Advertentie 

Op de weerkaart vinden we het hogedrukgebied Irmingard boven de Britse Eilanden. Dit hoog zal de komende dagen zorgen voor zeer warm zomerweer. Boven Spanje ontstaat, door de zeer hoge temperaturen met lokaal al dagenlang temperaturen van 40° of meer (Cordoba noteerde al 6 dagen op rij meer dan 40°, vorige week vrijdag 47°), een thermisch lagedrukgebied en dit laag trekt langzaam noordwaarts en neemt de Spaanse hitte mee. Woensdag wordt het op veel plaatsen in de Lage Landen tropisch warm, maar de hitte wordt weer snel afgestraft door regen en onweer. Vanaf donderdag is het weer een stuk aangenamer.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Sombere zondag

Gisteren was het over het algemeen bewolkt en uit die bewolking viel hier en daar wat lichte motregen. Lokaal was ook de zon af en toe te zien en het was al warm met temperaturen van 20 tot 25° met de hoogste temperatuur in Westdorpe met maximaal 25,1°. In België noteerde Dourbes 25,9° en de hoogste temperatuur in Europa was het Spaanse Cordoba met 41,3°.

deze prachtige foto werd gemaakt door Patricia Kumentas in Friesland

Tweedeling

Na een nacht met in de zuidelijke helft veel bewolking en enige regen (minima rond de 17-18°) en in het noorden en later ook midden flinke opklaringen (minima 9 tot 11°) is er op deze maandag ook een tweedeling in het weer. In het noorden en midden van de Lage Landen schijnt de zon flink en is het droog. In de zuidelijke helft en dan met name over België is er (aanvankelijk) veel bewolking en komt het tot enkele buien, maar de buien trekken geleidelijk zuidwaarts weg en later komt ook de zon tevoorschijn.

De wind waait uit het noorden tot noordoosten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 20 tot 22° in het noordelijk en westelijk kustgebied en naar 23-24 elders in de Lage Landen. Ook een bewolkt en aanvankelijk nat België haalt deze kwikstanden en lokaal kan het zelfs 25° worden.

Vanavond en de komende nacht blijft het droog met flinke opklaringen. De wind waait zwak tot matig en draait geleidelijk naar oost en de temperatuur daalt naar 8° in het noordoosten en naar 14 in het zuiden en in België.

lokaal klaarde het ook heel even op zoals bij Ton Wesselius

Prima zomerweer

Morgen schijnt de zon flink en er is hooguit wat sluierbewolking zichtbaar. Het blijft overal droog en er waait een matige en later aan zee een vrij krachtige oostenwind. De temperatuur is wederom wat hoger en stijgt naar 22° in het noorden en naar 28 in het zuiden van het land. In België wordt het overal zomers warm met kwikstanden tussen de 26 en lokaal 30°.

In de avond en nacht naar woensdag is het droog met een mix van wolken en opklaringen. Het koelt af naar 14° in het noorden en naar 19 of 20 in het zuiden.

de verwachte maxima volgens ECMWF voor woensdag. Bron: wetteronline.de

Hete woensdag afgestraft door onweer

Woensdag is de Spaanse hitte aangekomen en wordt het weer erg warm, zeg maar gerust heet. We beginnen de dag met geregeld zonneschijn, maar de bewolking neemt toe en in de loop van de ochtend is er lokaal al kans op een onweersbui. Meer buien volgen later op de dag en het kunnen flinke buien zijn die naast onweer ook vergezeld kunnen gaan van hagel en windstoten en veel regenwater in korte tijd. Hoe het precies gaat worden wordt de komende dagen vanzelf duidelijk.

De temperatuur stijgt naar 28° in het noorden en naar 31-32 in het zuiden en zuidoosten. Ook in België wordt het 28 tot 32°. Voor het gevoel zal het nog wat warmer aanvoelen met een humidex van een graad of 37, dus drink genoeg water.

de verwachte weerkaart voor donderdag. Bron: DWD

Aangenaam, maar licht wisselvallig zomerweer

Na woensdag komt het donderdag ook tot buien met nog altijd kans op onweer. De temperatuur is met 21 tot 24, in België 25° weer lager, maar duidelijk aangenamer. Vrijdag en ook komend weekend schijnt geregeld de zon, maar het komt ook tot enkele buien. De temperatuur blijft op niveau met kwikstanden van 20 tot 25, in het zuiden soms nog boven de 25° en daardoor is en blijft het zeer aangenaam zomerweer.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Aan de temperatuurpluim hierboven kunnen we zien dat de temperaturen aanvankelijk stijgen naar uiteindelijk een hete woensdag. Daarna gaat het kwik weer naar beneden, maar het blijft voorlopig aangenaam in deze tot nu toe iets te koude, te sombere en te natte julimaand. De verwachting is dat we uiteindelijk uitkomen zo’n 0,2° onder normaal. Normaal (periode 1981-2010) is een gemiddelde julitemperatuur van 17,9°.

Jannes Wiersema maakte gisteravond nog deze foto van de zonsondergang

Voor vandaag wil ik het hierbij weer houden. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen. Voor een ieder die op vakantie gaat of is wens ik een hele fijne vakantie.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.014 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer