Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Weersverwachting vandaag

De seinen staan op groen voor een winterse periode. Vandaag passeert een hoogtetrog en na passage stroomt koude lucht naar onze streken. De passage van de hoogtetrog resulteert in buien die al soms winters van karakter kunnen zijn en dus gepaard kunnen gaan met hagel en (smeltende) sneeuw. Ook onweer behoort tot de mogelijkheden.

Tussen de buien door schijnt de zon en dan kan de temperatuur oplopen naar waarden tussen de 4 en 6°, maar tijdens stevige en mogelijk clusterende buien is het kouder en kan het lokaal zelfs wit worden. De grootste kans een een (tijdelijke) witte wereld maken de hogere delen van het land, ofwel de Veluwe en de Limburgse heuvels. In de Ardennen en Hoge Venen kan een sneeuwlaag van enkele centimeters worden gevormd.

De wind ruimt naar west tot noordwest en is over land zwak tot matig en aan zee en op de Wadden vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vanavond komt het nog tot enkele winterse buien, komende nacht neemt de buiigheid sterk af en is er alleen in de kustgebieden nog kans op een winterse bui. Het klaart op en bij een tot zwak afnemende west tot noordwestenwind gaat het op veel plaatsen licht vriezen.

Op de meeste plaatsen koelt het af naar waarden tussen de -1 en -3°. Op de Wadden en in het zuidwesten blijft het kwik waarschijnlijk nog boven nul, maar door bevriezing van natte wegdelen kan het wel glad zijn.

Het was weer een grijze dag met veel bewolking. Ton Wesselius maakte de foto.
De ijsbaan bij Jannes Wiersema ziet er nog troosteloos uit op een bewolkte en zachte woensdag. Hopelijk volgende week ‘betere’ plaatjes…
Jolanda Bakker maakte deze foto op een wederom grijze dag.
Deze mooie foto op een grijze dag werd gemaakt door Trijntje van den Berg.
Johan Klos maakte deze foto.

Weerpraatje

Na de passage van een koufront behorende bij depressie Hinne stroomt koudere lucht over onze streken uit. Boven de Britse Eilanden komt een nieuw hogedrukgebied tot ontwikkeling en dit hoog, Brigida, trekt de komende dagen over onze streken naar het oosten. Het zorgt voor droog weer met geregeld zon. In de nacht en ochtend vriest het licht tot matig en overdag komt het kwik een paar graden boven nul uit.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het een bewolkte dag met af en toe wat lichte motregen. Later op de dag ging het harder regenen op de passage van een koufront. De temperatuur steeg naar 6 tot 8° met op Schiphol en Voorschoten maximaal 8,5°.

Op deze donderdag krijgen we te maken met de passage van een hoogtetrog en draait het om buien. De temperatuur op het 500 hPa-vlak, 5 kilometer hoogte, daalt van -34 naar -38° en deze buien kunnen vergezeld gaan van hagel en smeltende sneeuw. Bij een dergelijke temperatuur en een zeewatertemperatuur van een graad of 7 is er ook kans op onweer.

De verwachte weerkaart voor komend weekend volgens GFS. Bron: wetterzentrale.de

Morgen en ook komend weekend is het rustig winterweer met een vlakke drukverdeling. Een hogedrukgebied trekt ten zuiden van onze streken naar het oosten en een (oplossende) depressiekern trekt in het weekend van Ierland naar Frankrijk. De wind krimpt bij ons naar zuidoost en zondag naar oost tot noordoost en is niet meer dan zwak.

Het weerbeeld kenmerkt zich door een afwisseling van wolkenvelden en geregeld zonneschijn en het blijft droog. De temperatuur daalt in de nacht en ochtend tot onder nul met in de nacht naar zaterdag waarden rond de -2/-3 en zondag tussen de -3 en lokaal -5°.

Hoe koud het in de nacht precies wordt, zal afhangen van de aanwezige bewolking. Die factor is in situaties met weinig wind altijd vrij lastig in te schatten. Bij flinke opklaringen (stralingsvorst) wordt het eerder -5 dan bij veel bewolking. In het laatste geval is het soms maar de vraag of het überhaupt wel vriest.. Overdag wordt het zaterdag 2 tot 4 en zondag 1 tot 3° en daarmee is het duidelijk te koud voor de tijd van het jaar.

De verwachte weerkaart voor halverwege volgende week. Bron: wetterzentrale.de

Na het weekend breidt een depressie bij IJsland zich naar het zuidoosten uit en uiteindelijk komt er een groot lagedrukgebied ten zuiden van onze streken te liggen. Ten noorden komt een hogedrukgebied tot ontwikkeling en tussen beide druksystemen zorgt een in kracht toenemende oost tot noordoostenwind voor de aanvoer van nog koudere lucht. Vooral voor het gevoel wordt het koud en de kans op ijsdagen neemt toe. Het wordt geruime tijd winter!

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land is winters. Vandaag en morgen is het nog een graad of 5-6, maar vanaf zaterdag wordt het kouder met temperaturen iets boven nul. Later volgende week wordt het mogelijk nog kouder met kans op ijsdagen. In de nacht en ochtend gaat het vanaf komende nacht licht en soms ook matig vriezen.

De ijspluim voor het midden van het land. Bron: winterplaza.nl

Tot en met maandag 21 januari is er geen ijsvorming op wateren van 1 meter diep. Daarna wordt er een ijsvloer gevormd en volgend weekend ligt er mogelijk 5 centimeter ijs.

Hopelijk krijgen we volgende dergelijke plaatjes binnen. Deze (archief)foto werd ingestuurd door Jolanda Bakker.
Ook bij Albert Thibaudier begint het te kriebelen. Hij stuurde deze foto in. De komende nachten is een ijskrabber handig…

Dit was het voor deze donderdag. Morgen zal Maarten het weerpraatje voor de vrijdag verzorgen en ik ben er dan in het weekend weer. Voor nu een mooie dag en graag tot morgen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Alpenweerman.nl werkt met gekwalificeerde weermannen en klimatologen voor diverse gebieden welke dagelijks weerberichten verzorgen dan wel bloggen over het weer. We zijn geheel onafhankelijk en om een nog beter 24/7 product neer te kunnen zijn we afhankelijk van jullie (jou) steun en support. Middels een vrijwillige bijdrage, donatie en/of sponsoring of zelfs lidmaatschap steun je Alpenweerman en kunnen we samen met JOU groeien naar een nog beter en kwalitatief hoogstaand weer platform. Als lid krijg je natuurlijk extra voordelen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 1.885 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Lage Landen – Seinen op groen voor winterweer!”

 • Marcel
  17 januari 2019 at 15:20

  Hehe, eindelijk.
  Zou wel eens tijd worden om een beetje van de winter te kunnen genieten.
  Kan eindlijk de drone weer eens wat moois maken en met de nieuwe fotocamera uitproberen.

  In Luyksgestel is het front voorij met achterlating van 3.0mm en dalende temp naar 3.1C en flinke opklaringen.

  gr
  Marcel

 • Rico Schröder
  17 januari 2019 at 15:46

  Zou inderdaad tijd worden Marcel en hopelijk kan je vaak met de drone op pad. Ik zie de beelden graag verschijnen.

  Groet,
  Rico

 • Marcel
  17 januari 2019 at 19:12

  Gaat helemaal goedkomen

  Marcel

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier