Advertentie 

Algemene situatie: We profiteren vandaag van een zwakke uitloper van het Azorenhogedrukgebied en daardoor is het over het algemeen rustig weer met geregeld zon. Vanuit het westen nadert een frontaal systeem behorende bij depressie Quasimodo en deze depressie zorgt morgen voor een kletsnatte dag. Begin volgende week komt een volgende depressie (Reinhold) op visite met opnieuw veel regen, dus we kunnen stellen dat september de kraan open gaat zetten.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Gisteren eerst regen, later opklaringen met een enkele bui

Gisteren begonnen we de dag met veel bewolking en hier en daar enige regen. De regen trok naar het oosten weg en gistermiddag hadden we een mix van wolken en opklaringen. Vooral in de noordelijke helft kwam het tot enkele buien en bij een stevige westenwind steeg de temperatuur naar 18 tot 20°. Herwijnen noteerde maximaal 20,0°. In België lagen de maxima tussen de 14 en ruim 19° met in Luik maximaal 19,5°.

dit beeld gaan we de komende tijd veel vaker zien. Deze foto werd gisteren gemaakt door Martin Vye
ook dit beeld wordt de komende dagen vertrouwd, Meteo Nederland (@SevereWeather_N) maakte de foto

Vandaag geregeld zon, lokaal een bui

We profiteren vandaag van een zwakke uitloper van het Azorenhogedrukgebied en daardoor valt het met de buiigheid wel mee. Toch blijft het niet overal droog, want met name over de noordelijke helft van de Lage Landen is nog altijd een enkele bui mogelijk en dan zeker vanochtend.

De wind waait matig en in het noordwestelijk kustgebied vrij krachtig uit het westen tot zuidwesten en de temperatuur stijgt naar 18-19°. In het zuidoosten en in delen van België kan het 20, lokaal 21° worden.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en een omvangrijk regengebied behorende bij depressie Quasimodo zal vanuit het westen de kraan openzetten. De zuidwestenwind neemt geleidelijk in kracht toe en wordt matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee, windkracht 4 tot 6 en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 13 en 17° met de laagste temperaturen in het binnenland.

een fraaie mix van wolken en opklaringen gisteren gefotografeerd door Jolanda Bakker

Morgen kletsnat

Morgen is het bewolkt en het regent vrijwel de hele dag. Van tijd tot tijd regent het stevig door en dan met name in het westen en noordwesten en er worden dan ook flinke neerslaghoeveelheden verwacht. Het Europese ECMWF berekent vooral aan zee in totaal meer dan 30 millimeter, maar ook elders is het kletsnat met tenminste een millimeter of 20.

de totale neerslag voor vrijdag volgens ECMWF. Vooral aan zee kan er meer dan 30 mm vallen. Bron: Kachelmannwetter.com

Het Amerikaanse GFS model is nog wat natter met tot en met vrijdagavond in het grootste deel van het land meer dan 30 en lokaal zelfs 40 tot 50 millimeter.

Het Amerikaanse GFS model is zelfs nog natter met lokaal tegen de 50 mm. Bron: Kachelmannwetter.com

De temperatuur is in de regen vrij laag en ligt rond de 16-17, lokaal aan zee 18° en er waait een vrij krachtige en aan zee krachtige tot harde zuidwestenwind, windkracht 5 tot 7.

Zaterdagochtend ligt depressie Perryman met de kern net ten noorden van ons land. Bron: Kachelmannwetter.com

Weekend en ook volgende week herfstachtig

Komend weekend is het ook wisselvallig met zaterdag geregeld zonneschijn, maar ook flinke buien. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is matig, hier en daar vrij krachtig van kracht en de temperatuur stijgt naar 17-18°.

Zaterdagavond neemt de buiigheid in het binnenland af en beperkt zich alleen langs de kust. Zondag komt het weer tot buien, maar de meeste en actiefste buien vinden we in de kustgebieden. De temperatuur wint een graadje en stijgt naar 18-19°.

de verwachte weerkaart voor maandag met alweer een nieuwe depressie op de koffie. Bron: Kachelmannwetter.com

Volgende week weinig verbetering

Na het weekend krijgen we maandag alweer met een volgende diepe depressie te maken met een verwachte druk in de kern maandagochtend van 975 hPa. Het komt dan tot flinke buien en niet in de laatste plaats het gaat flink waaien met over land een vrij krachtige en aan zee een harde tot stormachtige zuid tot zuidwestenwind. De temperatuur stijgt naar 17-18, in het zuidoosten naar 19°.

Ook na maandag blijft het wisselvallig en vrij koel septemberweer en een periode van aangenaam nazomerweer is niet te verwachten.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De temperatuurpluim hierboven laat duidelijk zien dat er voor half september geen warme dagen van 20° en meer worden genoteerd. Sterker nog: na het weekend zit er een dalende trend in de pluim met halverwege de maand een middagtemperatuur van maximaal een graad of 15. Ook morgen, in de regen, is het slechts een graad of 16.

de totale neerslaghoeveelheid voor de komende 10 dagen volgens ECMWF. Tot en met volgende week zaterdag kan er in het noordwesten meer dan 150, bijna 170 millimeter vallen. Bron: Kachelmannwetter.com

Dit kaartje zegt alles. De komende 10 dagen is het uitermate wisselvallig en de kraan gaat duidelijk open met tot en met volgende week zaterdag in de noordwestelijke helft van het land lokaal meer dan 150, lokaal bijna 170 millimeter regen. De regenmeters zullen overuren maken…

Met deze ‘natte’ berichten laat ik het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer met hopelijk wat drogere berichten. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

flinke buien in het noorden met ook een regenboog. De foto werd gemaakt door Jannes Wiersema

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 659 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier