Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Depressie Nathalie brengt ons vandaag sneeuw als afsluiter van een fraaie winterweek. In het westen kan de sneeuw later overgaan in regen, maar al vrij snel wordt het dan weer droog. Morgen profiteren we van een uitloper van het Azorenhoog, maar vanaf morgenavond krijgen we te maken met het frontensysteem behorende bij depressie Ondra. Dat levert aanvankelijk weer sneeuw op, maar zondag draait het om regen.

Volgende week is het dan licht wisselvallig met in de nachten steeds oppassen voor lokale gladheid bij temperaturen rond nul en bovendien soms winterse verrassingen. Overdag komt het kwik enkele graden boven nul uit. Eind volgende week lijkt het kwik wat verder te stijgen, maar vanaf volgend weekend laten de diverse weermodellen wederom (virtuele) winterse ontwikkelingen zien. Wellicht krijgen we nog een winters slot!

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: na koudste nacht een prachtige winterdag
We konden gisteren de koudste nacht van deze winter noteren. In de oostelijke helft van het land, met flinke opklaringen, ging Twenthe onderuit naar -9,6°. Deelen noteerde -9,1 en Arcen -8,5°. Aan de grond was het nog veel kouder met op veel plaatsen strenge vorst. Wederom Twenthe was het koudst met -12,9°, maar ook in onder andere Volkel en Eindhoven vroor het streng met -11,3 en -10,9°. In België ging Elsenborn onderuit naar -15,9°, ofwel zeer strenge vorst.

Hoe anders was het in de westelijke helft van het land. Daar zorgde bewolking voor duidelijk hogere temperaturen. De meetpunten Wijk aan Zee (woensdag nog goed voor -9,0°), Hoek van Holland en Vlissingen bleven zelfs boven nul, elders vroor het 1 tot 3°.

Overdag scheen scheen de zon flink, maar er trokken ook enkele wolkenvelden over het land. De temperatuur steeg overal weer tot boven nul, want de maxima kwamen uit op waarden tussen de 1 en 7°. Maastricht noteerde 1,3 en Nieuw-Beerta 1,4°. De topper was Hoek van Holland met maximaal 6,8°. In België lagen de maxima tussen de -1 en 7° met op de Mont-Rigi -1,1 en in Gent 6,6°.

Een prachtige ijsvloer, maar helaas laat Koning Winter het ijs niet dikker worden. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Prachtig weer gisteren. Deze foto werd ook gemaakt door Jolanda Bakker.
De zonsopkomst was ook weer erg fraai en kleurrijk. De foto werd gemaakt door Joyce Derksen.
Ook Ton Wesselius maakte een fraaie foto van de zonsopkomst.
De zonsondergang was erg fraai. De foto werd gemaakt door Albert Thibaudier.

Vandaag: sneeuw als afsluiter van winterweek
Afgelopen nacht vroor het licht en dan alleen landinwaarts met in Ell -4,5°. In de westelijke helft bleef het kwik boven nul. Op deze vrijdag zal de bewolking overheersen, maar in de oostelijke helft kan aanvankelijk nog even de zon schijnen. Vanuit het zuidwesten gaat het vanochtend licht sneeuwen op de passage van een front behorende bij depressie Nathalie en de sneeuw trekt vanmiddag oostwaarts over het land.

Er kan zo’n 1 tot 3, lokaal 4 centimeter vallen en dan vooral in het westelijke en zuidwestelijke helft van het land, want verder oostwaarts gaat de fut er wel een beetje uit, al kan het ook landinwaarts wit worden. Later vanmiddag kan de sneeuw in Zeeland en later ook elders in het westen overgaan in regen, maar al vrij snel lijkt het dan droog te worden.

De temperaturen zullen in het oosten, voor de sneeuw uit, nog stijgen naar een graad of 3-4, maar tijdens de sneeuw is het maar net boven nul. De wind waait uit het zuiden en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee, windkracht 4 tot 6.

De maxima voor vandaag volgens het HirLam model. Bron: wetteronline.de

Vanavond sneeuwt het landinwaarts nog, in het westen is het dan over het algemeen droog en komende nacht is het nagenoeg overal droog. De temperaturen blijven komende nacht in het westen boven nul, landinwaarts gaat het licht vriezen met kans op gladheid.

Morgen: uitloper Azorenhoog zorgt voor prima zaterdag
Morgen profiteren we van een uitloper van het Azorenhoog en daardoor blijft het op de meeste plaatsen droog en bovendien schijnt de zon flink. Alleen over de zuidelijke helft van de Lage Landen is er kans op wat neerslag in de vorm van smeltende sneeuw.

De aanvankelijk zwakke tot matige noordwestenwind draait naar zuidwest en neemt geleidelijk in kracht toe en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 3 in het oosten en naar 6 elders. In België kan het lokaal 7 en aan zee 8° worden.

De verwachte weerkaart voor zondag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Zondag: depressie Ondra zorgt voor neerslag
In de nacht naar zondag krijgen we te maken met het frontensysteem van depressie Ondra en vanuit het westen gaat het enige tijd sneeuwen bij temperaturen dichtbij het vriespunt. In de loop van de nacht wordt de sneeuw kletsnat en gaat vanuit het westen over in regen en bovendien gaat de temperatuur omhoog. De zuidenwind neemt toe naar vrij krachtig over land en naar hard aan zee, windkracht 5 tot 7. In het Waddengebied kan de wind stormachtig worden, windkracht 8.

Zondag overdag valt er in de oostelijke helft aanvankelijk nog smeltende sneeuw, maar al vrij snel is het overal regen. Zondagmiddag schijnt geregeld de zon, maar het komt ook tot buien en bij een geleidelijk kouder wordende bovenlucht is er bij die buien later kans op hagel of smeltende sneeuw. De temperatuur stijgt buiten de buien om naar 5 tot 7° en de stevige wind draait naar west en neemt weer in kracht af.

De verwachte weerkaart voor volgende week woensdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Volgende week: wisselvallig bij lage temperaturen, soms sneeuw
Volgende week wordt ons weerbeeld bepaald door een diepe Atlantische depressie. Aan de oostflank van deze depressie waait de wind bij ons veelal uit het zuiden tot zuidoosten en daarmee wordt tot en met woensdag nog altijd vrij koude lucht aangevoerd. Bovendien is de bovenlucht vrij koud en neerslag kan dan ook winters van karakter zijn.

Maandag schijnt geregeld de zon, maar het komt ook tot winterse buien, dinsdag lijkt het droog te blijven en woensdag gaat het regenen, maar mogelijk ook eerst sneeuwen. In de nacht en ochtend ligt de temperatuur rond of onder het vriespunt en overdag wordt het veelal tussen de 3 en 6°. De kans op gladheid in de nacht en ochtend neemt dan ook duidelijk toe.

Vanaf donderdag lijkt het tijdelijk zachter te worden, maar daarover zijn niet alle modellen het eens en dat is weer goed zichtbaar in onderstaande temperatuurpluim. Op de ultra lange termijn verschijnt er een hogedrukgebied ten noorden van onze streken en gaan de temperaturen weer naar beneden, maar meer daarover in de komende weerpraatjes.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat de temperatuur eerst stijgt om begin volgende week weer te dalen. Daarna gaat het kwik weer omhoog, maar volgend weekend gaat de temperatuur weer naar beneden.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land laat het ook weer mooi zien. Aanvankelijk gaat het kwik omhoog om daarna weer te dalen. Vanaf woensdag gaat de temperatuur weer stijgen, maar vanaf eind volgende week volgt er een gestage daling van temperatuur. Aan het eind van de maand ligt het ensemblegemiddelde rond de 5°.

Wereldwijde weathercard service:
We kunnen voor elke locatie een weerbericht op maat maken, een zogenaamde wereldwijde weathercard service. Heb je een camping, ga je op vakantie, doe je een meerdaagse reis of organiseer je een festival etc. etc., wij kunnen het weer in de gaten houden. Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden via info@alpenweerman.nl

Om een voorbeeld te geven, kijken we naar de weersverwachting in Pyongchang waar vandaag de Olympische Spelen beginnen. Het is daar vandaag bewolkt en de temperatuur loopt vanmiddag op naar maximaal 5°. In Gangneung, waar de schaatswedstrijden worden gehouden, kan het 8° worden, terwijl het in Jeongseon (Alpine centrum) net boven nul wordt bij een stevige zuidwestenwind, kracht 5 tot 6. Voor het gevoel is het echter kouder.

Veel eenden in een wak… De foto werd gemaakt door Ton Wesselius
Meteo-Nederland stuurde deze prachtige foto in.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Willy Kok.
Deze schitterende foto werd gemaakt door Gerda Jakobs op Kijkduin.

Voor vandaag wil ik het hierbij laten. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de ontwikkelingen op de diverse weerkaarten. (Sneeuw)foto’s ontvang ik natuurlijk graag en wellicht zie je die dan morgen in het weerbericht. Fijne dag en graag tot morgen!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

  • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.310 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier