder geval het ensemblegemiddelde eerder omlaag dan omhoog.

De sneeuwpluim van het KNMI.

Aan de sneeuwpluim kunnen we mooi zien dat vanaf vrijdag de kans op sneeuw toeneemt. Vooral later op zondag is er kans op een witte wereld. Ook volgende week blijft de kans op sneeuw aanwezig.

Ardennen en Hoge Venen:
In Hoog-België dooit de aanwezige sneeuw langzaam weg. Later in de week wordt het dus weer kouder met toenemende kans op nieuwe sneeuwval en volgende week kan er dan een flink pakket liggen.

Momenteel dooit het licht in de Ardennen, maar vanaf vrijdag wordt er weer sneeuw verwacht en zondagavond ligt er mogelijk een centimeter of 16. Bron: Kachelmannwetter.com

Dit was het weer voor vandaag. Maak er een mooie woensdag van en graag weer tot morgen met een nieuwe blik op de weerkaarten en de sneeuwkansen dit weekend.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.213 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen – Spannend voor sneeuw, duidelijk voor ijsliefhebbers.”

 • Alice
  6 december 2017 at 22:37

  Mijn duimen draaien overuren voor sneeuw, sneeuw, sneeuw. 🙂 Héél veel sneeuw graag!

  • Rico Schröder
   6 december 2017 at 22:56

   Ik duim met je mee Alice. 😉

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer