Advertentie 

Algemeen weersituatie: 
Het hogedrukgebied Uwe zorgt op deze 5e december voor een Sinterklaaswinterje. Met een zuid tot zuidoostelijke stroming wordt er koude, droge lucht aangevoerd. Later deze week draait de stroming naar het zuidwesten en is de aangevoerde lucht weer vochtiger en niet in de laatste plaats duidelijk zachter.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: zonovergoten zondag, lokaal hardnekkige mist
We begonnen de zondag gisteren in de noordelijke helft met lokaal nevel en mist. Elders scheen al volop de zon en ook in het noorden kwam in de middag op veel plaatsen de zon volop tevoorschijn. Lokaal duurde het wat langer voordat de grijzigheid verdween, maar uiteindelijk scheen overal de zon. In het noorden scheen de zon 3-4 en in het midden en zuiden zo’n 7 uur. De temperatuur begon, met uitzondering van de meetpunten Vlieland en Vlissingen, onder het vriespunt met lokaal matige vorst. Twenthe noteerde -6,6 en Hupsel -6,8°. Aan de grond vroor het op genoemde plaatsen zelfs streng met -10,2°. In de middag lagen de maxima tussen de 1 en 5°. Eelde noteerde maximaal 0,7 en Vlieland 5,0°. De meeste plaatsen konden zo’n 3-4° noteren. In Vlaanderen lagen de maxima rond de 3-4° met in Kleine-Brogel maximaal 3,4 en in Gent en Beitem 4,4°.

een mooie winterse foto van Albert Thibaudier.
een mooie winterse foto van Albert Thibaudier.

Vandaag: veel zon
Na een heldere en koude nacht met op uitgebreide schaal lichte tot matige vorst is het vandaag prachtig winterweer. De zon schijnt volop en het blijft overal droog. Pas later vanmiddag verschijnt er in de zuidwestelijke helft van de Lage Landen wat sluierbewolking. De wind waait zwak tot matig uit het zuidoosten en de temperatuur stijgt naar maximaal 1° boven het vriespunt in het noordoosten, naar 2 tot 4° in het midden en naar 5 in het zuiden van het land. In Vlaanderen kan het nog een graadje zachter worden.

Vanavond en de komende nacht neemt de hoge (sluier)bewolking vanuit het westen geleidelijk toe, maar het blijft droog. Het noordoosten houdt het nog het langst helder. De zwakke wind wordt zuid en de temperatuur daalt overal in de Lage Landen weer tot onder het vriespunt. In de noordoostelijke kan vriest het matig en kan het kwik dalen naar waarden omstreeks de -8°.

Deze mooie mistfoto met rijp werd ontvangen via Twitter: Meteo-Nederland @SevereWeather_N
Deze mooie mistfoto met rijp werd ontvangen via Twitter: Meteo-Nederland @SevereWeather_N

Morgen: wolkevelden, maar ook perioden met zon
Morgen zijn er wolkenvelden, maar ook de zon zal nog geregeld schijnen. Het blijft droog en er waait niet meer dan een zwakke zuid tot zuidoostenwind. De temperatuur wordt alweer wat hoger en stijgt naar 2-3° in het noordoosten, naar 5-6 in het midden en naar 7, lokaal alweer 8° in het zuiden en in Vlaanderen.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag zijn er wolkenvelden, maar ook opklaringen. De zuidenwind waait zwak tot matig en de temperatuur daalt naar waarden rond het vriespunt. In de noordoostelijke helft kan het nog zo’n 3-4° vriezen.

ijssculpturen. Foto: Mark Wolvenne
ijssculpturen. Foto: Mark Wolvenne

Woensdag: eerst wat zon, later meest bewolkt
De woensdag starten we met een mix van zon en wolkenvelden. Gaandeweg de dag neemt de (hoge) bewolking verder toe. Het blijft wel droog en er waait een toenemende zuid tot zuidwestenwind. Over land is de wind matig en aan zee later vrij krachtig, windkracht 3 tot 5. De temperatuur stijgt naar maximaal 5-6° in het noorden en naar alweer 10 in het zuiden en in Vlaanderen.

deze prachtige foto maakte ikzelf.
deze prachtige foto maakte ikzelf.

De rest van de week en komend weekend: het wordt zachter, maar de neerslagkansen zijn klein
Het grote hogedrukgebied Uwe trekt later deze week langzaam naar het zuiden en zuidoosten weg, maar houdt nog invloed op ons weer. Tussen dit hoog en depressies boven het noorden van Europa komt een zuidwestelijke stroming te staan met aanvoer van duidelijk zachtere lucht. Depressies lijken ons niet te bereiken en zodoende lijkt het over het algemeen droog te blijven. De temperaturen zullen stijgen naar waarden rond de 10° en de nachten verlopen vorstvrij.

De verwachte weerkaart voor aanstaande zaterdag volgens ECMWF
De verwachte weerkaart voor aanstaande zaterdag volgens ECMWF

Temperatuurpluimen:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land van de diverse hoofdberekeningen laat zien dat het vandaag en ook nog morgen vrij koud is met temperaturen onder de 5° en in de nacht lichte tot matige vorst. Woensdag gaan de temperaturen omhoog en vanaf donderdag liggen de maxima voorlopig rond de 10°. De nachten verlopen dan vorstvrij en het wachten is dan weer op een nieuwe koudere periode die zich wellicht later deze maand weer gaat aandienen.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we dat het vandaag slechts een paar graden boven nul wordt. Morgen komt het kwik uit op ongeveer 5° en de dagen daarna gaat de temperatuur omhoog naar waarden omstreeks de 10°. De ‘oper’ en ook het ensemblegemiddelde blijven met zo’n 8-9° onder de 10°-grens. Aan het eind van de meerdaagse duiken weer wat lijntjes tot onder het vriespunt, maar meer dan even benoemen doen we nog niet. De komende dagen houden we dit natuurlijk wel in de gaten en wie weet waartoe het gaat leiden. Het zou zomaar weer het begin kunnen zijn van wederom een koudere periode.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
Er ligt geen sneeuw in de hogere delen van de Lage Landen en dankzij hogedruk is de kans op neerslag (sneeuw) de komende dagen uitermate klein.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter staat op punt van beginnen. Volg hier de weersontwikkelingen en JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 454 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier