Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
We staan aan de vooravond van een spannend en guur weekend, want aan de achterzijde van stormdepressie Walter stroomt met een noordwestelijke stroming ijskoude lucht naar onze streken. Over nog relatief warm zeewater ontstaan diverse storingen en dat levert weer flinke buien op die toenemend winters van karakter zullen zijn.

Er is vandaag en morgen dan ook gerede kans op sneeuw, maar de intensiteit van de buien en de dan geldende temperatuur zullen bepalen of de sneeuw blijft liggen of niet. Later op zondag nadert een depressie en kan het overal enige tijd gaan sneeuwen.

Al met al een spannend weekend met zeker kans op een lokale sneeuwverrassingen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het bewolkt en in de ochtend viel hier en daar al wat lichte regen. Gistermiddag ging het harder regenen en ook de wind was duidelijk aanwezig. Over land waaide het vrij krachtig tot krachtig en aan zee hard tot stormachtig, windkracht 5 tot 8 met windstoten tot tegen de 90 km/uur.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 7 en 9° met op Vlieland maximaal 9,0°. Maastricht noteerde maximaal 6,5°. In België lagen de maxima tussen de 2 en 8° met op de Mont-Rigi 1,7 en in Zeebrugge en Koksijde 8,3°.

En opnieuw was het een grijze dag. Deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

De ijskoude bovenlucht, al de hele week aangekondigd, is gearriveerd en vanmiddag is het op het 500 hPa vlak (ruim 5 km hoogte) -39°. Wat dichterbij de grond, op het 850 hPa vlak (1,4 km hoogte) is het -7 en dergelijke temperaturen zijn in combinatie met een zeewatertemperatuur van 9 tot 10° een garantie op buien.

Vandaag draait het dan ook om buien en met dergelijke bovenluchttemperaturen zijn de buien winters van karakter en kunnen dus gepaard gaan met hagel en (smeltende) sneeuw. In de kustgebieden is er ook kans op onweer.

Tijdens stevige en clusterende buien kan het tijdelijk wit en dan ook lokaal glad worden, maar na passage zal het meest weer wegsmelten. Zo nu en dan schijnt ook de zon en de temperatuur, die aan het begin van de nacht nog rond de 6-7° lag, is vanmiddag 3 tot 6° met de laagste temperaturen landinwaarts.

Verder is het guur bij een matige en aan zee (vrij) krachtige west tot noordwestenwind, windkracht 4 tot 6. De gevoelstemperatuur ligt vanmiddag enkele graden onder nul.

Vanavond en de komende nacht is het wisselend bewolkt met aanhoudend winterse buien. Vooral in het midden en zuiden van de Lage Landen kan het hier en daar wit worden bij licht negatieve dauwpunttemperaturen, maar in het zuiden zullen de buien snel uitsterven. In het noorden blijft het dauwpunt licht positief met vooral kletsnatte sneeuw.

De temperatuur daalt in het noorden naar 1-2° boven nul, in het midden naar waarden rond het vriespunt en in het zuiden en in grote delen van België tot onder nul.

Ook bij Suzanne Vermulm was het grijs en grauw.
Bij Joyce Derksen liet in de ochtend nog heel even de zon zich zien.

Morgen schijnt geregeld de zon, maar het komt ook weer tot winterse buien en dan vooral in het noorden en midden van de Lage Landen. In het zuiden en in België lijkt het zo goed als droog te blijven. Vooral tijdens intensieve en clusterende buien kan het lokaal wit worden, maar veelal gaat het om kletsnatte sneeuw en hagel.

De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 3 en 5° met de hoogste temperaturen in de kustgebieden. De wind waait uit het westen en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee met een gevoelstemperatuur van enkele graden onder nul.

De verwachte weerkaart voor zondag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Zondag wordt interessant en tegelijkertijd ook spannend voor sneeuwliefhebbers. Een depressie trekt van de Britse Eilanden via onze omgeving naar het oosten. De koers is nog niet helemaal zeker, maar op basis van de laatste berekeningen van zowel GFS als ECMWF laten deze de depressie over ons land oostwaarts koersen.

De wind waait zondagochtend, aan de voorzijde van de depressie, uit het zuiden tot zuidoosten en na een nacht met lichte vorst en enkele sneeuwbuien is het zondagochtend koud, winters en hier en daar wit. De bewolking neemt zondag toe en in de ochtend zijn al of nog steeds enkele sneeuwbuien mogelijk bij temperaturen rond het vriespunt.

Zondagmiddag gaat het enige tijd sneeuwen. Bron: wetteronline.de

Aan het eind van de ochtend en zeker zondagmiddag bereikt de neerslagzone het zuidwesten en het gaat enige tijd sneeuwen bij een zuidelijke wind. De temperatuur ligt rond de 1-2° boven nul, maar bij doorvallende sneeuw gaat de temperatuur geleidelijk weer wat onderuit en kan het dus op veel plaatsen wit worden met enkele centimeters sneeuw. Vermoedelijk is het wel kletsnatte sneeuw met van die grote vlokken!

De sneeuwverwachting en de depressie in één. Als de wind van zee waait dan valt er regen. Bron: wetteronline.de

Zodra de kern van het lagedrukgebied is gepasseerd draait de wind naar het westen en komt dus weer over zee. De sneeuw zal dan vanuit het zuidwesten overgaan in regen en het eerst is westelijk Vlaanderen en later Zeeland aan de beurt. Uiteindelijk gaat overal de sneeuw over in regen met oplopende temperaturen. Zondagavond is het in het zuidwesten alweer een graad of 7-8, maar in het noordoosten wordt het (nog) niet warmer dan 1-2° boven nul met dus de vorming van een serieus sneeuwdek.

De komende dagen kan het bovenstaande nog in details veranderen, want pas later morgenmiddag of wellicht pas zondagochtend is het duidelijk hoe het precies wordt. Het welbekende ‘(s)nowcasten. Hou de berichtgeving dan ook via deze site in de gaten!

Ook volgende week is er af en toe kans op winterse neerslag. Bron: wetteronline.de

Ook volgende week blijft het vrij koud met aanhoudende neerslagkansen. Maandag trekt er opnieuw een depressie over onze streken en deze lijkt een wat zuidelijker koers aan te houden. Er is dan wederom kans op een mix van regen en sneeuw en ook de dagen daarna kan er regelmatig wat winterse neerslag vallen.

Kortom: saai is het zeker niet en per dag kijken we hoe het ervoor staat met de sneeuw. Het blijven per slot van rekening wel de Lage Landen, maar dat we sneeuwvlokken gaan zien is zeker!

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de belangrijkste weermodellen laat zien dat de temperatuur dit weekend eerst naar beneden gaat. Later op zondag gaat het kwik snel omhoog om vervolgens later volgende week weer geleidelijk te gaan dalen. Het blijft over het algemeen vrij koud voor de tijd van het jaar.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF is een fractie ‘warmer’ dan gisteren. Het ensemblegemiddelde ligt rond de 5°, maar de eerste dagen is het nog wat kouder met een graad of 3-4. Later volgende week vertoont de pluim weer een licht dalende trend.

De sneeuwpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

Aan de sneeuwpluim kunnen we zien dat we dit weekend sneeuwvlokken gaan zien en dat het hier en daar ook wit kan worden. De grootste kans is nog altijd de zondag en dan met name in de middag.

Ardennen en Hoge Venen:
In Hoog-België valt de neerslag weer in de vorm van sneeuw met de vorming van een sneeuwdek van enkele centimeters.

De komende dagen valt er regelmatig sneeuw in de Ardennen en Hoge Venen. Aan het eind van het weekend ligt er een centimeter of 9. Bron: Kachelmannwetter.com

Dit was het voor deze vrijdag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen met een nieuwe blik op de diverse weerkaarten.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 919 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer