Korte sneeuwupdate voor vanavond:
Vanochtend passeerde een trog met winterse buien en op veel plaatsen werd het kortstondig wit door kletsnatte sneeuw en hagel. Ook onweer is op veel plaatsen waargenomen. Dergelijke fenomenen zijn niet gek natuurlijk als je kijkt naar de temperaturen op ruim 5 kilometer hoogte.

Op het 500 hPa vlak was het vanochtend -37° en in combinatie met een zeewatertemperatuur van 10°, gemeten op het Europlatform (30 km uit de kust van Hoek van Holland), leverde dat flinke soms clusterende buien op.

Het is code wit met op veel plaatsen winterse buien die (kortstondig) voor een witte wereld zorgen. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Op dit moment komt het nog altijd tot winterse buien, maar in het zuidwesten en niet in de laatste plaats in België is het meest droog. Geregeld schijnt ook de zon en de temperatuur ligt tijdens de buien 1-2° boven nul, maar met de zon erbij is het 4-5°. De maxima vandaag waren aan het begin van de nacht al bereikt met waarden van 6-7°.

Vanuit het noordwesten nadert een volgende trog met wederom winterse buien. De eerste neerslag van die trog zal aan het eind van de middag het noordwesten bereiken en trekt daarvandaan geleidelijk zuidoostwaarts. De temperaturen op het 500 hPa-vlak zijn met -39° zelfs nog wat lager en de buien gaan steeds vaker gepaard met sneeuw, maar in het noordwesten is het veelal kletsnatte sneeuw en hagel.

Vooral landinwaarts komt het vanavond dan ook tot sneeuwbuien die aanvankelijk nog kletsnat zijn, maar vooral in het oosten en zuidoosten is ook droge sneeuw mogelijk met de vorming van een sneeuwdek van enkele centimeters.

Vanavond sneeuw het ten oosten van de blauwe lijn. Bron: wetteronline.de

Komende nacht is de trog het land weer uit en zijn er opklaringen. In het noorden en later in de nacht ook in het midden van het land komt het weer tot winterse buien en in de kustgebieden is onweer mogelijk. Door winterse neerslag en landinwaarts ook door bevriezing en sneeuwresten kan het dan ook glad zijn. De temperatuur daalt naar een graad of 3-4 aan zee en naar rond het vriespunt landinwaarts.

Kort nog even naar morgen, want dan draait het weer om winterse buien, maar in het zuiden van het land en in België blijft het over het algemeen droog. Geregeld schijnt ook de zon en het wordt buiten de buien om 3 tot 6° met de hoogste temperaturen in de kustgebieden. Tijdens stevige en clusterende buien is de temperaturen wederom lager met opnieuw kans op de vorming van een kortstondig sneeuw- en/of hageldek.

Kletsnatte sneeuw vanochtend bij Albert Thibaudier

Dit was even een update voor wat betreft vanavond en vannacht. Morgenochtend staat hier weer het reguliere weerpraatje en dan kijk ik ook naar de sneeuw van zondag. Klein tipje alvast… Het gaat zondag enige uren sneeuwen, maar het vormt helaas wel de voorbode van zachter weer vanaf zondagavond. De sneeuw gaat dan ook uiteindelijk over in regen…

Stay tuned en tot morgen!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.183 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer