Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Vanaf vrijdag (natte) sneeuw(buien) ?!

De Alpen mogen zich gaan opmaken voor winterse toestanden met vooral in het zuiden een heuse sneeuwdump van 100 tot 200 cm. Voor de lage landen lijkt het voor sneeuw echter nog te warm.

Toch zou het me helemaal niet verbazen wanneer er vanaf vrijdag ook in de Benelux winterse neerslag gaat vallen. Grootste kans daarop in de wat hogere delen en zeker in de Ardennen!

We krijgen richting de “Sint” namelijk te maken met een markante “koude vortex” op wat grotere hoogte die vanaf het zeegebied tussen IJsland en de Britse Eilanden komt afzakken.

In het weekend splitst de vortex zich in twee delen waarvan eentje met kern boven de Benelux komt te liggen en waarschijnlijk weer naar het noorden verplaatst. De boven luchten worden dan zeer koud (-32 graden op 5 km hoogte) en ook in de wat lagere atmosfeer zijn de prog-temps dusdanig laag dat de kritische grenzen voor neerslag in vaste vorm zouden kunnen worden gehaald!

Het laagje op zondagochtend dan weer wat noordelijker

Veel zal tegen die tijd gaan afhangen van de exacte koers van het hoogtelaag en het laag aan de grond. Bepalend in dit soort gevallen is dan met name de wind. Bij een meer continentale stroming Z tot Z of O tot NO en weinig wind kan bij dauwpunten rond het vriespunt en T850 van -2 tot – 4 graden dan natte sneeuw of sneeuwbuien (koude bovenlucht) gaan vallen.

Zoals gezegd allemaal nog heel “fragiel” maar zeker even de moeite waard om te benoemen en voor verdere discussie (@Erwin) hieronder.  Indien de situatie zo blijft en de kritische grenzen voor sneeuw en sneeuwvalgrens een thema blijven gaan we daar de komende dagen daar verder en dieper op in, o.a aan de hand van de “sneeuwvalparameters (DAM, Theta’s en isothermie).

Overigens lijkt het ook op de wat langere termijn onderkoeld verder te gaan met mogelijk later in de week verder stijgende sneeuwkansen. Hieronder nog een kaart van het ECMWF voor donderdag 10 december

Voor dit moment voor details echter nog te vroeg en nog vele mits en maars. Verdere discussie en vragen als ook aanvullingen voorlopig hieronder. Fijne avond

De EC12 sneeuwpluim, kansjes, meer nog niet.
(Visited 2.810 times, 1 visits today)

15 Reactie op “Lage Landen – Sneeuwkansjes ?!”

 • Arjan
  30 november 2020 at 21:25

  Mooi bericht Johann! 1 feb 2019 was een voorbeeld van een duikend laagje wat voor sneeuw zorgde. In een verder hopeloze winter. Met -4 a – 5 graden op 850 hPa was dit met een zuidoostelijke aanvoer voldoende voor sneeuw. Hierbij was de timing ook goed. (Vroege Ochtend).

  • Arjan
   30 november 2020 at 21:26

   Genomen in Vleuten

  • Erwin
   30 november 2020 at 21:57

   Vooralsnog zijn de sneeuwkansen vanaf sinterklaas nog klein. Gemiddeld tussen de 10 en 30% , Grootste kansen daarbij voor het ZO van NL (max 30%). Maar gezien het om meerdere dagen met (relatief) kleine sneeuwkansen gaat hoeft het kwartje op 1 van die dagen maar precies goed te vallen. Daarbij gaat het dan om de juiste timing (tijdstip) zoals Arjan al aangeeft waarop de neerslag valt maar ook om de exacte trekrichting van de laagjes met bijhorende (aflandige) wind, de bovenlucht temperaturen en 2m temperatuur en 2m dauwpunten. We gaan het volgen hier!

 • Erwin
  30 november 2020 at 21:40

  Als we kijken naar de EC pluitm van 12uur dan zien we de komende weken dagtemperaturen van ongeveer 2-5 graden waarbij we onder het langjarig gemiddelde blijven. In de nachten is regelmatig nachtvorst mogelijk. Daarbij zal het idd van details afhangen of we regen, natte sneeuw of mogelijk droge sneeuw gaan zien. Zeker in de Ardennen en hoger gelegen delen is neerslag in vast vorm mogelijk. De oper zit vrij laag in het ensemble at ik helaas ook verwacht had. Ook zien we in de pluim op lange termijn eerder wat verzachting dan doorzettende kou maar goed dat is nog ver weg en echt toekomstmuziek. Vanavond zal ik nog even de gfs 18u beschrijven indien deze interessante zaken laat zien voor de LL.

  • Johann
   30 november 2020 at 21:45

   Pluim EC12 KNMI prikpunt de Bilt. Voor “Hollandse” begrippen in dit nieuwe warme klimaat mag je die toch best een beetje “winters” noemen.

   • Erwin
    30 november 2020 at 22:01

    Fris idd Johann maar op termijn lijkt het vooralsnog niet op doorzettende kou vooralsnog maar eerder licht oplopende temperaturen. Maar zoalsik al zei: op die termijn nog zeer onbetrouwbaar en dus zeer onzekere toekomstmuziek. Eerst maar eens (s)nowcasten de komende tijd.

 • Erwin
  30 november 2020 at 23:14

  Kijkend naar de sinterklaas neerslag op 5/6 december dan wordt dit volgens de gfs 18 oper gewoon regen!

 • Erwin
  30 november 2020 at 23:29

  Ardennen en Luxemburg gaat een mooie laag sneeuw krijgen op 8&9 december volgens de gfs 18u oper. Voor laag Belgie en Nederland lukt dat helaa niet volgens de hoofdrun

 • Erwin
  30 november 2020 at 23:50

  GFS 18u oper is eigenlijk heel zuur voor Nederland voor degenen die net als ik van sneeuw houden. Grote delen van Duitsland en Ardennen in de droge sneeuw maar sneeuw lijkt zelfs in Limburg net buiten de landsgrenzen te blijven. Hopelijk worden alles een paar honderd kilometer Westelijker berekend en dan zit Nederland ook in de sneeuw. Op deze termijn kan dat makkelijk!

  • Erwin
   1 december 2020 at 00:08

   Eind van de run (15-12) krijgt Noord-Nederland toch nog een behoorlijke bak sneeuw in de gfs 18u oper.
   Als we deze run letterlijk nemen dan wordt december vele malen interessanter dan we de afgelopen jaren hebben gezien!!!

 • Erwin
  1 december 2020 at 00:13

  GFS 18 oper eindigt met een knoeper van een Scandihoog waardoor einde run (half december) steeds meer kou met een aflandige wind naar de LL wordt geblazen. Prachtige run! Ik teken ervoor!

 • Johann
  1 december 2020 at 11:21

  Nog steeds winterse trekjes de komende dagen en ook sneeuwsignalen voor de Benelux en Nederland. Vanmorgen zinspeelt de ECMWE oper (EC00) vooral voor de maandag op sneeuw met zelfs een gesloten sneeuwdekje landinwaarts (O / ZO) Volgende week 10% van de leden toch wel winters met overdag net boven en in de nacht net onder het vriespunt.

  • Ricardo
   1 december 2020 at 13:04

   De sneeuw is op dit moment al niet ver weg!

 • Johann
  1 december 2020 at 21:44

  De EC12 pluim voor de Bilt weer ietsjes kouder. De sneeuwkansen vanaf maandag zitten er nog steeds in….

 • Johann
  1 december 2020 at 21:45

  ….dat geldt met name voor het oosten en zuidoosten van het land

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier