Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Aan de zuidflank van een hogedrukgebied Burckhard boven Scandinavië wordt met een stevige oost tot noordoostelijke stroming koude continentale lucht naar onze streken gevoerd. Mede door de wind en in combinatie met vrij lage middagtemperaturen is het echt sjaal- en mutsenweer. In deze stroming trekken ook enkele zwakke storingen mee en vanavond is er in het oosten en noordoosten van het land kans op wat (smeltende) sneeuw.

Vanaf donderdag komen we geleidelijk onder de invloed van het langzaam naar het noorden trekkende laag Dschuna. De stroming draait naar zuidoost en de temperaturen zullen later in de week weer wat gaan stijgen. Fronten behorende bij Dschuna zorgen zaterdag mogelijk voor een natte dag in (een deel van) het land.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Overwegend bewolkt, lokaal wat gespetter

Gisteren was het over het algemeen bewolkt en hier en daar kwam het tot een enkele bui en daarbij werd ook hagel waargenomen. De meeste plaatsen hielden het echter droog. De zon scheen zo’n 1-2 uur, alleen op de Wadden en langs de noordkust kon nog 4-5 uur zon worden genoteerd.

De temperatuur steeg naar waarden omstreeks de 7°. Hoogeveen, Twenthe, Hupsel, Deelen, Arcen en Maastricht noteerden maximaal 6,6°. Terschelling, Den Helder en Hoek van Holland kwam uit op maximaal 7,8°. In België lagen de maxima tussen de 2° in de hogere delen en 8 aan zee. Mont Rigi noteerde 1,5 en Elsenborn 2,1°. Zeebrugge noteerde 7,7 en Koksijde 8,0°.

wolkenvelden en een stevige wind. Deze foto van Jolanda Bakker laat het mooi zien.
Ook deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Debbie van Ooststroom maakte deze foto in Stompwijk.

Wolkenvelden, later in het noordoosten wat (smeltende) sneeuw

Net als gisteren is het ook vandaag over het algemeen bewolkt, maar later vandaag kan het in het zuiden van het land en in België wat opklaren. Het blijft op veruit de meeste plaatsen droog, maar later vanmiddag neemt in de noordoostelijke helft van het land de kans op (smeltende) sneeuw toe.

De wind waait uit het oosten tot noordoosten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 4 tot 7. Het is dan ook voor het gevoel vele graden kouder dan de waarden op de thermometerbuis, want die geven 4-5° aan. De gevoelstemperatuur ligt een paar graden onder nul.

In het noordoosten is er vanavond kans op wat (smeltende) sneeuw. Bron: meteologix.com

Vanavond is het in het noorden bewolkt met kans op wat (smeltende) sneeuw. Elders is het droog met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Komende nacht raakt het vanuit het zuiden bewolkt en in de loop van de nacht neemt in de zuidwestelijke helft de kans op wat lichte regen toe. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 0 en 2° boven nul.

Meest bewolkt

Morgen en ook donderdag is het over het algemeen bewolkt, maar het blijft wel droog. Mogelijk valt er morgenochtend in de zuidwestelijke helft nog wat lichte regen. De wind is duidelijk in kracht afgenomen en waait op beide dagen zwak tot hooguit matig uit het oosten.

De temperatuur stijgt morgen naar 4° in het noorden en naar 6° in het zuiden van het land en in België. Donderdag wordt het in het zuiden en in België opnieuw een graad of 6, maar in het noorden is het met maximaal 2-3° weer wat kouder. Door de afgenomen oostenwind zal het echter niet meer zo koud aanvoelen als vandaag.

De verwachte weerkaart voor komend weekend. Bron: meteologix.com

Langzaam wisselvalliger en minder koud

Vrijdag blijft het droog met flinke perioden met zon. De wind waait zwak tot hooguit matig uit het oosten tot zuidoosten en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 4 in het noorden en noordoosten en naar 7 tot 8 in het zuiden en in België.

In het weekend krijgen we mogelijk te maken met een depressie die boven Frankrijk tot ontwikkeling komt. Deze depressie trekt volgens de laatste berekeningen naar Duitsland en het bijbehorende neerslaggebied zal over (een deel) van de Lage Landen trekken. De exacte koers verschilt per run en per model, maar het best kunnen we vast rekening houden met neerslag op zaterdag.

Omdat de verwachting voor zaterdag al niet duidelijk is, heeft verder vooruitkijken ook weinig zin. Wel kunnen we zien dat de temperatuur langzaam wat omhoog gaat en dat is weer zichtbaar aan onderstaande temperatuurpluim.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat het tot en met donderdag koud is met temperaturen rond de 4-5°. Vanaf vrijdag loopt het kwik langzaam op met op zaterdag temperaturen van 5 tot 7 en zondag van 6 tot 8° in het midden van het land. Volgende week nemen de verschillen toe en vooral het Europese weermodel laat het kwik weer dalen. Het staat daar (vooralsnog) alleen in…

Ton Wesselius maakte deze foto.
Donkere wolken boven Rotterdam. Trijntje van den Berg maakte deze foto.
In het noorden van het land was de zon veelvuldig te zien. De zonsondergang was dan ook fraai. Jannes Wiersema maakte de foto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder. Voor nu een mooie dag en graag tot morgen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 725 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer