Advertentie 

Algemene situatie

Met een zuidelijke stroming wordt vandaag, aan de westflank van het hogedrukgebied Arnulf ten oosten van onze streken, nog vrij zachte lucht aangevoerd. Morgen is er nagenoeg geen wind en neemt de kans op lokaal (hardnekkige) mist toe, maar geleidelijk draait de wind naar het oosten door krachtige hogedruk boven Scandinavië. De aangevoerde lucht is komend weekend dan ook droger met flink wat zonneschijn.

Na het weekend wordt met een aanhoudend stevige noordoostelijke stroming koude lucht aangevoerd waarin de temperaturen verder onderuit gaan. In de nacht en ochtend gaat het licht vriezen, overdag wordt het niet warmer dan een graad of 4. Voor het eerst sinds de koude maartmaand blijft het kwik geruime tijd onder de norm voor de tijd van het jaar.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Flink wat zon

Gisteren was er sluierbewolking zichtbaar, maar de zon trok zich daar niet veel van aan en scheen weer flink. In het noorden scheen de zon 4 tot 6 uur, elders werd 7-8 uur zonneschijn genoteerd.

De temperatuur steeg naar 10 tot 13° met op Terschelling 10,2 en in Stavoren 10,3°. De toppers waren Maastricht en Woensdrecht met 13,3 en Wijk aan Zee met 13,6°. In België werd het 9 tot 14° met op de Mont Rigi 8,8 en in Sint Katelijne Waver 13,9°.

De dag begon zeer fraai. Ton Wesselius maakte deze prachtige foto bij het Braassemermeer.
Monique Bormans maakte ook een fraaie foto van het krieken van de dag.
Jolanda Bakker zag ook al snel dat het weer een mooie dag kon worden..
Deze mooie foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm.
Ton Wesselius legde deze fraaie kleurenpracht vast.
Er waren ook wat wolken zichtbaar zoals hier in Roelofarendsveen. Fraaie altocumulus gefotografeerd door Ton Wesselius.
Jolanda Bakker zag ook wolken voorbij schuiven en maakte deze foto.
Joyce Derksen maakte deze prachtige foto in het zuiden van Limburg.
de Oude Maas vanuit de Rhoonse Grienden. Marianne van der Meer maakte deze prachtige foto.
Trijntje van den Berg maakte deze foto in Rotterdam.

Veel zon, in het westen ook lage wolken

Over of langs de kustgebieden trekt een gebied met lage wolken van zuid naar noord en elders is aanvankelijk nevel en mist mogelijk. Als de grijzigheid is verdwenen wordt het een prachtige novemberdag met volop zonneschijn. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige zuidoostenwind.

De temperatuur stijgt naar maximaal 9 of 10° in het noordoosten en naar 13, lokaal nog 14 in het zuiden en in delen van België. Ook in de Ardennen en Hoge Venen worden de dubbele cijfers nog gehaald.

Vanavond en de komende nacht is het helder en bij weinig wind neemt in de loop van de nacht de kans op nevel en mist toe. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 0 en 2° met grote kans op vorst aan de grond.

Opnieuw veel zon

Morgen wordt het opnieuw een mooie dag met volop zon, maar de start van de dag is op veel plaatsen wel grijs met nevel en mist. Als het goed is komt overal de zon morgenmiddag tevoorschijn al kan het in het zuidwesten wel tot (ver) in de middag duren. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige oost tot zuidoostenwind.

De temperatuur is wat lager en stijgt naar 8° in het noordoosten en naar 11 in het zuiden. In België kan het lokaal nog 12° worden. In hardnekkige mistgebieden blijft het kwik vanzelfsprekend wat achter.

De verwachte weerkaart voor komend weekend. Bron: meteologix.com

Toenemende noordoostenwind

In het weekend gaan we volop profiteren van krachtige hogedruk boven Scandinavië. Het blijft op beide dagen droog en de zon zal flink schijnen.

De wind waait uit het oosten tot noordoosten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur gaat verder omlaag. Zaterdag wordt het van noord naar zuid 7 tot 9 en zondag 5 tot 8°. In de nacht naar zondag gaat het licht vriezen.

Een bel met koude lucht trekt vanuit het oosten naar onze streken en wellicht levert dit neerslag op in de vorm van sneeuw. Bron: meteologix.com

Verder dalende temperaturen

Na het weekend blijven we profiteren van het Scandinavische hogedrukgebied. De stroming blijft noordoost en de temperaturen gaan verder omlaag. In de nacht en ochtend vriest het licht en overdag loopt het kwik op naar waarden rond de 4-5°.

Het weerbeeld kenmerkt zich door zonneschijn, maar er trekken soms ook wolkenvelden over het land en later in de week is er zowaar kans op wat sneeuw als een bel met koude lucht tot over onze streken reikt.

Het is allemaal nog ver weg en tot die tijd zal de zon weer flink schijnen in dit toch al uitermate zonnige jaar met tot gisteren al 1977 uur zon. Gemiddeld hebben we de rest van het jaar nog maar 1 uur zon per dag nodig om weer een record te hebben en dat zal zeker gaan lukken.

Wat ook zeker is, is dat de winter dichterbij komt en ons zal groeten met onder normale temperaturen en in de nacht en ochtend vorst.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat nog steeds de dalende trend zien. Vanaf morgen gaat het kwik dagelijks verder omlaag en volgende week blijft het kwik zelfs rond of onder de 5°. In de nacht en vroege ochtend gaat het licht vriezen.

Een gekleurde zonsondergang in Wolvega. Martin Vye maakte de foto.
Ook deze foto werd gemaakt door Martin Vye.
Martin Vye was lekker bezig en maakte ook deze schitterende foto.
Deze rustige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Carel ten Hoor maakte deze prachtige foto met dank aan de bewolking.
Maurice Vroegrijk maakte deze prachtige foto in Zegge.
Jannes Wiersema maakte deze fraaie foto van de ondergaande zon.
Johan Klos maakte ook een prachtige foto.

Dit was het weer voor deze donderdag. Maak er een mooie dag en graag weer tot morgen voor een vers en nieuw weerpraatje voor de Lage Landen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 950 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier