Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Na een periode van ruimschoots bovennormale temperaturen wordt het de komende dagen duidelijk kouder. Aan het eind van de week liggen de maxima rond het vriespunt en in de nacht en ochtend gaat het licht, lokaal matig vriezen. De koude lucht wordt aangevoerd aan de zuidflank van het Scandihoog (hoog boven Scandinavië) genaamd Gotthard.

Zoals de diverse weerkaarten er nu voorliggen neemt zondag de depressieactiviteit vanuit het westen toe. Niet alle modellen zitten op één lijn, want er zijn nog steeds weermodellen die de kou ook zondag nog in onze streken houdt, maar het lijkt uiteindelijk toch echt zachter te worden. Het oosten en noordoosten blijft in ieder geval langer in de kou dan het zuidwesten, maar dat is logisch bij een aanvoer uit het zuidwesten…

Of de overgang naar het zachte weer ook (smeltende) sneeuw oplevert moet worden afgewacht. Voorlopig eerst maar genieten van een periode met droog weer, geregeld zonneschijn en duidelijk lagere temperaturen. Een decemberwinter(tje) dus!

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Enkele buien

Gisteren scheen geregeld de zon, maar het kwam ook tot flinke buien die van hagel en windstoten vergezeld gingen.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 6 en 8° met in Arcen 6,4 en in Hoogeveen 6,5°. De hoogste temperaturen werden genoteerd in Gilze Rijen en Hoek van Holland met 8,6°. Rotterdam noteerde maximaal 8,7°. In België lagen de maxima tussen de 2,9 op de Mont Rigi en 10,0 in Koksijde.

De maandag begon al fraai met deze zonsopkomst. Ton Wesselius maakte de foto.
Monique Bormans maakte deze prachtige foto in de omgeving van Leiden.
Jolanda Bakker was gisteren in Amersfoort en maakte deze prachtige foto.
Debbie van Ooststroom maakte deze prachtige foto in Stompwijk.
Prachtige buienluchten gisteren. Deze foto werd gemaakt in Holwerd door Meteo Nederland.
Er werden ook fraaie regenbogen gezien. Jolanda Bakker maakte deze foto in Amersfoort.
Trijntje van den Berg maakte deze foto tussen de buien door in Barendrecht.
Deze prachtige foto werd gemaakt op Ameland door Richard Kiewiet.

Geregeld zon

Op een lokale bui na blijft het vandaag droog en bovendien schijnt geregeld de zon. De grootste kans op een bui maakt het noordoosten, maar ook in het zuidoosten is nog een bui mogelijk.

De wind waait zwak tot hooguit matig uit het noordwesten en de temperatuur stijgt naar maximaal 6-7° in de oostelijke helft en naar 8-9 in de kustgebieden. In de Ardennen en Hoge Venen is het al kouder met maximaal een graad of 3-4.

Vanavond en de komende nacht zijn er flinke opklaringen en bij een wegvallende wind gaat het op veruit de meeste plaatsen licht vriezen.

Wolkenvelden, maar ook zonneschijn

Morgen blijft het ook droog met wederom geregeld zonneschijn. De wind waait zwak uit het oosten tot noordoosten en daarmee wordt koude lucht aangevoerd.

Het wordt landinwaarts niet warmer dan een graad of 4, in de kustgebieden kan het nog 5-6° worden. In de hogere delen van België wordt het maximaal 1-2° boven nul.

Een prachtig hogedrukgebied boven Scandinavië zorgt bij ons voor een oostelijke stroming met aanvoer van koude continentale lucht. Bron: wetterzentrale.de

Decemberwintertje

Elke dag komt er door de modellen (met zekerheid) een winterse dag bij en we kunnen inmiddels stellen dat we donderdag, vrijdag en inmiddels ook zaterdag een oostelijke en zaterdag een zuidoostelijke stroming hebben met aanvoer van koude continentale lucht aan de zuidflank van het hogedrukgebied Gotthard.

De temperaturen gaan dan ook verder omlaag met op donderdag kwikstanden van hooguit 2-3°. Vrijdag en zaterdag wordt het nog kouder en liggen de maxima rond het vriespunt met lokaal zelfs kans op een ijsdag! In de nacht en ochtend gaat het sowieso licht en lokaal zelfs matig vriezen. Het weerbeeld kenmerkt zich door geregeld zonneschijn en het blijft genoemde dagen droog.

De stroming draait weer naar het zuidwesten en de temperaturen lopen weer op. Bron: wetterzentrale.de

Zondag lijkt de wind naar het zuiden tot zuidwesten te draaien en stroomt zachtere lucht vanuit het zuidwesten de Lage Landen in. In het oosten en noordoosten blijft het echter nog koud. De verzachting gaat gepaard met neerslag, maar of de neerslag valt in een winterse vorm moet worden afgewacht.

Na het weekend is het waarschijnlijk weer vrij zacht, maar dat is meer dan 6 dagen vooruit… Laten we eerst maar genieten van (licht) winters weer met dalende temperaturen.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat de daling in temperatuur heel mooi zien. Vrijdag en zaterdag zijn de koudste dagen met kwikstanden rond het vriespunt. Zondag gaat het kwik omhoog, maar het Canadese, het Duitse en het Europese model gaan nog voor een koude dag met temperaturen slechts een paar graden boven nul. Het Amerikaanse en het Australische weermodel zijn duidelijk zachter.

Uiteindelijk komen alle modellen in deze pluim met vrij zacht weer op maandag en de rest van volgende week is het dan gemiddeld een graad of 7. Dat is een fractie boven de norm die geldt voor half december.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Peter van Lindenberg in Vianen.
Jolanda Bakker maakte deze foto van de zonsondergang achter de Eendrachtsmolen in Zevenhuizen.
Johan Klos maakte deze foto kort na zonsondergang.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de diverse weerkaarten. Voor nu een mooie dinsdag en graag weer tot morgen.

Op zoek naar een leuk cadeautje voor de Kerstdagen, of wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 912 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier