Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Vandaag sluiten we het jaar 2018 af met een rustig weertype. Nog altijd liggen we onder de vleugels van een hogedrukgebied boven Frankrijk. Via een westelijke stroming wordt zachte lucht aangevoerd vanaf de Oceaan. Oudjaarsdag gaat (iets minder) grijs en zacht verlopen. Maar als het hogedrukgebied in het begin van 2019 zich uitstrekt tot en met IJsland, dan gaat de stroming uit noordwestelijke richting komen. Hierdoor kan koudere lucht aangevoerd worden. Of het aan de grond ook echt winters gaat worden? Dat is nog maar even de vraag.

In het noorden begon de dag met zon en deze prachtige zonsopkomst! Foto: Jannes Wiersema
Ook in het westen bij Ton Wesselius was de zon heel even te zien bij zonsopkomst.
Maar op veel plekken was het grijs. Joyce Derksen laat ons zien dat dit niet altijd voor saaie foto’s hoeft te zorgen!

Gisteren

Het was gisteren op veel plaatsen een grijze dag. Met uitzondering van het noorden lagen we onder een hardnekkige laag met stratus bewolking. Er stond een zwakke tot matige westelijke wind. Het was zacht voor de tijd van het jaar. De temperaturen lagen gisteren tussen de 8 en 10 graden. In Rotterdam werd het 9.7 graden waar het in Maastricht met een maximum van 7.3 graden iets koeler was. In de loop van de middag trok er ook een warmtefront over het land. Hierdoor viel er een tijd motregen of lichte regen. Zo konden we op de valreep van dit droge jaar toch nog zo’n 1-2 mm aan neerslag erbij optellen.

Ermelose hei gisterenmiddag. Foto: Trijntje vd Berg
Het Reindersmeer gefotografeerd door Diny Reijnen.
Ook grijs op het strand van Scheveningen met de houtstapel op de achtergrond. Foto: Jolanda Bakker
Bewolkte dag in het Twentekanaal nabij Almelo. Foto: Johan Klos
Met een zonnetje erbij ziet het weerbeeld er een stuk vriendelijker uit. Foto: Jannes Wiersema in Roodeschool
Er viel ook wat regen, maar niet in grote hoeveelheden. Wel genoeg om je zadel nat te maken. Foto: Albert Thibaudier in Heerenveen
Met weinig wind en zachte temperaturen kun je prima kanovaren. Foto Dirk van der Wal bij de Westerwoldse A in Wedderveer.

Vandaag

Ook vandaag op oudjaarsdag liggen we nog altijd onder de vleugels van het hogedrukgebied bij Frankrijk. Wel gaat er de komende uren wat veranderen op de weerkaart. Het hogedrukgebied boven Frankrijk gaat zich uitstrekken tot en met IJsland, terwijl een lagedrukgebied richting Scandinavië beweegt. Deze combinatie gaat ervoor zorgen dat richting nieuwjaarsdag de wind steeds meer richting het noordwesten gaat waaien.

Een hogedrukgebied boven Frankrijk zorgt voor een westelijke stroming bij ons waarbij zachte lucht vanaf de Oceaan wordt aangevoerd. Bron: KNMI

Maar voor het zover is begint de dag dankzij een wegtrekkend warmtefront in de (zuid)oostelijke helft met wat lichte neerslag. In het westen en noorden komen er een aantal opklaringen voor en gedurende de ochtend trekt de neerslag naar het oosten weg.

Verder zullen we vandaag wederom een zachte dag beleven. Het wordt net als gisteren zo’n 8 tot 10 graden. De opklaringen trekken achter de regen aan waardoor er in het hele land wat opklaringen te zien zullen zijn. Lang duur het echter niet aangezien nieuwe bewolking zich in de loop van de middag zich vanuit het westen alweer aandient.

De wind is zwak tot matig en komt uit westelijke richting.

Oudejaarsavond: in het noorden windkracht 5, elders zwakke tot matige wind maar wel droog.

Op oudejaarsavond trekt de wind in het noorden wat aan naar windkracht 5. In het midden van het land staat er een windkracht 3-4 uit westelijke richting. Doordat het voldoende waait zal er tijdens de jaarwisseling geen mist ontstaan, hooguit wat nevel. Wel kan er uit de dikkere bewolking wat motregen vallen waardoor het zicht wat terugloopt. In het zuiden en in België staat er wat minder wind. In het zuidoosten van België is er wel kans op mist.

Verder zal de jaarwisseling droog verlopen, met uitzondering van lokaal wat motregen. Met temperaturen rond de 8 graden is het zacht.

Nieuwjaarsdag

Op nieuwjaarsdag gaat de wind draaien van richting. De wind gaat vanuit het noordwesten waaien en tegelijkertijd trekken zwakke koufronten over het land. Hierdoor trekken er een aantal buien gedurende de ochtend vanuit het noordwesten over het land. Met name in het noordoosten gaat de wind toenemen naar windkracht 6-7 Bft na de passage van de fronten.

Het hogedrukgebied strekt zich nu uit tot en met IJsland en mede dankzij een lagedrukgebied boven Scandinavië staat er een noordwestelijke stroming. De zwakke koufronten brengen wat neerslag en zorgen voor een wat kouder weertype. Bron: KNMI

Naast de toenemende wind klaart het ook flink op vanuit het noorden als de koufronten wegtrekken. Wel ontstaan er wat stapelwolken waaruit een hier en daar een lichte bui zal vallen. Maar het grijze weertype laten we even achter ons.

Voordat de noordwestelijke stroming ons koudere lucht kan bezorgen wordt het eerst nog zo’n 8 tot 10 graden. Maar in combinatie met opklaringen in de nacht naar woensdag kan het afkoelen naar zo’n 3 tot 5 graden. In het oosten en zuidoosten is lokaal wat lichte vorst aan de grond mogelijk.

Een koeler weertype

Met de noordwestelijke stroming wordt de rest van komende week wat koeler dan de afgelopen dagen. De temperaturen zullen overdag uitkomen tussen de 5 en 7 graden, terwijl er in de nachten lokaal wat vorst mogelijk is. Waar het daadwerkelijk kouder wordt is in de bovenlucht. Op 850 hPa wordt koude lucht uit het noorden aangevoerd. Hierdoor dalen de temperaturen op woensdag op 850 hPa naar zo’n -8 graden t.o.v. +3 op oudejaarsdag.

De weerkaart (ECMWF) voor woensdag 2 januari. Een hogedrukgebied ten westen van ons en een lagedrukgebied ten oosten van ons. Via een noordelijke stroming weet koudere lucht op hoogte ons te bereiken. Bron: Wetterzentrale

Een aantal modellen berekenen ook wat lichte neerslag voor het oosten en zuidoosten van Nederland. In een gunstige situatie kan er in de heuvels van Limburg met deze temperaturen zomaar wat (natte) sneeuw vallen.

Lang blijft de koudere bovenlucht waarschijnlijk niet bij ons. Een hogedrukgebied weet zich namelijk opnieuw te ontwikkelen boven Frankrijk/Groot-Brittannië. De wind gaat hierdoor draaien naar een meer westelijke richting en de echte kou gaat richting Oost-Europa en het oosten van de Alpen. Het lijkt er dus voorlopig niet op dat de Lage Landen in een winterse fase gaan belanden. Maar wie weet als het hogedrukgebied iets anders gaat liggen, dan kan de koudere lucht zomaar voor ons zijn!

De echte kou gaat echter richting Oost-Europa doordat het hogedrukgebied ten westen van ons weer voor een (noord)westelijke stroming zorgt. Bron: Wetterzentrale
De komende dagen gaan de temperaturen in ieder geval omlaag (berekening Midden-Nederland). Vooral na volgend weekend neemt de spreiding weer toe, maar een winterse periode zit (nog) niet in de kaarten. Bron: Kachelmannwetter
Veel neerslag wordt er niet verwacht de komende dagen. Storingen worden vakkundig door het hogedrukgebied op afstand gehouden. Bron: Kachelmannwetter

En hiermee sluiten we het laatste Lage Landen weerbericht van 2018 af. Uiteraard gaan we gewoon verder in 2019 met de berichten. Wil je nog één keer het bijzondere weerjaar van 2018 beleven? Lees dan het 2018 jaaroverzicht via deze -LINK-!

Morgen zal Rico het weerjaar 2019 aftrappen. Voor nu wens ik iedereen een fijne jaarwisseling en de beste wensen voor het nieuwe jaar!

Foto: Jolanda Bakker

Wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

 • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 803 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Lage Landen: rustige en zachte jaarwisseling, 2019 begint koeler”

 • Bertil Blaas
  31 december 2018 at 08:54

  Ook voor jouw fijne jaarwisseling en een goed 2019.
  Gr.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier