Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Weersverwachting vandaag

Na een aantal vrij zonnige winterdagen krijgen we vandaag te maken met het frontensysteem van depressie Janno. Het front zorgt voor veel bewolking met vanaf halverwege de ochtend enige tijd sneeuw. In het oosten van het land gaat het pas later vanmiddag sneeuwen, maar dan is het in het westen alweer droog. Alleen langs de kust is dan nog een enkele (winterse) bui mogelijk. Er wordt zo’n 1 tot 5 centimeter verwacht.

De temperatuur komt in de sneeuw een fractie boven nul uit, maar aan de westkust wordt het later vandaag 2-3, in het zuidwesten en in het westen van België lokaal zelfs 4°. Het dauwpunt komt in het westen en zuidwesten later vandaag een fractie boven nul uit en de witte wereld wordt daar weer aangetast. Elders blijft het wit.

De zuidenwind is duidelijk aanwezig en waait matig over land en vrij krachtig tot krachtig aan zee en op de Wadden. Later vanmiddag ruimt de wind aan zee naar zuidwest en neemt in kracht af.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en vanavond is er langs de (noordwestelijke) kust een enkele winterse bui mogelijk. Later neemt in de zuidwestelijke helft van de Lage Landen de kans op sneeuw weer toe. De temperatuur daalt op veruit de meeste plaatsen naar ongeveer -2°. Alleen in het zuidwesten liggen de minima een fractie onder nul.

We begonnen de dag met een superbloedmaan. Maurice Vroegrijk maakte de foto.
Deze prachtige zonsopkomst werd gefotografeerd door Aad Hogenboom.
Paul Vergouwen maakte deze foto in Zundert.
Margje Bouwman heeft deze foto gemaakt in het Staphorsterveld
Jolanda Bakker maakte deze prachtige foto op een mooie winterdag.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Jannes Wiersema maakte deze foto van de zonsopkomst in Roodeschool.
Deze foto werd gemaakt door Debbie van Ooststroom.

Weerpraatje

Op de passage van een front behorende bij depressie Janno, gaat het op deze dinsdag enige tijd sneeuwen. De verwachting is dat de passage van het front zo’n 5 uur duurt en in totaal zo’n 1 tot 4 centimeter sneeuw oplevert.

Morgen hebben we nog te maken met een hoogtetrog met kans op sneeuw, maar donderdag en vrijdag profiteren we van hogedruk. Het is dan rustig en droog winterweer met in de nacht lichte tot matige vorst en overdag temperaturen iets boven nul. In het weekend krijgen we te maken met oceaanstoringen en neemt de kans op neerslag toe.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren begonnen we de maandag koud met matige en lokaal zelfs weer strenge vorst. Twenthe noteerde -10,1 en Deelen -10,2°. IJskoude lucht, windstil weer en geen bewolking waren de ideale omstandigheden voor dergelijke temperaturen en dat was natuurlijk goed voor de vorming van natuurijs. Overdag kwam het kwik weer boven nul uit, maar de verschillen waren behoorlijk groot. Langs de oostgrens werd het 1-2°, terwijl het in het westen 5-6 en op de Wadden zelfs 7° werd.

Afgelopen nacht vroor het licht en in de zuidelijke helft matig en dat had alles te maken met meer bewolking. Die bewolking hoort bij een front behorende bij depressie Janno en dit front zorgt vandaag voor enige tijd sneeuw. Aanvankelijk liggen de maxima rond of een fractie boven nul, na frontpassage loopt het kwik in het westen en zuidwesten op naar 2-3, lokaal naar 4°.

De hoogtekaart voor morgen met daarop het hoogtelaag onderweg naar het Middellandse Zeegebied. Bron: wetterzentrale.de

Morgen trekt een hoogtelaag (temperaturen op het 500 hPa-vlak van -37°) ten westen van ons land via Frankrijk naar het Middellandse Zeegebied met daar de vorming van een actieve depressie. Het is morgen bewolkt en hier en daar is er kans op wat lichte sneeuw. De wind waait zwak en draait van oost naar noord en de temperatuur stijgt morgen van noordoost naar zuidwest naar 0 tot 3°.

Onder invloed van een uitloper van het Azorenhogedrukgebied gaat bij ons de luchtdruk stijgen. Het wordt donderdag en ook nog vrijdag rustig weer met naast wolkenvelden ook geregeld zonneschijn. We blijven in koude lucht met donderdag maxima van rond het vriespunt in het oosten en 2-3° in het westen van het land. Vrijdag komt er overal een graadje bij met dus maxima tussen de 1 en 4°.

De weerkaart voor komend weekend volgens ECMWF. Bron: wetterzentrale.de

In het weekend komen we onder invloed van een actieve depressie boven de Noordzee. De wisselvalligheid neemt dan ook toe, maar door aanvoer van minder koude lucht gaat het dan (helaas) wel om regen of om een mix van regen en (smeltende) sneeuw. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 3 en 6° (GFS komt met lokaal zelfs 8-9°), maar in de nacht en ochtend blijven de nachtvorstkansen groot met vanzelfsprekend kans op gladheid.

Voor schaatsliefhebbers is dit natuurlijk slecht nieuws, zeker met die mooie ijsvloeren die nu worden gevormd. Op de meeste plaatsen, zeker op de diepere wateren, is het ijs nog niet dik genoeg, maar de komende dagen (donderdag/vrijdag) kan op veel lokale ijsbanen en smalle slootjes toch wel geschaatst worden. Naast schaatsliefhebbers zijn er natuurlijk ook sneeuwliefhebbers en die komen vandaag aan hun trekken. Ik zou zeggen: geniet van deze winterse week en stuur je foto’s in!

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het tot en met donderdag koud is met temperaturen maar net boven nul. In de nacht vriest het licht tot matig.

Vanaf vrijdag loopt het kwik op, maar na zaterdag gaat de temperatuur weer naar beneden en vanaf maandag liggen de maxima weer tussen de 2 en 4° met in de nacht lichte vorst. Het blijft dus voorlopig te koud voor de tijd van het jaar.

Peter van Lindenberg maakte deze foto. Het Merwedekanaal met lichte ijsvorming.
Arjan Spaans uit Wateringen maakte deze prachtige foto.

Dit was het voor deze dinsdag. Maak er een mooie dag van, geniet van de sneeuw en graag weer tot morgen voor een nieuw en vers weerpraatje voor de Lage Landen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Alpenweerman.nl werkt met gekwalificeerde weermannen en klimatologen voor diverse gebieden welke dagelijks weerberichten verzorgen dan wel bloggen over het weer. We zijn geheel onafhankelijk en om een nog beter 24/7 product neer te kunnen zijn we afhankelijk van jullie (jou) steun en support. Middels een vrijwillige bijdrage, donatie en/of sponsoring of zelfs lidmaatschap steun je Alpenweerman en kunnen we samen met JOUW groeien naar een nog beter en kwalitatief hoogstaand weer platform. Als lid krijg je natuurlijk extra voordelen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 1.709 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier