Advertentie 

Algemeen weersituatie: aanvoer van vochtige lucht
Het hogedrukgebied Uwe ligt vandaag boven de Britse Eilanden en boven het oosten van Europa vinden we een tweetal lagdrukgebieden, genaamd Sanne en Theresa. Tussen deze weersystemen in wordt met een noord tot noordwestelijke stroming vochtige lucht aangevoerd. Uwe trekt naar Scandinavië en de stroming draait naar het oosten. De temperaturen gaan vanaf morgen weer naar beneden en we krijgen een Sinterklaaswintertje.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: over het algemeen bewolkt
Het was gisteren over het algemeen bewolkt met slechts hier en daar wat zon. In Vlaanderen scheen aanvankelijk nog wel op een aantal plaatsen de zon, maar uiteindelijk raakte het overal bewolkt. Lokaal spetterde het wat, maar over het algemeen en op veruit de meeste plaatsen bleef het droog. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 5 en 10°. Maastricht noteerde maximaal 4,6°, terwijl Vlieland uitkwam op 10,6°. In Vlaanderen, waar het in de nacht lokaal nog had gevroren, steeg de temperatuur naar maximaal 2° in de Ardennen en naar 8-9 aan zee, Zeebrugge 8,6°.

Op de grijze donkere dag van gisteren toch nog een foto met wat kleur. Deze mooie foto werd gemaakt door Joyce Derksen.
Op de grijze donkere dag van gisteren toch nog een foto met wat kleur. Deze mooie foto werd gemaakt door Joyce Derksen.

Vandaag: bewolkt en kans op wat regen, later opklarend
Het is op deze vrijdag overwegend bewolkt en uit die bewolking kan wat lichte regen of motregen vallen op de passage van een zwak koufront behorende bij depressie Theresa. Na frontpassage klaart het vanuit het noordoosten op en komt de zon geregeld tevoorschijn. De wind waait matig uit het noordwesten, maar draait gedurende de dag naar noord en neemt af naar zwak. De temperatuur stijgt naar maximaal 7° in het noordoosten en naar 10 in het zuidwesten van het land. In Vlaanderen wordt het op de meeste plaatsen zo’n 9 tot 11°.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en flinke opklaringen. Het blijft droog en bij niet meer dan een zwakke noordenwind is het weer koud en daalt de temperatuur naar waarden rond het vriespunt.

Morgen: perioden met zon
Morgen zijn er naast wolkenvelden ook flinke perioden met zon. Het blijft droog en er waait niet meer dan een zwakke noord tot noordoostenwind. De temperatuur is weer wat lager en stijgt naar waarden tussen de 5 en 8°.

Morgenavond en in de nacht naar zondag zijn er flinke opklaringen en is het droog. De zwakke wind wordt geleidelijk oost en de temperatuur daalt naar waarden rond het vriespunt. In het zuiden en zeker in Vlaanderen kan het zo’n 3-4° vriezen. Op de Wadden blijft het kwik boven nul.

Ook Ben Saanen maakte een treffende foto van het grijze weer.
Ook Ben Saanen maakte een treffende foto van het grijze weer.

Zondag: veel zon en weer kouder
Zondag is het prachtig weer met volop zonneschijn. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige oostenwind. De temperatuur is opnieuw lager en stijgt naar 3-4° in het zuiden van de Lage Landen en naar 6-7 verder naar het noorden. In de avond en nacht naar maandag is het helder en gaat het op uitgebreide schaal vriezen. De minima komen te liggen tussen de -2 en lokaal -5°.

De verwachte weerkaart voor aanstaande zondag volgens GFS.
De verwachte weerkaart voor aanstaande zondag volgens GFS.

Na het weekend: eerst vrij koud, later in de week (weer) zachter
Na het weekend profiteren we aanvankelijk volop van hogedruk. De zon schijnt flink, het is vrij koud en we kunnen spreken van een Sinterklaaswintertje. In de nacht vriest het licht tot matig met wellicht weer uitersten tot -8°. Overdag loopt de temperatuur weer op naar waarden rond de 2-3° boven het vriespunt.

de verwachte weerkaart voor aanstaande dinsdag volgens EC
de verwachte weerkaart voor aanstaande dinsdag volgens EC

Later in de week trekt het hogedrukgebied geleidelijk naar het zuidoosten weg en draait de stroming van een koude oostelijke naar een veel zachtere zuidwestelijke richting. De bewolking neemt weer toe en later in de week ook weer de kans op regen. De temperaturen zullen gaan stijgen naar waarden omstreeks de 10°.

de verwachte weerkaart voor aanstaande donderdag volgens EC
de verwachte weerkaart voor aanstaande donderdag volgens EC

Temperatuurpluimen:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land van de diverse hoofdberekeningen laat weer duidelijk zien dat de temperatuur na vandaag weer naar beneden gaat en uit gaat komen op een graad of 3 aanstaande maandag. Na een koude Pakjesavond is het ook dinsdag nog koud, maar daarna gaan de temperaturen weer omhoog naar waarden rond de 10°.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan kunnen we duidelijk zien dat de temperatuur eerst weer gaat dalen naar waarden net boven het vriespunt rond Sinterklaas. Vanaf halverwege de week gaat de temperatuur weer omhoog naar waarden richting de 10°. Niet alle lijntjes, wel de meeste, gaan voor kwikstanden van een graad of 10, want er blijven een aantal koude lijntjes over. Het ensemblegemiddelde ligt later volgende week en het daaropvolgende weekend rond de 8°, maar de spreiding neemt wel toe vanaf woensdag met een grote kans op duidelijk zachter weer.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

De komende tijd gaat het op en af met de temperatuur. Zachtere perioden worden afgewisseld door fases met kouder weer. De laatste tijd hebben we, sinds de warme septembermaand, continue al van deze afwisselingen en dat is goed zichtbaar in onderstaande grafiek over de afgelopen 3 maanden.

een overzicht van de gemiddelde temperatuur van de afgelopen 3 maanden. Vooral de laatste tijd wisselen koude en zachte perioden elkaar af. Bron: climate prediction centre.
een overzicht van de gemiddelde temperatuur van de afgelopen 3 maanden. Vooral de laatste tijd wisselen koude en zachte perioden elkaar af. Bron: climate prediction centre.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
Er ligt geen sneeuw in de hogere delen van de Lage Landen en dankzij hogedruk is de kans op neerslag (sneeuw) de komende dagen uitermate klein.

Dit was het voor vandaag. Morgen zal Daan het weerpraatje weer verzorgen en ik ben er zondag weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter staat op punt van beginnen. Volg hier de weersontwikkelingen en JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 446 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Lage Landen: Sinterklaaswintertje! Daarna op en weer af”

 • John
  2 december 2016 at 19:22

  Oh oh ._.Gaaaaaaaaaaaan we weer.
  Negatieve NAO -AO , verstoorde Vortex toch weer zachtheid troef.
  We moeten het een paar dagen doen met wat inversiekou om wat
  Hellmannen binnen te halen. EC en EMWCF zijn ook 180 bijgedraaid,
  Weinig kans op noordelijke hogedruk.
  Op naar zachte winter nummer vier.

  • Rico Schröder
   2 december 2016 at 19:33

   Hallo John,

   Dank voor je reactie. Het ziet er inderdaad nog niet al te best uit, maar we moeten niet vergeten dat het pas net december is.
   Een ‘doordenderende’ WC zit er gelukkig ook niet in en zo uitzichtloos als vorig jaar december is het nu ook niet. De zachtere perioden hebben temperaturen van een graad of 10 en tijdens de koudere fases kunnen inversiekou inderdaad wat Hellmannen bij elkaar sprokkelen.
   We zullen nog even geduld moeten hebben…

   Groet,
   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier