Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Het krachtige hogedrukgebied Rosi blijft voorlopig weersbepalend. Op de Atlantische Oceaan vinden we het lagedrukgebied Victor en heel langzaam komt dit laag dichterbij. Tot die tijd hebben we een Sint Michielszomertje (mooi weer periode rond 29 september), maar Victor zorgt wel voor een toename van de wisselvalligheid. Na Victor komen ook nog een tweetal ex-orkanen onze kant op (Lee en Maria), maar de koersen van beide depressies is nog onduidelijk.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Gisteren was het aanvankelijk op veel plaatsen weer grijs en grauw met laaghangende bewolking, nevel en mist en lokaal ook met wat gemiezer. Gaandeweg de dag klaarde het vanuit het zuiden op steeds meer plaatsen op en kon de zon uiteindelijk nog een aantal uren schijnen.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 16 en 20° met de hoogste temperaturen in Limburg met in Maastricht 20,1 en in Ell 20,2°. In België lagen de maxima tussen de 16 en 21° met in Kleine-Brogel maximaal 21,1°.

in de uitermate rustige atmosfeer ontstaat in de nacht en ochtend op veel plaatsen nevel en mist. Deze foto werd gemaakt door Meteo-Nederland
Ook bij Suzanne Vermulm was het aanvankelijk mistig

Ook afgelopen nacht is op veel plaatsen weer nevel, mist en laaghangende bewolking ontstaan en we starten deze woensdag lokaal dan ook weer grijs. Op een aantal plaatsen en dan met name in het zuiden schijnt de zon al en dat gaat later vanochtend en zeker vanmiddag op heel veel plaatsen gebeuren.

De herfstzon zal uiteindelijk flink schijnen en bij weinig wind en temperaturen van 20-21° is het gewoon prima septemberweer. De kans is groot dat meetpunt De Bilt vandaag warme dag nummer 100 van het jaar kan noteren. In het noorden, noordwesten en op de Wadden blijft het kwik steken bij 17-18°, maar in België wordt het op heel veel plaatsen een nazomerse 21-22°.

Vanavond neemt de hoge bewolking en komende nacht ook de middelbare bewolking toe en dat heeft alles te maken met het naderbij komen van een storing verbonden aan een depressie bij IJsland. Later in de nacht neemt vanuit het zuidwesten de kans op wat regen dan ook toe. De zuidoostenwind waait zwak tot matig en de temperatuur daalt naar 9 tot 11° in het noordoosten. Elders is het door de toenemende bewolking enkele graden minder koud.

Jolanda Bakker ging weer lekker op pad en maakte deze prachtige herfstfoto
bij Johan Klos bleef het lange tijd grijs en grauw.
deze prachtige foto werd gemaakt door Ton Wesselius

Morgen is het over het wisselend bewolkt en vanuit het zuidwesten trekt een in activiteit afnemend front (tegenwerking van het Scandinavische hogedrukgebied) over het land met enige regen of een enkele bui. Na front passage komt af en toe de zon weer tevoorschijn. De wind waait nog altijd zwak tot matig uit het zuiden tot zuidoosten en de temperatuur is weer prima en stijgt naar 18° in het noorden en naar 21-22 in het zuiden en in België.

de weerkaart voor aanstaande vrijdag met de krachtige hogedruk boven Scandinavië en lagedruk ten zuiden van IJsland. Bron: Kachelmannwetter.com

Vrijdag schijnt aanvankelijk geregeld de zon, maar in de middag neemt de bewolking weer toe en later (waarschijnlijk pas in de avond) komt het tot enkele buien en daarbij is ook onweer mogelijk. De zwakke tot matige zuidoostenwind wordt geleidelijk zuid tot zuidwest en de temperatuur stijgt naar een zeer aangename 20 tot 23°. In België kan het hier en daar zelfs 24° worden.

de verwachte weerkaart voor aanstaande zondag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

In het weekend komt het zaterdag tot enkele buien en zondag draait het waarschijnlijk om perioden met regen als een depressie met al zijn nattigheid op visite komt. Bovendien neemt later op zondag ook de wind duidelijk in kracht toe. De temperatuur wordt lager en stijgt zaterdag nog naar 16 tot 18 (west naar oost) en zondag naar 14 tot 16°.

op deze weerkaart van het Britse MetOffice voor aanstaande zaterdag zijn de voormalige orkanen (linksonder) ingetekend.

Na het weekend komen waarschijnlijk de voormalige orkanen Lee en Maria naar onze streken, maar wat de precieze koers is of wordt moet worden afgewacht. De komende dagen wordt het vanzelf duidelijk, maar wat wel zeker lijkt is de wisselvallige start van de maand oktober.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat de komende 3 dagen nog aangename temperaturen zien van 20° en meer. Zaterdag gaat de temperatuur naar beneden en met oktober op de kalender liggen de maxima rond de 15°.

de verwachting volgens het CFS model voor oktober. Bron: Climate Prediction Center

Het kaartje hierboven is de laatste verwachte afwijking volgens het lange termijn model CFS voor de maand oktober. De verwachting is dat het wat betreft temperatuur een hele normale maand gaat worden. Het kaartje hieronder laat de afwijking in neerslag zien en daarop kunnen we zien dat het waarschijnlijk wel een natte maand wordt.

de neerslagverwachting volgens het CFS model voor oktober. Bron: Climate Prediction Center

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen voor weer een nieuw weerpraatje.

deze herfstfoto werd ook gemaakt door Jolanda Bakker

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl Op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 384 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier