Advertentie 

Algemene situatie

Aan de zuidflank van een hogedrukgebied Burckhard boven Scandinavië wordt met een stevige oost tot noordoostelijke stroming koude continentale lucht naar onze streken gevoerd. Mede door de wind en in combinatie met vrij lage middagtemperaturen is het echt sjaal- en mutsenweer. In deze stroming trekken ook enkele zwakke storingen mee en vanavond is er in het oosten en noordoosten van het land kans op wat (smeltende) sneeuw.

Vanaf donderdag komen we geleidelijk onder de invloed van het langzaam naar het noorden trekkende laag Dschuna. De stroming draait naar zuidoost en de temperaturen zullen later in de week weer wat gaan stijgen. Fronten behorende bij Dschuna zorgen zaterdag mogelijk voor een natte dag in (een deel van) het land.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Overwegend bewolkt, lokaal wat gespetter

Gisteren was het over het algemeen bewolkt en hier en daar kwam het tot een enkele bui en daarbij werd ook hagel waargenomen. De meeste plaatsen hielden het echter droog. De zon scheen zo’n 1-2 uur, alleen op de Wadden en langs de noordkust kon nog 4-5 uur zon worden genoteerd.

De temperatuur steeg naar waarden omstreeks de 7°. Hoogeveen, Twenthe, Hupsel, Deelen, Arcen en Maastricht noteerden maximaal 6,6°. Terschelling, Den Helder en Hoek van Holland kwam uit op maximaal 7,8°. In België lagen de maxima tussen de 2° in de hogere delen en 8 aan zee. Mont Rigi noteerde 1,5 en Elsenborn 2,1°. Zeebrugge noteerde 7,7 en Koksijde 8,0°.

wolkenvelden en een stevige wind. Deze foto van Jolanda Bakker laat het mooi zien.
Ook deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Debbie van Ooststroom maakte deze foto in Stompwijk.

Wolkenvelden, later in het noordoosten wat (smeltende) sneeuw

Net als gisteren is het ook vandaag over het algemeen bewolkt, maar later vandaag kan het in het zuiden van het land en in België wat opklaren. Het blijft op veruit de meeste plaatsen droog, maar later vanmiddag neemt in de noordoostelijke helft van het land de kans op (smeltende) sneeuw toe.

De wind waait uit het oosten tot noordoosten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 4 tot 7. Het is dan ook voor het gevoel vele graden kouder dan de waarden op de thermometerbuis, want die geven 4-5° aan. De gevoelstemperatuur ligt een paar graden onder nul.

In het noordoosten is er vanavond kans op wat (smeltende) sneeuw. Bron: meteologix.com

Vanavond is het in het noorden bewolkt met kans op wat (smeltende) sneeuw. Elders is het droog met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Komende nacht raakt het vanuit het zuiden bewolkt en in de loop van de nacht neemt in de zuidwestelijke helft de kans op wat lichte regen toe. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 0 en 2° boven nul.

Meest bewolkt

Morgen en ook donderdag is het over het algemeen bewolkt, maar het blijft wel droog. Mogelijk valt er morgenochtend in de zuidwestelijke helft nog wat lichte regen. De wind is duidelijk in kracht afgenomen en waait op beide dagen zwak tot hooguit matig uit het oosten.

De temperatuur stijgt morgen naar 4° in het noorden en naar 6° in het zuiden van het land en in België. Donderdag wordt het in het zuiden en in België opnieuw een graad of 6, maar in het noorden is het met maximaal 2-3° weer wat kouder. Door de afgenomen oostenwind zal het echter niet meer zo koud aanvoelen als vandaag.

De verwachte weerkaart voor komend weekend. Bron: meteologix.com

Langzaam wisselvalliger en minder koud

Vrijdag blijft het droog met flinke perioden met zon. De wind waait zwak tot hooguit matig uit het oosten tot zuidoosten en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 4 in het noorden en noordoosten en naar 7 tot 8 in het zuiden en in België.

In het weekend krijgen we mogelijk te maken met een depressie die boven Frankrijk tot ontwikkeling komt. Deze depressie trekt volgens de laatste berekeningen naar Duitsland en het bijbehorende neerslaggebied zal over (een deel) van de Lage Landen trekken. De exacte koers verschilt per run en per model, maar het best kunnen we vast rekening houden met neerslag op zaterdag.

Omdat de verwachting voor zaterdag al niet duidelijk is, heeft verder vooruitkijken ook weinig zin. Wel kunnen we zien dat de temperatuur langzaam wat omhoog gaat en dat is weer zichtbaar aan onderstaande temperatuurpluim.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat het tot en met donderdag koud is met temperaturen rond de 4-5°. Vanaf vrijdag loopt het kwik langzaam op met op zaterdag temperaturen van 5 tot 7 en zondag van 6 tot 8° in het midden van het land. Volgende week nemen de verschillen toe en vooral het Europese weermodel laat het kwik weer dalen. Het staat daar (vooralsnog) alleen in…

Ton Wesselius maakte deze foto.
Donkere wolken boven Rotterdam. Trijntje van den Berg maakte deze foto.
In het noorden van het land was de zon veelvuldig te zien. De zonsondergang was dan ook fraai. Jannes Wiersema maakte de foto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder. Voor nu een mooie dag en graag tot morgen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 725 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier