Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

In dit bijzondere weerjaar lijkt het erop dat we de echte herfst overslaan. Met echte herfst bedoel ik natuurlijk de wekenlang perioden met regen, stevige wind en lage temperaturen. Sinds april bepalen hogedrukgebieden ons weerbeeld. Soms is er eens een periode met een ander stromingspatroon, maar steeds keert de hogedruk terug.

Ook nu weer, want vorige week zag het er nog naar uit dat we deze week in duidelijk koelere lucht zouden zitten en bovendien zou de wisselvalligheid toenemen. Niets is minder waar, want het is nog steeds droog, zonnig en extreem warm en de zomer weet van geen wijken. Ook vandaag en morgen wordt de warme grens van 20° weer makkelijk gehaald, pas later in de week gaat het kwik aarzelend omlaag. Neerslag wordt er nog steeds niet verwacht, want we komen weer onder de vleugels van nieuwe hogedruk.

Pas richting eind oktober lijkt het weerbeeld te veranderen. Diverse weermodellen zinspelen dan zelfs op een gure noord tot noordwestelijke stroming met aanvoer van polaire of misschien wel arctische luchtmassa’s. Het weerbeeld zou dan zelfs een licht winters trekje kunnen hebben met buien die van hagel en wellicht een vlok sneeuw gepaard kunnen gaan. Ach, waarom ook niet… gelijk van zomer naar winter en de herfst die slaan we over..

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Wederom een prachtige oktoberdag

Gisteren scheen de zon weer volop en opnieuw was er slechts sluierbewolking zichtbaar. Later werd de bewolking in het westen en noorden dikker, maar het bleef overal droog en er stond een matige zuidenwind.

Met die wind werd weer warme lucht aangevoerd waarin de temperatuur steeg naar waarden tussen de 19 en 25°. Voor de 4e dag op rij werd er een landelijke temperatuurrecord genoteerd, want voor 15 oktober was dat 24,9°. Gisteren gingen Ell en Arcen naar 25,4° en dat was voor beide plaatsen alweer de 5e zomerse dag op rij. Het jaartotaal zomerse dagen is in Arcen maar liefst 88!

wederom een prachtige dag. Debbie van Ooststroom uit Stompwijk maakte deze prachtige foto.
Maurice Vroegrijk maakte deze prachtige foto.
Ook Jolanda Bakker maakte weer een hele mooie foto.
Deze mooie foto werd ingestuurd door Johan Klos. Dit keer op het Twente kanaal bij de sluis van Delden.
Collega Ricardo de Vries maakte deze foto in Heerjansdam.
Deze mooie foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Later nam de bewolking in het westen toe. Suzanne Vermulm maakte de foto.
Alphons van den Hoek stuurde deze foto in. Prima weer bij de eerste etappe (Pieterburen – Winsum) van het Pieterpad

Wederom een mooie dag!

Ook op deze dinsdag is het prachtig weer. De zon schijnt weer volop, er is alleen sluierbewolking zichtbaar en het blijft droog.

De wind waait zwak uit het zuidoosten en de temperatuur stijgt naar 21-22° in het noordwesten, naar 23-24 elders en naar 25 in het zuidoosten en in Belgisch Limburg. Het landelijk dagrecord voor 16 oktober is 25,5° en deze temperatuur werd vorig jaar (2017) genoteerd in Eindhoven en Maastricht.

Vanavond en de komende nacht is het vrij helder met alleen hoge bewolking. Het blijft droog en het koelt af naar 8 tot 12°.

Wolkenvelden

Morgen is er vrij veel (hoge) bewolking, maar zo nu en dan schijnt ook de zon daar doorheen. Het blijft wederom droog en er staat over het algemeen heel weinig wind.

De temperatuur stijgt in het westen en noorden naar 19 of 20°, landinwaarts wordt het nog 21-22°. In het zuidoosten en in Belgisch Limburg kan het 23° worden.

De verwachte weerkaart voor donderdag volgens GFS. Bron: meteologix.com

Rustig hogedrukweer

Donderdag en vrijdag gaan we weer profiteren van nieuwe hogedruk. Een uitloper van het Azorenhogedrukgebied breidt uit tot over het Noordzeegebied en zuidelijk Scandinavië en dat betekent dat het over het algemeen droog blijft met geregeld zonneschijn. Heel misschien komt het donderdagmiddag in het noordwesten tot een enkele bui.

De stroming draait naar noordoost en de aanvoer van minder warme lucht komt opgang. Donderdag wordt het gemiddeld een graad of 18, ofwel 16-17° in het noordwesten en lokaal nog steeds 20 in het zuidoosten. Vrijdag gaat het kwik langzaam verder omlaag en wordt het 14° in het noorden en 18 in het zuiden en in België.

De verwachte weerkaart voor het weekend. Hogedruk ligt boven onze streken. Bron: meteologix.com

In het weekend ‘zakt’ het hoog wat door toenemende depressieactiviteit boven Scandinavië. De zwakke stroming draait bij ons dan naar west en de temperatuur ligt tussen de 15 en 17°. Dat is nog altijd te hoog voor de tijd van het jaar, maar niet meer zo extreem als deze dagen. Het weerbeeld is komend weekend rustig met in de nacht en ochtend kans op mist en overdag geregeld zonneschijn.

De verwachte weerkaart voor volgende week dinsdag. Tussen krachtige hogedruk op de Oceaan en lagedruk boven Scandinavië wordt de stroming noordwest. Bron: meteologix.com

Na het weekend verschijnt er op de Atlantische Oceaan een nieuw krachtig hogedrukgebied. Bovendien is de druk laag boven Scandinavië. De stroming draait naar noordwest en het wordt duidelijk wisselvalliger. De regenkansen nemen toe en ook de wind zal meer van zich doen spreken. De temperatuur zal geleidelijk onder de 15° uitkomen.

Het Amerikaanse weermodel berekent af en toe leuke dingen op de ultra lange termijn. Een heuse koude-uitbraak over onze streken. Bron: meteologix.com

Op de lange termijn, zoals gezegd in de inleiding, kan het weerbeeld guur worden met een noordelijke stroming met aanvoer van polaire of wellicht arctische lucht. Het is nog ver weg en het zal nog vele malen veranderen, maar het is wel leuk om weer eens dit soort kaarten te zien na de bijzonder lange zomer. We houden het in de gaten!!

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat de dalende trend goed zien. Vandaag komt het kwik nog ruim boven de 20° uit en ook morgen wordt nog een warme dag. Donderdag blijft de temperatuur onder de warme grens en de dagen daarna is het veelal een graad of 16 gemiddeld. Na het weekend gaat de temperatuur verder omlaag.

Peter van Lindenberg maakte deze foto bij het verdronken bos bij Tull aan ‘t Waal
Blijft bijzonder om te zien en te ruiken deze inktviszwam Deze schimmel heeft een vruchtlichaam waarvan de vorm doet denken aan een inktvis. Daarnaast is deze soort te herkennen aan de karakteristieke kadavergeur, aldus Jolanda Bakker.
Door het warme weer zijn er zelfs nog (weer?) lieveheersbeestjes. Martin Vye maakte de foto.

Dit was het weer voor deze dinsdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de ontwikkelingen op de diverse weerkaarten. Voor nu een mooie dag en graag tot morgen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via mijn Twitter: @ricoschroder

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 778 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier