Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Aan de noordflank van een hogedrukgebied Ignatius met een kerndruk van 1038 hPa boven Frankrijk en de Kanaalregio hebben we nog steeds een westelijke stroming met aanvoer van vochtige en zachte lucht. Het is en blijft dan ook grijs en bewolkt met soms wat licht gespetter als een zwak front passeert. Het hoog zorgt ook voor een rustige jaarwisseling.

In het nieuwe jaar wordt het hoog Ignatius versterkt vanuit de regio IJsland. De stroming zal vanaf dan draaien naar noord tot noordwest en dat betekent ook weer eens geregeld zonneschijn. Ook de temperaturen zullen gaan dalen met later in de week een toenemende kans op vorst in de nacht en ochtend.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Grijs en bewolkt, later wat regen

Gisteren was het wederom een grijze bewolkte dag met later op de dag ook wat lichte regen. De meeste regen viel, zoals verwacht, in het noorden met in Bakkeveen, Burgum, Damwoude en Emmen in totaal 4 millimeter.

Er stond voor de verandering ook weer eens een stevige wind. Over land werd de westenwind matig tot vrij krachtig, in de westelijke kustgebieden krachtig en in het noorden en op de Wadden hard tot lokaal stormachtig, windkracht 7 tot 8.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 6° in het zuiden van Limburg en naar 10-11 in het westen en noorden. Maastricht noteerde 6,2 en Rotterdam 11,1°. In België lagen de maxima tussen de 0 en 11° met in Buzenol precies 0,0 en in Koksijde 11,3°.

De dag begon kleurrijk en dit keer klopte het wel… Ochtendrood, water in de sloot. Albert Thibaudier maakte de foto in Heerenveen.
Joyce Derksen maakte deze foto in de omgeving van Doornenburg.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Jolanda Bakker maakte deze grijze foto.
Trijntje van den Berg maakte deze foto in Ermelo

Wolkenvelden, later wat lichte (mot)regen

Op deze zondag zijn de drukverschillen weer klein en dat betekent weer duidelijk minder wind. De west tot zuidwestenwind is namelijk afgenomen naar zwak tot hooguit matig. Verder draait het weer om wolkenvelden, maar vanochtend kan hier en daar de zon even knipogen.

Vanmiddag wordt de bewolking weer dikker op de nadering van een front en vanuit het westen gaat het later ook licht regenen en motregenen. De temperatuur stijgt op veruit de meeste plaatsen naar 8-9°, maar in het zuiden van Limburg wordt het niet warmer dan een graad of 7 en in de Ardennen en Hoge Venen wordt het 4°. Aan de kust kan het hier en daar een graad of 10 worden.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt met vanavond nog wat lichte regen. De regen trekt naar het zuidoosten weg en komende nacht is het droog met wellicht een enkele opklaring. De temperatuur daalt naar 4° in het noordoosten en naar 7 in het zuidwesten. In België liggen de minima tussen de 5 en 7, maar in de hogere delen koelt het af naar 2 tot 4°.

Aanhoudend zacht

Ook morgen, op oudjaarsdag, verandert er heel erg weinig. Aan de noordflank van het krachtige hogedrukgebied Ignatius boven Bretagne (kerndruk 1038 hPa) wordt met een westelijke stroming aanhoudend zachte en vochtige lucht aangevoerd.

Het is dan ook weer overwegend bewolkt met lokaal wat licht gespetter. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt op de laatste dag van het jaar naar 8 tot 10°.

Tijdens de jaarwisseling is en blijft het bewolkt, maar het is wel droog. Er wordt wel wat meer wind verwacht dan voorgaande dagen en dat is natuurlijk goed nieuws. De kruitdampen kunnen dan wegwaaien en het vuurwerk is te zien. De grootste kans op nevel en (vuurwerk)mist maakt België met hooguit windkracht 2 tot 3. In ons land waait de west tot zuidwestenwind matig, kracht 3 tot 4 en op de Wadden is de wind zelfs vrij krachtig, windkracht 5.

De temperatuur ligt rond middernacht rond de 6-7°, het uiteindelijke minimum zal niet veel lager worden.

De verwachte weerkaart voor nieuwjaarsdag volgens ECMWF. Bron: wetterzentrale.de

Dinsdag, nieuwjaarsdag, verandert er aanvankelijk weinig aan ons weerbeeld, maar op de weerkaart gaat wel het één en ander veranderen. Het hoog Ignatius wordt vanuit de regio IJsland versterkt en de stroming draait naar noordwest.

De bewolking heeft aanvankelijk de overhand en op de passage van een koufront valt er wat lichte regen. Na koufrontpassage klaart het op en komt dus de zon tevoorschijn. De matige westenwind draait naar noordwest en neemt later op de dag flink in kracht toe. Aan zee en op de Wadden wordt de noordwestenwind krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. De temperatuur stijgt naar 8 tot 10°.

De weerkaart voor donderdag volgens ECMWF. Bron: wetterzentrale.de

Dalende temperaturen

Woensdag ligt er een krachtig hoog boven de Britse Eilanden met een kerndruk van 1044 hPa. Aan de oostflank daarvan stroomt koude lucht naar onze streken, maar de onzekerheid zit hem in de exacte positie van het hoog de rest van de week. Bij een ligging ten westen of (beter nog) ten noorden van ons land is de stroming noord tot noordoost en krijgen we droog en vrij koud weer.

Is de ligging ten zuiden dan wordt de stroming, net als de afgelopen dagen, weer west tot noordwest en is het bewolkt met soms wat regen en motregen. De temperaturen liggen dan rond of zelfs weer boven normaal. Je bent geneigd te zeggen dat het weer een zuidelijke ligging wordt en dat lijkt het ook inderdaad te worden…

De komende dagen maar even afwachten wat het wordt, want we laten ons graag verrassen. Voorlopig is het de komende drie dagen nog zacht en rustig. In de loop van dinsdag gaat het geleidelijk veranderen met daarna sowieso dalende temperaturen.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat de daling vanaf nieuwjaarsdag goed zien. Het kwik daalt in het midden van het land naar waarden rond de 5-6° en in de nacht en ochtend kan het licht vriezen.

Ton Wesselius maakte ook deze foto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen zal Maarten het weerpraatje voor oudjaarsdag verzorgen en ik ben er dan op nieuwjaarsdag weer. Ik wil alle lezers bedanken voor het afgelopen jaar, doe voorzichtig tijdens de jaarwisseling en wat mij betreft graag weer tot dinsdag.

Fijne jaarwisseling allemaal en alvast de allerbeste wensen in goede gezondheid!!

Wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

 • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 924 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen – Rustige jaarwisseling, begin volgend jaar dalende temperaturen!”

 • Bertil Blaas
  30 december 2018 at 09:04

  Dag Rico,

  Mijn dank en waardering voor al je geweldig betrouwbare weerberichten dit jaar.

  Ik wens je een fijne jaarwisseling en een goed gezond 2019 toe.

  Groeten Bertil.

  • Rico Schröder
   30 december 2018 at 09:32

   Dank Bertil voor deze mooie woorden.

   Jij ook een goede jaarwisseling en het allerbeste voor het nieuwe jaar!

   Groet,
   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier