Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Op dit moment verovert de zachte lucht opnieuw de gehele Benelux. Het zuiden noteert al ruim 10 graden en in het uiterste noorden inclusief de wadden is het nauwelijks één graad boven nul. Daarbij valt er daar nog wat (natte) sneeuw waardoor het daar zeker winters oogt en aanvoelt. Wederom een scherpe grens van de luchtmassa’s boven ons hoofd. Echter valt dit bij veel mensen in het niet, want de ogen zijn bij velen al gericht op de volgende aanval van de koude lucht die het komende weekend plaats zou moeten vinden. Nu zou het dan moeten lukken voor langere tijd, en gelijk met forse kou en sneeuwval ook. Totdat gisteravond het Amerikaanse GFS het opeens niet meer zag zitten. Op dit moment staan de modellen dan ook lijnrecht tegenover elkaar. Op zichzelf is dat wel zeldzaam, net als de mogelijke vorstinval. Tijd om de verschillen in de modellen te bekijken.

Wat gaat het worden? Sneeuw en ijs, of kunnen we de winter vergeten en de barbecue gaan afstoffen?

ECMWF, de grootste virtuele worst van de winter

Zowel gisteravond als vanmorgen is ECMWF overtuigend. We duiken de winter in, en hoe! Met een flinke wind uit het noordoosten gaat de vorst de Benelux veroveren. Hierbij gaat het ook een sneeuwen en vormt zich overal een sneeuwdek. Een winterinval uit het boekje. Als we dan even verder kijken zien we dat de kou een blijvertje is en zelfs verscherpt. Overdag op uitgebreide schaal matige vorst en in de nachten zelfs lokaal kouder dan -15. Ongekende kaarten. Ik heb zelf nog nooit eerder zulke koude kaarten gezien voor de lage landen, sinds ik naar de weerkaarten ben gaan kijken. Ik moest dan ook gelijk denken aan de ‘beroemde winterinvallen van weleer’. Als winterliefhebber is het dan moeilijk om met je beide benen op de grond te blijven staan.

De winterse pluim van ECWMF vanmorgen, zeer overtuigend koud.

GFS, van winter naar herfst

Hoe anders is dat bij GFS. Dit model pikte als eerste de mogelijke koude uitbraak op. Maar op het moment dat ECMWF het ermee eens is, haken de Amerikanen af. In ongekend tempo worden de koude leden weggepoetst. Geen sneeuwdek meer, maar gewoon regen in lage landen bij een wind uit het zuiden. Wat een ongekende tegenstelling!

De pluim van GFS vanmorgen. Een wereld van verschil, van winter geen sprake.

De verschillen tussen de modellen synoptisch; ECMWF

De beginsituatie, en ook de korte termijn (de komende 3-4 dagen) zijn de beide modellen vrijwel identiek. De verzachting komt erin en boven de UK ligt een lagedrukgebied wat daar de komende dagen een beetje blijft rondtollen. We zien ook de zekerheid hiervan goed terug in beide pluimen. Weinig spreiding in de leden en beiden dezelfde temperaturen. Het verschil ontstaat op zaterdag. Dit verschil ontstaat door de trekrichting van het laag boven de UK en de daaruit voortkomende gevolgen voor de voorspelde windrichting.

Bij ECMWF zien we op zaterdag het laagje bij de UK naar het zuiden trekken alwaar het een connectie maakt met een ander laag wat over het oosten van het Iberisch schiereiland noordelijk trekt.

Op zaterdag zien we het laag boven de UK afzakken naar het zuiden en een ander laag boven Spanje noordwaarts trekken. Deze moeten gaan samensmelten en dan oostelijk wegtrekken.

Na de connectie trekt dit systeem in de zonale hoogtestroming oostelijk weg. Dit maakt in de Benelux dan de weg vrij voor de wind om te draaien naar noordoost en de winter binnen te laten.

De samensmelting heeft plaatsgevonden en het laag koerst oostelijk weg. De winter valt de lage landen binnen.

GFS

Bij GFS trekt het laagje boven de UK juist iets naar het noordwesten. Het zelfde laagje boven Spanje trekt ook hier naar het noorden. Echter verder naar het noorden en minder oostelijk dan dat ECMWF dit laat zien.

Ook bij GFS zaterdag het laagje boven Spanje wat noordwaarts koerst, maar hier trekt het laagje bij de UK juist wat noordwestwaarts en vind er geen connectie plaats.

Het systeem bij de UK speelt vervolgens geen rol meer, het nieuwe laagje wat op zondag inmiddels boven Frankrijk is aangekomen gaat de leiding overnemen en gaat met een zuidelijke stroming ervoor zorgen dat we in de zachte lucht blijven en de koude lucht ons niet kan bereiken. Wel zit de koude lucht zeer dichtbij, verderop de Noordzee gaat de sneeuw wél vallen.

GFS op zondag. Het laagje boven Frankrijk heeft de leiding genomen en geeft ons een zuidelijke stroming. De winter blijft net ten noorden van ons.

Wat kunnen we erover zeggen

GFS en ECMWF zijn beiden gerenommeerde modellen. Wat in het voordeel spreekt van GFS is dat dit model sterk is in het oppikken van de nieuwe trends. Echter pleit het juist weer voor ECMWF dat ze de betere algoritmes en computers hebben. Ook is de resolutie hoger en mag je verwachten dat de berekeningen van ECMWF betrouwbaarder zijn.

Leggen we de pluimen naast elkaar dan zien we bij ECMWF bijna geen ruimte voor zachte leden. Terwijl bij GFS er ook nog een klein koud clustertje is. Daarnaast ligt de oper van GFS bovenin het ensemble. ECMWF ligt ook juist laag in het ensemble, maar die oper berekening kan rekening houden met opklaringen en een sneeuwdek. Iets dat de overige leden in het ensemble minder kunnen, vandaar dat die wellicht ook minder koud zijn.

Tot slot, de andere weermodellen zien de winter ook nog wel zitten. Het ligt allemaal zo dichtbij bij elkaar en de modellen hebben het erg moeilijk met die koude lucht zo dichtbij. De komende dagen zullen de modellen nog wel zwabberen en ik verwacht op zijn vroegst op vrijdag pas meer duidelijkheid. Tot die tijd, afwachten! Duidelijkheid is gewoon nog niet te geven. Het is ongelooflijk spannend.

Blijf vooral de nieuwe ontwikkelingen en berekeningen volgen op Alpenweerman. Stay tuned voor nieuwe updates onderin de reacties. Tot het volgende bericht. Groet Sebastiaan.

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-202

(Visited 26.842 times, 1 visits today)
Advertentie

123 Reactie op “Lage landen: sneeuwschuiver, schaatsen en barbecue in de aanslag houden”

 • Robert
  2 februari 2021 at 17:44

  Dankje wel voor het verklaren van de verschillen Sebastiaan. Ik volg het al een aantal dagen, en jullie ook, en was echt verrast door GFS. Maar dit maakt het een stuk duidelijker en ik hou nog hoop!! De voorpret is er zoiezo.. mocht het nou ook nog een keer goed vallen.. prachtig! Ik gok toch op sneeuw dit weekend, maar het vervolg.. tja…

 • Nadia
  2 februari 2021 at 17:48

  Poh het blijft wel ongemeend spannend zeg!
  Die F5 knop werd vandaag al aardig op de proef gesteld na de teleurstellende kaarten van vanmorgen en nu moet ie nog 2 dagen…. 😂

 • Peter
  2 februari 2021 at 18:17

  Hoe is het nou toch mogelijk dat ons al voor de vierde keer een winter word voorgeschoteld,en daar vervolgens waarschijnlijk niets van uit gaat komen?

  • Bart (Amsterdam)
   2 februari 2021 at 18:50

   Peter, dat is volgens mij precies wat Sebastiaan in deze mooie analyse uitlegt. En zoals hij zegt, het is nog te vroeg om conclusies te trekken.

 • Jishua
  2 februari 2021 at 18:31

  Kunnen we het GFS niet bombarderen?
  Of heeft dat weinig zin?😁

  • Aldo
   2 februari 2021 at 19:58

   Doe maar met sneeuwballen dan…

 • Erwin
  2 februari 2021 at 19:48

  Oper EC ook duidelijk minder dan vanochtend. Het luistert allemaal zeer nauw. 150km Zuidelijker en we hebben een voltreffer vol heel Nederland. Nu vooral de Noordelijke provincies.

  • Johann
   2 februari 2021 at 20:05

   Idd Erwin. GFS dus ook nu weer het neusje voor. EC12 oper ook duidelijk minder. Was ook wel te verwachten om dat de EC00 één van de koudste EPS leden vertegenwoordigde. De rest, het vervolg moge duidelijk zijn. Tot de definitieve verzachting intreedt echter nog heel spannende dagen

   • Erwin
    2 februari 2021 at 20:58

    indedaad johann maar ik bedoel:

    -oper is uiteraar slechter dan vanochtend want dat was een enorm koude run maar oper zal ook zachter zijn dan 80% van de leden in periode zondag-woensdag

 • Jeroen
  2 februari 2021 at 20:33

  Hopelijk draaien beide modellen nog bij morgen.

 • Arjan
  2 februari 2021 at 20:41

  We wachten nu vol spanning op de pluim van ECMWF, waarschijnlijk ligt nu de Oper bovenin, kijken wat het ensemble gaat doen. Het helpt alvast als we allemaal gaan blazen naar het zuiden 😉

  • Erwin
   2 februari 2021 at 20:56

   Pluim heb ik al gezien Arjan. Oper en Control op maandag, dinsdag en wonsdag idd behoorlijk bovenin en een aardig cluster gaat nig steeds voor die winterprik.

   • Arjan
    2 februari 2021 at 21:30

    Pluim EC De Bilt: 80 procent van de oplossingen zijn toch aardig winters vanaf zondag/maandag. Vanaf woensdag neemt dat (snel) af en de ultra lange termijn neigt naar zeer zacht weer. De Oper zitting eerste instantie bovenin. Een winterprik moet er wel in zitten, zeker in het noorden. Alles valt of staat met de koers van de depressies. In deze setting is noordoost NL favoriet voor enig winterweer.

  • Johann
   2 februari 2021 at 21:49

   Het is in dit soort grensgevallen met scherpe #LMG ook goed om de wat hogere atmosfeer te beoordelen. Vergelijk EC00 en EC12 0202 T850 hPa prikpunt Arnhem met duidelijk weer veel meer zachtere oplossingen vanaf zondag. Onzekerheid blijft nog groot

 • Erwin
  2 februari 2021 at 21:14

  Alles zal de komende dagen nog diverse dagen heen en weer flippen. Koers van het laag zal alles in hoodlijnen gaan bepalen. Trekt die vanuit het Zuiden naar de visbak (Noordzee)dan kunnen we het vergeten en komt wind uit verkeerde hoek (Z tot ZZW). Heeft die een voorkeur om af te buigen richting onze Oosterburen dan krijgen we een NO wind und sagen wir: herzlich willkomen Winter! Daar komt alles in hoofdlijnen op neer de komende tijd voor wel of geen winter.
  Dus bij het kaarten kijken de komende tijd allemaal duimen dat het laag Oostwaarts gaat trekken naar Duitsland!

 • Ronald van der Lee
  2 februari 2021 at 22:15

  Schaatsen weer in ’t vet.
  Laagje zaterdag trekt – mede door retrogade stroming a.g.v. luchtdrukstijgingen boven Scandinavië – naar het (noord) westen. Helaas; zoveelste ‘dooie mus’ deze winter.

 • Johann
  2 februari 2021 at 22:21

  ECMWF dan wel minder koud maar nog steeds koud genoeg voor mooie sneeuwkansen. Vanavond geldt dit mn voor de gebieden ten noorden van de grote rivieren (koers laag)

 • Ief
  2 februari 2021 at 23:47

  Gfs draait toch weer kouder bij…….! Ondanks dat ik er nog geen 5% vertrouwen in heb hoop ik zo voor een dik pak voor heel Nederland.

 • Johann
  3 februari 2021 at 00:29

  Ook de GFS18 run komt vanaf midden volgende week met een compleet anti winterse setting op de proppen. Tot dan belooft het nog het nog heel interessant te gaan worden en ook de sneeuw is weer terug

 • Johann
  3 februari 2021 at 00:35

  Via Twitter de animatie

  • Ief
   3 februari 2021 at 08:28

   Zeker veel beter. Zoals ik gister avond al zei. GFS draait bij en nu hebben ze het er sleeer over dat er in heel Nederland sneeuw lijkt te vallen en boven de lijn Rotterdam-Venlo ook echt behoorlijke bak. Maar het is nog ver weg. Dus hopelijk blijven de kaartenbak doorgaan en schuift de lijn nog verder naar beneden toe qua sneeuw. Afwachten! De kans die ik gisteren gaf van 5% gaat nu naar 15% toch een stijging van 200% 😂👍

 • Corne
  3 februari 2021 at 08:00

  Zo te zien alleen Noord-Nederland.

 • Sander Engelen
  3 februari 2021 at 09:24

  De pluim van ECMWF blijft ook nog steeds winterse opties houden, ookal is het van korte duur. Het blijft dus ongemeen spannend!

  • Ief
   3 februari 2021 at 09:30

   Ziet er gewoon goed uit. Al is het maar een week. Iedereen tekent daar
   Tegenwoordig voor

  • Arjan
   3 februari 2021 at 10:40

   De pluim voor Zuid-Oost is nog niet echt winters. Dit zegt wel iets nog over de onzekerheid tot waar de koude lucht kan komen. Zoals ik het nu inschat heeft het noorden 80 tot 90 procent kans op winters weer en het (uiterste) zuidoosten 30 a 40 procent op basis van de pluim.

 • Sander Engelen
  3 februari 2021 at 09:29

  Ook de kans op sneeuwval voor midden Nederland is nog steeds aanwezig.

 • Daan
  3 februari 2021 at 09:36

  Ik zie (nog) geen enkele reden tot treurnis. De modellen zijn aardig op de winterse toer. Wanneer de sneeuw er komt vanaf zondag dan zal de koude behoorlijk blijven plakken door de sneeuwlaag en kunnen we zomaar eens een dik winterse setting aanhouden voor een langere periode denk ik…

 • Erwin
  3 februari 2021 at 10:32

  Kaarten zijn ronduit super deze ochtend met fors toegenomen sneeuwkansen voor zeer groot deel Nederland!

 • casper
  3 februari 2021 at 10:44

  Erwin geef ons hoop, kun je de kaarten linken? Ik had al bijna de fles aan de lippen gezet gisteravond.

  • Erwin
   3 februari 2021 at 10:55

   ik kan alle kaarten sturen. Wat wil je zien van welk model?

   • casper
    3 februari 2021 at 11:00

    De plaatjes met het meest ongefundeerde zo extreem mogelijke winterweer aub 😉

  • Annemarie Peters
   3 februari 2021 at 11:20

   Ik zei toch, we luisteren alleen nog naar Erwin! 🤪🤪

 • Johann
  3 februari 2021 at 10:53

  De synoptische “crimi” gaat door.. even via Twitter

  • Jeroen
   3 februari 2021 at 10:55

   Kun je zorgen dat de sneeuw ook gewoon onder de rivieren neerdaalt?

   • Erwin
    3 februari 2021 at 10:57

    Ik geloof niet in die scherpe sneeuwgrens tot aan de rivieren. Is allemaal nog veel te ver weg. Sneeuwgordel kan net zo goed tot boven Denemarken tot stilstand komen maar ook tot in Belgie komen. Pas binnen 48 uur zijn details te bepalen maar het ziet er wel zeer goed uit nu!

 • Johann
  3 februari 2021 at 10:55

  Voor de niet Twitteraars

  De synoptische “crimi” gaat door en ook GFS (OPER) doet weer mee. Weekend komt laagje boven Nederland tot stilstand en vult op. Zaterdag van het Z inzettende neerslag, ten N van de grote rivieren overgaand in ijzel, ijsregen en sneeuw. Tm maandag kan er 10-35 cm sneeuw vallen

  Cruciaal voor het vervolg #winter wordt een ander laag boven ZW Europa. Dat trekt op Vb koers ten Z van de Alpen naar O Europa waarna de veel koudere lucht vanuit het NO toch weer naar het Z kan uitstromen!! Ook EC00 heeft er nog steeds zin in. GFS ensembles (nog) niet.

 • Erwin
  3 februari 2021 at 11:05

  Met deze geweldige kaarten op komst en euforie hoop ik dat iedereen ook aan een donatie denkt voor deze site! Deze LMG met enorme sneeuwkansen komend weekend werd hier al in een zeer prematuur stadium steeds genoemd! Ver voor de grote instituten!
  Als forumlid vind ik het uiteraard prachtig als het hier nog professioneler wordt met nog betere kaarten en visualisaties.
  Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen meedoen aan een donatie. Heeft Johann echt verdiend met deze prachtige site !

  • Johann
   3 februari 2021 at 12:08

   @Dank Erwin voor dit “ruggensteuntje” en aanmoediging. We zouden in deze lastige tijden en in het vervolg nog meer kwaliteit en vooral ook continuïteit willen leveren met ook weer de dagelijkse Benelux weerberichten het gehele jaar door . Dit is realiseerbaar maar daarvan zijn we mede afhankelijk van jullie ondersteuning. Dus “lets keep up the good work”

  • JanF
   3 februari 2021 at 17:08

   1 Euro per centimeter sneeuw die er maandag ochtend in Ukkel ligt 😉

 • Ronald van der Lee
  3 februari 2021 at 11:06

  Ik kom even terug op mijn ‘anti-winterse reactie’ van gisterenavond. Zoals het er nu naar uitziet (binnen een termijn van vijf dagen) ’trekt’ het kleine laagje dat tot ontwikkeling komt net ten zuiden van Nederland zondag de kou vanuit het noordoosten richting Benelux, geholpen door een in kracht toenemend hogedrukgebied. Daarna minsten enige dagen winterweer. Hoe het verdere verloop gaat is koffiedik kijken (zoals we de laatste dagen steeds hebben gemerkt). Vijf dagen is (soms) betrouwbaar maar met laagjes in de buurt en drukverdelingen die buiten het normale vallen (anomalie) lijken de diverse modellen erg veel moeite te hebben. En dat is dan het geluk voor ons winterliefhebbers. Het lijkt namelijk (toch nog) de goede kant op te gaan.

 • Ronald van der Lee
  3 februari 2021 at 11:07

  Ik hoop komend weekend foto’s te kunnen plaatsen van sneeuwduinen op Texel!

 • Johann
  3 februari 2021 at 11:14

  Met de diverse onzekerheden is het is nog te vroeg voor weeralarmen. Ga er echter maar vanuit dat met deze setting het vanaf zaterdag tm maandag “bar en boos” gaat worden. Blizzard conditions, sneeuwverstuivingen en extreme gladheid ook door ijzel!

  • Annemarie Peters
   3 februari 2021 at 11:28

   Ik hou van bar en boos!! Twee jaar geleden het eerste weekend van januari reden we vanuit Oostenrijk terug naar huis. Het sneeuwde verschrikkelijk, we hebben 6 uur gereden over 150 km, toen hebben we een hotel genomen. We hebben er zo van genoten, die hele rit stapvoets rijden en steeds maar weer meer sneeuw! En maar iedere keer maar weer “ik zie, ik zie, wat jij niet ziet en de kleur is……….wit”! 😂😂
   Kinderen vonden het geweldig, lekker in een hotel overnachten en s avonds tot je knieën door de sneeuw lopen! Dus kom maar op met extreem weer! Ik ga straks alvast wat proviand inslaan, komen wij de dagen wel door, sneeuwvlokken tellen!! En eindelijk met de slee en ski’s achter de paarden aan! Ik hoop zo dat het uit komt!!

 • Erwin
  3 februari 2021 at 11:17

  UPDATE: LAATSTE SNEEUWKAART DIE NU BINNENROLT VANUIT DE GFS 06!

 • Erwin
  3 februari 2021 at 11:19

  Mogelijk plaatselijk meer dan 40 centimeter! Ongekende sneeuwtoestanden vergelijkbaar met 1979.

  Maar we juichen niet te vroeg. Dit gaat nog diverse keren open en neer flippen

  • Annemarie Peters
   3 februari 2021 at 11:30

   Ik blijf gewoon juichen hoor!! It giet oan! Zeggen wij dan hier in Friesland!

 • Johann
  3 februari 2021 at 12:00

  Voor de oldies onder ons. De zware sneeuwstorm van 14 februari 1979. Ook nu een zelfde soort setting….

 • Jeroen
  3 februari 2021 at 12:03

  Doe ook even wat richting Brabant graag

 • Joan
  3 februari 2021 at 12:04

  Ha grappig Johann zie dezelfde kaarten als van maandag weer terug.
  Maar ingrediënten voor winter blijven aanwezig,hogedruk Scandinavië.
  Zie een beetje winter van 79 voor ogen die met die sneeuwduinen.
  Jammer dat de temp. op 850hpa wat hoog blijft ,ijzel

  • Johann
   3 februari 2021 at 12:11

   Ach ja, je kunt niet alles (meteen) hebben. De WLA op hoogte hoort bij deze setting en is mede verantwoordelijk ook voor de vele sneeuw die berekend wordt (opglijding warme lucht over de koudere lucht op hoogte). Is echter van tijdelijke aard, uiteindelijk zou de koude lucht met sneeuw het moeten gaan winnen! #verderduimen

 • Joan
  3 februari 2021 at 12:07

  Ha typte tegelijker tijd zelfde gedachten…

 • Ronald
  3 februari 2021 at 12:16

  Zou het dan toch eindelijk een keer gebeuren. Al blijft de sneeuw maar 2 dagen liggen. Het zou toch fantastisch zijn…. Fingers crossed!

 • Johann
  3 februari 2021 at 12:20

  So far so good. De nieuwe GFS 06 in lijn met GFS00, weinig verschil. Met het van het zuiden overtrekken van het occlusiefront en de neerslag gaat het regenen en ijzelen, naar het noorden toe sneeuwen. Zondag blijft de LMG stationair en verdeling meer of minder zo gehandhaafd.

 • Carine
  3 februari 2021 at 12:33

  Ik volg dit met heel veel plezier en spanning. Ook gelijk even een donatie gedaan. Dan moet die sneeuw wel komen 🤗

  • Johann
   3 februari 2021 at 13:06

   Top Carina, thx a lot

 • Martin (Flevoland)
  3 februari 2021 at 13:46

  Hoi Johan en Erwin, wat leuk om dit allemaal te lezen! In deze tijd wil iedereen sneeuw, ook ik en met lage druk is dat natuurlijk met deze kaarten zeer waarschijnlijk. Top hoe jullie dat benoemen. maat toch heb ik een vraag.
  Ik heb altijd geleerd dat een goede winterse setting Hoge druk in Scandinavië is al dan niet in delen bij Rusland en groenland over scandinavië. Die invloed zie ik niet terug, eigenlijk ook besproken eind januari waarod bepalen en zodoende ook steeds de temperatuurswisselingen tussen warme lucht en koude lucht. Zie ik dit nou verkeerd? Hoe kijken jullie tegen deze situatie aan? Kortom: de lage druk gebieden maken al de hele winter de dienst uit. Alvast bedankt voor jullie antwoorden en moeite! Keep up the good work!

  • Aldo
   3 februari 2021 at 14:08

   Hadden we nu die kunstmatige berg van 2000m in Flevoland…

   Jaaah dan was zelfs Annemarie Peters wat zuidelijker komen kieken schat ik zo in.

   • Annemarie Peters
    3 februari 2021 at 14:33

    Dan was ik zelfs eerst even naar Oostenrijk gereden om mijn ski’s op te halen!!!

  • Johann
   3 februari 2021 at 14:32

   @Martin Toch is die er wel echter niet zo uitgesproken met bv klassiek winters hoog boven bv Scandinavie. Wat nader beschouwd op het NH en mn de pool dan zie je daar al sinds langere tijd hoge (geopotentiale) druk met zelfs een goed ontwikkeld pool hoog. Daarnaast zien we dat mede door de hogere druk naar het noorden toe steeds weer dat de polaire jet vrij zuidelijk wordt gedwongen en daarmee ook de frontale zone met lagedruk(gebieden) . De laatste tijd namen de contrasten tussen de maritiem (sub)tropisch en continentale arctische luchtmassa’s steeds verder toe met een scherpe LMG net ten noorden van ons. Wat nader beschouwd hebben grote delen van Europa sinds de kerst steeds weer te maken met een koude anomalie. Voor Nederland pakte deze door de ongunstige ligging van de lagedruk (aanlandige wind) helaas niet goed uit.

   Deze setting en ontwikkelingen in de lagere atmosfeer, we spreken van een negatieve fase van de NAO en AO, zijn voor een groot deel toe te schrijven aan de opwarming van de stratosfeer boven de pool (SSW) en de daardoor sterk afgezwakte polar vortex. Dit verklaart oa de zuidelijke positie van de jetstream en polaire front met de persisterende lagedruk. (zuidelijker verschuiving van de Ferrell cell)

  • Erwin
   3 februari 2021 at 22:04

   Martin. Als aanvulling op Johann: Probeer altijd te bedenken dat de wind bij een HOOG om dat hoog met de klok mee draait. Nij een LAAG draait de wind juist om dat laag tegen de klok in. Vandaar dat bij een sturend laagje de trekrichting vaak zo bepalend is. Stel dat het laagje Ten Westen van Nederland zou positioneren op de Noordzee dan krijg je uiteraard een Zuidelijke of Zuidwestelijke aanvoer (zonaal). Vandaar dat we nu willen dat het laagje naar Duistland zou afbuigen. Omdat de wind om dat laag tegen de klok in draait wordt de wind bij die koers dan juist aflandig (Oost tot Noordoost). Vandaar de we bij sturende laagjes graag willen dat die ten zuiden van Nederland trekken (onderlangs naar het Oosten). Dat noemen we dan vaak ‘duikers’ en die zorgen dat wind (tijdelijk) aflandig wordt. Dat kan net het verschil zijn tussen tussen sneeuw of regen. Nu hebben we daarnaast ook nog eens te maken waarbij het frontgevecht tussen koude lucht in het Noorden en warme lucht uit het Zuiden precies in boven/in onze regionen afspeelt. Vandaar dat verwachtingen zo lastig zijn zowel qua temperatuur als neerslag. Kleine verschillen hebben enorm grote gevolgen. Bij een standaard zonaal patroon met aanvoer vanaf de oceaan (waarin we meestal zitten) is een lange termijn voorspelling veel makkelijker. Nu vrijwel niet te doen. Vandaar dat nog niet exact te bepalen is waar de sneeuwgordel precies komt te liggen. Alles is nog mogelijk. Ook ijzel aan de Zuidkant. Pas binnen 24-48 uur meer duidelijk.

   • Martin (Flevoland)
    5 februari 2021 at 09:46

    Johann en Erwin, dank voor jullie reacties! Nu hopen op Hogedruk invloed voor langere tijd!

 • Arjan
  3 februari 2021 at 14:27

  Rond 16:00 uur begint de nieuwe run van het Duitse weermodel ICON (Offenbach) te lopen. We volgen de uitkomsten hiervan aandachtig gezien nu juist dit model goed presteert met de komende besproken situatie. Of dat nu ook weer zo is? Fingers crossed

  • Johann
   3 februari 2021 at 15:03

   ICON berekent het laagje vanmorgen overigens wel op een wat oostelijkere koers richting midden Duitsland. Zover ik kan zien het meest oostelijk van alle modellen. Interessant is het ontstaan van een secundair laagje in het polaire front boven de Z Noordzee net ten NW van het land. Dat dan later op de zondag van het noorden uit Nederland binnen trekt. Dit zou dan gepaard moeten gaan met sneeuw!

 • Jeroen
  3 februari 2021 at 15:59

  Dat zou dan ook de sneeuw in Brabant moeten brengen gezien de Trekrichting?

  • Johann
   3 februari 2021 at 16:11

   Ja, de koers van het laagje wordt met kern over Zeeland naar België berekend. Dit gaat zekers nog veranderen de komende dagen. #afwachten

 • Johann
  3 februari 2021 at 16:36

  Even tussen de weermodellen en sneeuwverwachting door. Een mooi voorbeeld van een zgn dark stripe op de water vapour satelliet opname. Deze satelliet beelden zijn heel goed geschikt voor het herkennen van de jetstream en jetstreak en verloop van fronten en cyclogenese

 • Johann
  3 februari 2021 at 17:26

  GFS12 met (opvullend) sneeuwlaagje tot en met zondag ook vrij consistent. Wat kleinere verandering binnen de marge maar op deze termijn van weinig betekenis.

 • Johann
  3 februari 2021 at 17:27

  Het laagje transporteert op hoogte aanvankelijk ook een portie warme vochtigere lucht mee #WLA. Dit gaat geheid de nodige winterse spektakel en ongemakken opleveren, mede ook in combinatie met de harde tot stormachtige wind in het noorden. GFS12 T850 hPa

 • Johann
  3 februari 2021 at 17:28

  ICON-EU 12H ook vrij consistend

 • Tobias
  3 februari 2021 at 18:03

  @ Johan Wat ben jij toch een pracht vent! Heerlijk hoe jij de feiten op een rijtje zet!
  Dank voor je berichten.

  • Johann
   3 februari 2021 at 18:26

   Thx en graag gedaan hoor. Maar zeg, wat wil je anders met deze ontwikkelingen en thriller. Nu nog heel hard duimen dan het goed gaat uitpakken! Met nog een paar dagen te gaan stijgen de kansen meer en meer.

 • Johann
  3 februari 2021 at 18:24

  GFS12 De Engelsen spreken over “snowdepth”, wij over “snowheight” resp. “sneeuwhoogte”. Hoe dan ook een hele bups tm maandag cumulatief. Het zuiden kan dan later in de week ook nog gaan meepakken of evt met ICON scenario?!

 • Barry
  3 februari 2021 at 18:26

  @Johan er wordt in de laatste weerberichten over een scherpe lmg gesproken wat is dat precies?

  • Erwin
   3 februari 2021 at 18:36

   Grens tussen koude lucht in het Noorden en zachte lucht in het Zuiden Barry. LuftMasseGrenze

   • Johann
    3 februari 2021 at 19:08

    Ah..was je met net voor Erwin…

    • Erwin
     3 februari 2021 at 20:06

     Sorry, vraag was ook aan jou gericht maar wist niet of je aan te werk was

  • Johann
   3 februari 2021 at 18:37

   Front / LuchtMassaGrens. LMG wordt in de winter veel gebruikt wanneer de tegenstellingen op rel. kleine schaal erg groot zijn. In de zomer heb je die contrasten minder omdat er minder extreme temp. gradiënt is

 • Johann
  3 februari 2021 at 18:36

  Het Global Britain Standard model (ietwat mindere resolutie dan het ECMWF) komt met een wat zuidelijkere LMG (en sneeuw) Straks dan ECMWF

 • Erwin
  3 februari 2021 at 18:40

  Zou een mooie donatie idd zijn JANF: X euro per cm sneeuw 🙂

  • JanF
   3 februari 2021 at 22:16

   In mijn geval niet veel. Ik woon aan dat rood streepje. Je hebt nog werk voor de boeg om mijn bijdrage te verhogen 😉

 • Arjan
  3 februari 2021 at 19:31

  ECMWF ziet er voor zondag al wat kouder uit. De zachtste lucht op hoogte bereikt ons niet. Laagje zit dan ook wat zuidelijker. Mooi begin.

 • Erwin
  3 februari 2021 at 19:47

  Hierbij de EC sneeuwkaart aanstaande maandag van de operrun 12uur:

 • Johann
  3 februari 2021 at 19:48

  EC12 mooi!

 • Johann
  3 februari 2021 at 19:50

  EC12 en daarna bitterly cold

 • Erwin
  3 februari 2021 at 20:00

  In de denkbeeldige rechthoek Enschede, Hengelo, Almelo, Hoogeveen, Meppel, Zwolle, Deventer, Apeldoorn en weer terug naar Enschede berekent EC nu het zwaartepunt van de sneeuwval maar dit gaat nog heen en weer flippen de komende runs.
  Wordt korte winterprik want eind volgende week is alles voorbij maar er volgen minimaal 2 zeer koude nachten (mogelijk onder min 15) en we krijgen waarschijnlijk mooie sneeuwval. Met name in NO beste papieren.

  • Arjan
   3 februari 2021 at 20:09

   Als die verwachte vorst ook daadwerkelijk komt dan is deze niet zo snel verdwenen. De koude moet dan opgeruimd worden, zeker als er ook nog sneeuw ligt. 😉

   • Erwin
    3 februari 2021 at 21:40

    In nieuwe pluim iets meer lijntjes die voor eventuele verlenging gaan Arjan. Nog steeds weinig maar op basis van voorgaande pluimen geloofde ik er helemaal niet in. Nu nog niet echt maar ietsje meer 🙂

  • Tamara
   3 februari 2021 at 21:00

   Daar teken ik voor. Groetjes uit Enschede!
   Heeft de donatie ook geholpen blijkbaar 😃

 • Erwin
  3 februari 2021 at 20:04

  Wie durft met mij de volgende uitdaging aan? minimale donatie voor deze site: aantal centimeters sneeuw in je woonplaats op aanstaande maandagochend * 2 euro? Ik durf het aan en woon niet in Zuid-Limburg 🙂

  • Johann
   3 februari 2021 at 20:17

   +1 Ik ben erbij natuurlijk.

 • Erwin
  3 februari 2021 at 20:13

  Koud nachtje jongens volgende week donderdagnacht :-))

  MIN 19!!

 • Erwin
  3 februari 2021 at 20:21

  Die mening deel ik deze keer niet Arjan. Kan heel snel weg zijn, zelfs met sneeuw. En daar lijkt het deze keer op ,
  Ben vooral geinteresseerd in de koude nacht volgende week donderdag met dat berekend hoogje van 1030hpa net over de Duitse grens. Kan met sneeuw tot temperaturen aan de grond tot onder min 20 leiden!

 • Daan
  3 februari 2021 at 20:32

  +1 Erwin. Vanuit Oisterwijk hoop ik dat ik minstens €20 mag betalen 😃

  • Erwin
   3 februari 2021 at 21:37

   Ik ken Oisterwijk goed Daan. Mijn zus woont op de Baerdijk.
   Leuk dat je meedoet!

   • Daan
    4 februari 2021 at 22:30

    Bekende straat in Oisterwijk Erwin. Kerkhovensestraat voor mij. Enkele jaren terug keek ik vaak op een andere winterweersite (eindigt ook op ….weerman.nl) met leuke gastschrijvers (o.a een Frederic uit België) en daar was ook vaak een reageerder actief uit regio Arnhem/Nijmegen met de naam Erwin. Iemand die ik altijd waardeerde omdat hij er vaak goed “op” zat met zijn inschattingen en voorspellingen. Volgens mij is die Erwin destijds na een “woordenclash” met andere reageerders afgehaakt op die site. Toevallig dezelfde Erwin?

 • Rob
  3 februari 2021 at 21:18

  Mooie spannende ontwikkelingen.
  Ik heb vorige week €10, gedoneerd. Kan ik dan nu aanspraak maken op minimaal 10cm sneeuw in Hengelo?
  Bij overschrijding stort ik bij.

  • Johann
   3 februari 2021 at 21:21

   Natuurlijk. Dank nog en hoop dat er een hoop sneeuw gaat vallen bij jou. 🤑

  • Erwin
   3 februari 2021 at 21:38

   @Rob, 2 euro per cm is de challenge dus je hebt recht op minimaal 5 cm :-))

 • Nicholas
  3 februari 2021 at 21:27

  Vraag: Johan wij wonen in Haarlem, wordt er ook aan de kust veel sneeuw verwacht. Ik zie in de kaarten telkens dat het daar stuk minder is. Klopt dat?.
  Hoop het niet by the way..:)

  • Johann
   3 februari 2021 at 21:35

   Voor details en verdeling is het nog te vroeg Nicholas. De komende 48 uur moeten duidelijkheid gaan geven.

 • Barry
  3 februari 2021 at 21:28

  Erwin en Johan dankje voor jullie antwoord (vraag over lmg). Ik volg jullie elke dag en wordt steeds wijzer.

 • Jishua
  3 februari 2021 at 21:52

  40cm en meer wat op sommige kaarten staat, zou dat echt kunnen? Of is dat het gunstigste geval, wat waarschijnlijk toch niet gebeurd?

  • Johann
   3 februari 2021 at 21:59

   Dat is zeker mogelijk met deze ontwikkelingen. Nu is het wel zo dat neerslag / sneeuw vaak wordt “overgewaardeerd” . De setting heeft echter potentieel voor veel neerslag / sneeuw. Dit heeft te maken met de soort “Gegenstromlage” met warmere vochtige luchtmassa’ s vanuit het ZO en de veel drogere koudere luchtmassa’s vanuit het O tot NO. Dit zorgt voor opglijding van de warmere lucht over de koudere met als gevolg veel neerslag. Beetje te vergelijken met stuwingsneerslag in de bergen!

 • Johann
  3 februari 2021 at 21:55

  EC12 T850 hPa – Vanaf zondag duikt Nederland de diepvries in tot het einde van de week blijft het bitter koud. Of en in hoeverre vanaf het weekend verzachting intreedt is nog uiterst onzeker! OPER / CTRL dan van ene uiterste naar andere binnen EPS en de bandbreedte is enorm!

  • Erwin
   3 februari 2021 at 22:10

   Vorige ensembles gaven weinig ruimte voor verlenging van de kou vandaar dat ik er niet in geloof ondanks dat het laatste EC ensemble iets meer oplossingen laat zien die het winterse weer einde van de week nog NIET beu zijn.

   Om 23.15u post ik hier als update nog even de allerlaatste cumulatieve sneeuwkaart van de gfs pubrun!

   • Johann
    3 februari 2021 at 22:17

    Nog meer dan 1 week te gaan. Enorme onzekerheid dus nog alles mogelijk. Maar goed, nu eerst maar eens focussen op de sneeuw en de kouinval die immers nog gerealiseerd moeten worden…. 😉

 • Ronald
  3 februari 2021 at 22:14

  +1 Erwin vanuit Oosthuizen, hoop op minimaal€30.

 • casper
  3 februari 2021 at 22:30

  Ik doe mee, +1 per cm in Amsterdam ik ga voor 35 euro ;P

 • Johann
  3 februari 2021 at 22:41

  ECMWF T2m anomalie volgende week

 • Erwin
  3 februari 2021 at 23:22

  UPDATE CUMULATIEVE SNEEUWKAART PER DINSDAG 00 UUR obv GFS 18UUR (PUBRUN)

  Nog steeds die 40+ cm op de kaart lokaal!

  Indien mensen meedoen aan de donatiechallenge van 2 euro per cm voor deze site ben ik benieuwd of ze ook uit dat gebied komen 🙂 hahaha

  Geweldige kaarten! Onwaarschijnlijke hoeveelheden. Wat een droomruns steeds!

 • Bart (Amsterdam)
  3 februari 2021 at 23:55

  Dankjewel Erwin, heel bijzonder. Als dit uitkomt, dan kan zelfs de dalafdaling in Schoorl weer open! 😊

 • Erwin
  4 februari 2021 at 00:09

  Donderdagnacht volgende week waarschijnlijk de koudste nacht deze winter?

 • Aldo
  4 februari 2021 at 08:23

  112 reacties op 1 bericht. Is dat ook een record?
  Of is dat een alarmerende status?

  O ja. Na een slechte nacht kan het niet anders dat de kaarten weer veranderen. Echt winter komt er niet. Nooit niet meer…

  Echt waar geloof niet in de fabeltjes van weermannen met te hard stromend bloed in de aderen vanwege een laagje wat dan weer linksaf en dan weer rechtsaf gaat.

  Leef met de dag en geniet van wat de schepping ons brengt!

  • Lode
   4 februari 2021 at 08:55

   Inhoudelijke en onderbouwde reacties blijven op deze site nu eenmaal erg prettig om te lezen. Ook al komt een voorspelling niet altijd uit. Dat lijkt me logisch.

  • Rusa77
   4 februari 2021 at 09:01

   Ik vind het heerlijk. Al die bespiegelingen die misschien niet uitkomen. Wat ik zie zijn bevlogen mensen die, met de wetenschap dat zo lang vooruit per definitie onzeker is, modellen interpreteren.

   Als je echt met de dag wil leven en s’morgens wel wil zien hoe het buiten is zo ik deze site gewoon niet bezoeken.

   Ik blijf dit doen. Als krijgen de weermannen hier natuurlijk wel de schuld mochten we zondag opgescheept worden met windkracht 1 en 2 centimetertjes sneeuw

  • Wim
   4 februari 2021 at 09:25

   We zitten inmiddels midden in de betrouwbare 5-dagen termijn. Alle modellen zijn het nu eens over flinke sneeuwval, ten minste boven de rivieren. Dan moet het wel heel raar lopen als het feest niet doorgaat. Maar adagium ‘leef bij de dag’ onderschrijf ik niettemin.

 • Rob
  4 februari 2021 at 09:16

  Mocht het niet uitkomen dan scheelt mij dat in ieder geval weer een eurootje of 40.

  • Hoedenplank
   4 februari 2021 at 09:24

   Hahaha, lekker Robbie…

 • Aldo
  4 februari 2021 at 09:22

  Haha mensen. Neem mijn reactie met een korreltje strooizout 😉

  • Remco
   4 februari 2021 at 10:18

   Doen we zeker 😀

 • Bernie
  4 februari 2021 at 10:20

  Je ruikt het al bijna! Nog even en dan…… zou het echt heerlijke dikke sneeuw, koud, mooie beelden en een heerlijke warme gloed van de haard….
  zou het echt!?!? Ik durf bij a niet meer te kijken in de vrees dat het alsnog weer mis gaat.

 • Johann
  4 februari 2021 at 11:03

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier