Advertentie 

Korte sneeuwupdate voor vanavond:
Vanochtend passeerde een trog met winterse buien en op veel plaatsen werd het kortstondig wit door kletsnatte sneeuw en hagel. Ook onweer is op veel plaatsen waargenomen. Dergelijke fenomenen zijn niet gek natuurlijk als je kijkt naar de temperaturen op ruim 5 kilometer hoogte.

Op het 500 hPa vlak was het vanochtend -37° en in combinatie met een zeewatertemperatuur van 10°, gemeten op het Europlatform (30 km uit de kust van Hoek van Holland), leverde dat flinke soms clusterende buien op.

Het is code wit met op veel plaatsen winterse buien die (kortstondig) voor een witte wereld zorgen. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Op dit moment komt het nog altijd tot winterse buien, maar in het zuidwesten en niet in de laatste plaats in België is het meest droog. Geregeld schijnt ook de zon en de temperatuur ligt tijdens de buien 1-2° boven nul, maar met de zon erbij is het 4-5°. De maxima vandaag waren aan het begin van de nacht al bereikt met waarden van 6-7°.

Vanuit het noordwesten nadert een volgende trog met wederom winterse buien. De eerste neerslag van die trog zal aan het eind van de middag het noordwesten bereiken en trekt daarvandaan geleidelijk zuidoostwaarts. De temperaturen op het 500 hPa-vlak zijn met -39° zelfs nog wat lager en de buien gaan steeds vaker gepaard met sneeuw, maar in het noordwesten is het veelal kletsnatte sneeuw en hagel.

Vooral landinwaarts komt het vanavond dan ook tot sneeuwbuien die aanvankelijk nog kletsnat zijn, maar vooral in het oosten en zuidoosten is ook droge sneeuw mogelijk met de vorming van een sneeuwdek van enkele centimeters.

Vanavond sneeuw het ten oosten van de blauwe lijn. Bron: wetteronline.de

Komende nacht is de trog het land weer uit en zijn er opklaringen. In het noorden en later in de nacht ook in het midden van het land komt het weer tot winterse buien en in de kustgebieden is onweer mogelijk. Door winterse neerslag en landinwaarts ook door bevriezing en sneeuwresten kan het dan ook glad zijn. De temperatuur daalt naar een graad of 3-4 aan zee en naar rond het vriespunt landinwaarts.

Kort nog even naar morgen, want dan draait het weer om winterse buien, maar in het zuiden van het land en in België blijft het over het algemeen droog. Geregeld schijnt ook de zon en het wordt buiten de buien om 3 tot 6° met de hoogste temperaturen in de kustgebieden. Tijdens stevige en clusterende buien is de temperaturen wederom lager met opnieuw kans op de vorming van een kortstondig sneeuw- en/of hageldek.

Kletsnatte sneeuw vanochtend bij Albert Thibaudier

Dit was even een update voor wat betreft vanavond en vannacht. Morgenochtend staat hier weer het reguliere weerpraatje en dan kijk ik ook naar de sneeuw van zondag. Klein tipje alvast… Het gaat zondag enige uren sneeuwen, maar het vormt helaas wel de voorbode van zachter weer vanaf zondagavond. De sneeuw gaat dan ook uiteindelijk over in regen…

Stay tuned en tot morgen!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.220 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier