Algemene situatie:
Na de passage van een koufront verbonden aan depressie Cathy krijgen we tot en met zondag een periode met schaapscheerderskou. Aan de oostflank van het hogedrukgebied Daryl stroomt met een noord tot noordwestelijke wind koele lucht naar onze streken.

Volgende week trekt het hoog geleidelijk naar onze streken en later zelfs naar Scandinavië. De temperaturen zullen snel gaan stijgen en het wordt ronduit zomers.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: eerst bewolkt, later zon
Gisteren waren er aanvankelijk in de vroege ochtend opklaringen, maar al vrij snel trok lage bewolking over het westen en zuiden van het land. In de oostelijke helft van het land scheen al snel de zon en later op de dag kwam ook in de bewolkte gebieden de zon tevoorschijn. In de noordwestelijke helft duurde het echter tot tegen de avond.

De temperatuur steeg naar 18 tot 21° in het lang bewolkte noordwesten en naar 28-29 in het zuidoosten. Vlieland kwam uit op maximaal 18,4 en Ell noteerde 28,9°. In België werd het 20 tot 29° met in Kleine Brogel 28,6°.

De zon werd gisteren al vrij snel in een groot deel van het land gehinderd door lage wolken. Ton Wesselius maakte deze foto in Roelofarendsveen
De stranden bleven aanvankelijk leeg en dat zal ook de komende dagen het geval zijn. Volgende week zullen deze bedjes weer hard nodig zijn… Aad Hogenboom maakte de foto op het stand van Noordwijk.
Later klaarde het flink op en scheen de zon nog enkele uren. Deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
de zon bleef schijnen tot ondergang. Later nam vanuit het noordwesten de bewolking toe en het is allemaal zichtbaar op deze foto van Jolanda Bakker.

Vandaag: flink koeler
Vandaag begint om 12:07 uur de astronomische zomer. We hebben natuurlijk al heel wat zomerweer gehad, maar de officiële zomer van 2018 begin koel.

Afgelopen nacht trok een gebied met lichte regen over onze streken naar het oosten tot zuidoosten en het oosten en zuidoosten van het land heeft daar eerst nog mee te maken. De rest van de dag zijn er wolkenvelden, maar geregeld schijnt ook de zon. Er is kans op enkele buien en dan vooral in de noordelijke helft van het land, want een hoogtelaag met temperaturen die dalen naar -25° op het 500 hPa vlak is daar de oorzaak van.

De hoogtekaart voor later vandaag. Het noorden krijgt te maken met een hoogtelaag met een toenemende kans op enkele buien. Bron: EC/wetteronline.de

De wind waait uit het noordwesten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee en op het IJsselmeer, windkracht 4 tot 7 en de temperatuur stijgt naar maximaal 15-16° in het noordwesten en op de Wadden en naar 19 in het zuidoosten. In Belgisch Limburg kan het wellicht nog net aan 20° worden.

Vanavond en de komende nacht zijn er flinke opklaringen, maar in het noorden komen ook wolkenvelden voor en houdt de kans op buien aan. De noordwestenwind blijft in het westen en noorden flink doorstaan en het koelt af naar 8 tot 11°.

Morgen: geregeld zon, ook een buienkans
Morgen schijnt geregeld de zon, maar er is ook een buienkans. De stevige noordwestenwind neemt langzaam in kracht af en de temperatuur is met 15 tot 17° zowaar enkele graden te laag voor de tijd van het jaar.

De verwachte weerkaart voor komend weekend. Hogedruk krijgt het voor het zeggen. Bron: wetteronline.de

Na morgen: eerst koel, later fors warmer.
In het weekend zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan zal ook de zon schijnen. Door toenemende hogedruk blijft het over het algemeen droog, maar een enkele bui is nog niet geheel uitgesloten. De temperatuur gaat langzaam weer wat omhoog en stijgt zaterdag naar 15 tot 18 en zondag naar 17 tot 21°.

De verwachte weerkaart voor woensdag volgens EC. Hogedruk ligt boven Scandinavië en de stroming komt uit het oosten. Bron: wetteronline.de

Na het weekend is het weer volop zomer. De zon zal flink schijnen en het blijft droog. De temperatuur stijgt maandag in het binnenland al naar 23 tot 25° en de dagen daarna wordt het alleen maar warmer. Vanaf woensdag, het is nog ver weg, kan de tropische grens van 30° worden bereikt en wellicht overschreden. Afwachten of het daadwerkelijk zo warm wordt, maar dat de zomer volgende week inderdaad terugkeert lijkt wel duidelijk.

Temperatuurpluim:

De pluim voor het midden van het land van de diverse ‘opers’ van diverse weermodellen. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat de temperatuur volgende week flink de hoogte in gaat. Voordat het zover is hebben we eerst een koele periode met temperaturen ruim onder de 20°.

Aanvankelijk was het grijs en bewolkt en een beetje kleur is nooit weg. Jolanda Bakker maakte de foto.
Ook bij Joyce Derksen was het eerst bewolkt, maar later klaart het flink op in Doornenburg.

Voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
De wind is vandaag duidelijk aanwezig. Over land waait de noordwestenwind met 20 knopen met uitschieters tot 25 knopen. Aan zee 23 met uitschieters tot 27 knopen.

Morgen neemt de noordwestenwind langzaam af naar 13 tot 16 knopen met uitschieters tot boven de 20 knopen. Aan zee waait de wind sowieso met 20 knopen en de windvlagen komen boven de 20 knopen uit.

Het duurde even, maar later op de dag kwam op steeds meer plaatsen de zon tevoorschijn. Net als hier in Vianen waar de zon vanaf 15 uur volop scheen. Peter van Lindenberg maakte de foto.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder naar de zomerse ontwikkelingen op de diverse weerkaarten voor met name volgende week. Voor nu een mooie donderdag en graag weer tot morgen.

Ter info: Johann is op vakantie, dus het Alpenweerpraatje wordt daardoor (veel) minder vaak geplaatst.

UV-Index: 6-7
De kracht van de zon hoog. De UV-index is 6-7 en dat betekent matig tot sterk en de onbeschermde huid kan dan ook gemakkelijk rood kleuren en verbranden na 10 tot 20 minuten. Goed smeren is en blijft dan ook het advies! Meer lezen over wat UV nou precies is? Lees dan eens ons artikel over UV straling door -HIER- te klikken!

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 15 september een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/. Schrijf snel in, want er is nog maar plaats voor 8 deelnemers!!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 359 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer