klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemene situatie:
Aan de noordflank van het hogedrukgebied Vera trekt vandaag een warmtefront over onze streken met enige regen. Na frontpassage stroomt weer zachte lucht over onze streken en november starten we dan ook rustig en vrij zacht. Volgende week stroomt geleidelijk koudere lucht over onze streken uit en gaan de temperaturen naar beneden.

de weerkaart voor vandaag Bron: DWD

Gisteren scheen geregeld de zon, maar hier en daar kwam het ook nog tot een enkele bui. De temperatuur steeg naar 11-12° en daarmee was het de koudste dag van een zeer zachte oktobermaand. Arcen en Vlissingen kwamen uit op 12,2 en Hoek van Holland op 12,4°. Meetpunt Twenthe noteerde geen hogere temperatuur dan 10,7°. In België lagen de maxima tussen de 6 en 12° met op de Mont-Rigi maximaal 6,7 en in Koksijde 12,5°.

deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Afgelopen nacht viel er in de noordelijke helft wat lichte regen en motregen, maar dit gebied met nattigheid trekt vandaag snel naar Duitsland weg. Daarna is het vanochtend enige tijd droog met enkele opklaringen, maar aan het eind van de ochtend gaat het vanuit het noordwesten wederom licht regenen en motregenen. In het zuiden en niet in de laatste plaats in België blijft het droog.

De wind waait uit het zuidwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee, windkracht 3 tot 5 en de temperatuur stijgt naar 11-12° in het binnenland en naar 13 tot 14 in de westelijke helft. In Hoog-België wordt het maximaal een graad of 7-8.

Vanavond valt er in de noordelijke helft nog enige regen en motregen, maar komende nacht is het overal droog met enkele opklaringen. De zuidwestenwind waait matig tot krachtig en de temperatuur daalt in het zuiden naar een graad of 5-6. Verder naar het noorden blijven de temperaturen hoger met in het noorden dubbele cijfers.

Ton Wesselius maakte deze prachtige foto op een fraaie maandag
ook bij Martin Vye veel zon met fraai kleurende bomen.
de dag begon bij Ton Wesselius ook fraai

Morgen beginnen we met geregeld zonneschijn, maar geleidelijk neemt de bewolking weer toe en in de middag komt het in het noorden weer tot enkele buien. Elders in den lande blijft het droog.

De zuidwestenwind waait matig en aan zee vrij krachtig en de temperatuur stijgt op de eerste november naar een graad of 14-15. Alleen in de hogere delen van België blijft het kwik steken bij een graad of 12. Normaal starten we maand nummer 11 overal met maximaal een graad of 12.

de verwachte weerkaart voor donderdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Donderdag beginnen we droog met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Vanuit het noorden neemt de bewolking toe en volgt enige tijd (buiige) regen. De matige en aan zee vrij krachtige zuidwestenwind draait naar noordwest en de temperatuur stijgt naar 13-14°. In Hoog-België wordt het maximaal 9°.

de verwachte weerkaart voor komend weekend volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Na een overwegend droge vrijdag met geregeld zonneschijn en temperaturen van 12 tot 14° krijgen we in het weekend te maken met een uitzakkend lagedrukgebied. De neerslagkansen nemen dan ook flink toe en de temperaturen gaan geleidelijk naar beneden met op zondag maxima van hooguit een graad of 10.

de verwachte weerkaart voor volgende week woensdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Volgende week breidt het Azorenhogedrukgebied zich weer over onze streken uit en maakt verbinding met een hoog boven Scandinavië. De neerslagkansen nemen af en de temperaturen gaan geleidelijk naar beneden. In de nachten neemt de kans op vorst langzaam toe.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat goed zien dat het kwik aanvankelijk stijgt naar een graad of 13-14 tijdens de eerste dagen van november. Vanaf zondag gaat het kwik naar beneden. Niet alleen overdag, maar ook in de nacht zien we een dalende trend met later volgende week een geleidelijke kans op nachtvorst.

Martin Vye maakte ook deze prachtige foto op een vrij zonnige dag

Dit was het voor deze laatste dag van oktober. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 253 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer