Advertentie 

Algemene situatie

Onder aanvoering van het krachtige hogedrukgebied Schorse krijgen we een rustige en meest droge herfstweek. Vandaag trekken er om het hoog heen nog enkele buien, maar de komende dagen blijft het droog. Het hoog trekt over onze streken naar het oosten tot zuidoosten en later in de week draait de stroming naar het zuiden. De temperaturen zullen dan weer oplopen naar waarden omstreeks de 20°.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Kletsnatte en recordkoude zondag

Gisteren was het bewolkt en in het overgrote deel van het land regende het geruime tijd. In het Limburgse Schinnen viel tot gisteravond 20:00 uur 23, in Margraten 21 en in Geleen 19 millimeter.

De temperatuur bleef in de regen duidelijk achter bij wat we gewend zijn en wat hoort bij de tijd van het jaar. Het werd maximaal 11 tot 13° met in Deelen maximaal 10,8 en in De Bilt 10,9°. Dergelijke temperaturen zijn zowaar een KOUDE record voor de 23e september. Nooit eerder was de temperatuur zo laag, want het record voor De Bilt was 11,5° op 23 september 1974. Ook voor Deelen en veel andere stations was het de laagste temperatuur ooit op de 23e september. De hoogste temperatuur in het land was Westdorpe met 13,2°.

Ochtendrood regen in de sloot. Jannes Wiersema maakte gisterochtend de foto.
Veel regen gisteren. Ton Wesselius maakte deze foto.
Deze regenfoto werd gemaakt door Aad Hogenboom.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Debbie van Ooststroom.
Later op de dag klaarde het geleidelijk op. Deze foto werd gemaakt door Meteo Nederland.

Perioden met zon, maar ook enkele buien

Het weerbeeld ziet er op deze maandag duidelijk beter uit dan gisteren. Er zijn perioden met zon, maar er zijn ook wolkenvelden en verspreid over het land komt het tot enkele buien.

De wind waait uit het noordwesten en is matig over land en vrij krachtig tot krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar maximaal 14° in het noorden en naar lokaal 16 in het zuiden en hier en daar in België.

Komende nacht is er in het midden en zuiden en op veel plaatsen in België kans op vorst aan de grond. Bron: Meteologix.com

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en flinke opklaringen. In de kustgebieden is kans op een bui, elders blijft het droog en het koelt behoorlijk af. Op de meeste plaatsen landinwaarts koelt het af naar slechts 2-3° met in het midden en zuiden een grote kans op vorst aan de grond. In de kustgebieden is het een graad of 6-7.

Wolkenvelden, ook zonneschijn

Morgen starten we de dinsdag met flinke zonnige perioden. Geleidelijk raakt het op steeds meer plaatsen bewolkt, maar op een lokale bui na blijft het droog.

De wind waait zwak uit uiteenlopende richtingen en de temperatuur stijgt naar waarden omstreeks de 16°.

Krachtige hogedruk met kern ruim ten zuidoosten van onze streken zorgt later voor een zuidelijke stroming met aanvoer van weer zachte lucht. Bron: GD model / meteologix.com

Rustig hogedrukweer!

Woensdag en donderdag zijn een tweetal mooie herfstdagen met flink wat zonneschijn. Het blijft op beide dagen droog en de temperatuur is weer enkele graden hoger. Woensdag wordt het van noord naar zuid zo’n 17 tot 19, donderdag wordt de warmste dag van de week met kwikstanden tussen de 19 en 22° met de hoogste temperaturen in het zuiden en in België. Op veel plaatsen kan dan dus weer een warme dag worden bijgeschreven.

Vanaf vrijdag gaat het kwik weer omlaag, maar vrijdag kan het in het zuidoosten nog wel een graad of 20 worden. Ook de kans op een enkele bui neemt richting en volgend weekend weer toe, maar de droge perioden zullen ook dan blijven overheersen. De pluimen hieronder laten dat allemaal weer mooi zien.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat het weer mooi zien. Vandaag en morgen ligt het kwik rond de 16°, woensdag en zeker donderdag loopt het kwik weer op naar 20° op donderdag. Vanaf vrijdag liggen we weer rond de 15°.

De neerslagpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De neerslagpluim laat zien dat het na de kletsnatte dag van gisteren de komende dagen overwegend droog blijft. Vandaag is er hier en daar een bui mogelijk en ook komend weekend is dat het geval, maar over het algemeen blijft het droog.

De terrasjes bleven leeg op de koudste 23e september ooit. Albert Thibaudier maakte de foto in Heerenveen.
Deze mooie herfstfoto werd gemaakt door Johan Klos.

De windverwachting voor vandaag en morgen voor watersporters:

De wind waait op deze maandag uit het noordwesten en is over land matig met 13 tot 15 en aan zee vrij krachtig met 17 tot 19 knopen. De windvlagen komen aan zee uit rond de 21-22 knopen.

Morgen is er duidelijk minder wind. Over land slechts zwak met 3 tot 5 knopen. Aan zee is de wind matig met 8 tot 10 knopen.

Jolanda Bakker maakte deze prachtige herfstfoto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie maandag van en graag weer tot morgen voor een vers weerpraatje voor de Lage Landen. Fijne dag en tot morgen!

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 278 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier