klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De Lage Landen liggen enkele dagen tussen de belangrijkste weersystemen in. Daardoor is het tot na het weekend rustig weer. In de nacht kan het plaatselijk een graadje vriezen en is het nevelig. Ook kunnen er mistbanken ontstaan. De temperatuur is wat te laag voor de tijd van het jaar. Na maandag volgt een overgang naar wisselvalliger weer.

Na de regen van gisteren wordt het vandaag en komend weekend wat rustiger en vooral droger. De zon is af en toe te zien en er is niet al te veel wind. ’s Nachts en in de ochtend kan het nevelig of mistig zijn, vooral meer landinwaarts. Aan de kust komen door een koude bovenlucht en kustconvergentie vooral later op de dag en in de avond enkele buien voor. Daar waar opklaringen voorkomen, kan het een paar graden vriezen, vooral in het binnenland en in hoog België. Overdag wordt het tussen de 5° en 9°. Na maandag krijgen lagedrukgebieden meer invloed op het weer in de Lage Landen.

Waterig zonnetje in het noorden
Foto Ton Wesselius
Een grijze en miezerige dag
Foto Jolanda Bakker

Gisteren begon de dag grijs. Alleen in het noordoosten was de zon wazig te zien. De minimumtemperatuur lag tussen 0° in het noordoosten en 8° in het al bewolkte en regenachtige zuidwesten. In de loop van de ochtend trok een groter regengebied vanuit het zuidwesten over de Lage Landen. De temperatuur lag tussen de 7° en 11°. De wind kwam  uit het zuidoosten maar draaide in de loop van de dag naar het zuidwesten en was matig, kracht 3. Aan zee stond in de loop van de middag een vrij krachtige wind, kracht 5. In de loop van de middag werd het vanuit het zuidwesten op en enkele  bui in Limburg na droog.

Gisterenavond koelde de lucht in het noordwesten op 500 hPa (± 5 km) tijdelijk af naar ongeveer -30°. Samen met kustconvergentie zorgde dit voor enkele felle buien met onweer.  Afgelopen nacht klaarde het op. In het westen en noordwesten kwamen nog een enkele buien voor. De minimumtemperatuur lag rond 2°, aan de kust wat hoger. In het binnenland vroor het aan de grond licht. De wind was zuid, zwak tot matig, kracht 2 tot 3.

Veel water op het land
Foto Jolanda Bakker
De weerkaart van vandaag.
Bron: DWD.

Een zwak front behorend bij een lagedrukgebied in de Duitse Bocht licht net ten noorden van de Lage Landen. Deze veroorzaakt in de ochtend in het noorden mogelijk een bui.

Vandaag begint de dag op veel plaatsen met wat nevel of een mistbank. Later zijn er opklaringen afgewisseld door wolken, vooral later op de dag. In het westen en noordwesten kunnen in de avond en nacht enkele buien voorkomen, mogelijk met onweer. De temperatuur loopt op naar ongeveer 9°. Omdat de isobaren binnen het lagedrukgebied boven West Europa ver uit elkaar liggen, waait het maar zwak tot matig, kracht 3 tot 4. De wind komt uit het zuiden en draait in de loop van de middag naar het zuidwesten.

Komende nacht zijn er opklaringen en kan er weer nevel of mist ontstaan. In het oosten van het land komt wat hogere bewolking voor, behorend bij het warmtefront van een lagedrukgebied net te zuiden van de Alpen. In de loop van de nacht kan er in het westen en noordwesten een bui vanaf de Noordzee het land optrekken. De temperatuur is in het binnenland net boven 0° met mogelijk vorst aan de grond. Aan de kust wordt het ongeveer 4°. De wind is zwak tot matig, kracht 2 tot 4, uit zuidwest tot west. In de loop van de nacht in het noordoosten tijdelijk toenemend naar vrij krachtig, 5.

De weerkaart voor morgen
Bron: DWD

De Lage Landen bevinden zich tussen hogedrukgebieden (Scandinavië en de Azoren) en lagedrukgebieden (Groot Brittannië en de Oostzee) in een ‘zadelgebied’. Daardoor is het rustig weer.

Morgen is het in de ochtend grijs en nevelig. In het binnenland komt plaatselijk een mistbank voor. In het noorden en noordwesten kan een enkele bui vanaf de Noordzee binnendrijven. In de loop van de dag zijn er opklaringen maar ook wolkenvelden. De temperatuur ligt tussen de 6° in het oosten en 9° aan zee. De wind is zwak tot matig uit het zuidwesten tot westen, kracht 3 of 4. Later op de dag neemt de wind aan de kust toe tot (vrij) krachtig, 5 tot 6.

In de nacht naar zondag zijn er opklaringen maar in het zuiden en zuidwesten is er meer bewolking. Het blijft vrijwel overal droog. In het binnenland kan het nevelig worden met plaatselijk een mistbank. De temperatuur ligt tussen 2° in het oosten met een kans op vorst aan de grond en 6° vlak aan zee. De wind is zwak of matig, kracht 2 tot 4 eerst uit het zuidwesten, later draaiend naar het zuiden.

De weerkaart voor overmorgen
Bron: DWD

De Lage Landen liggen tussen de belangrijkste drukgebieden. Daardoor is het rustig weer met een kans op nevel en mist.

Zondag begint de dag grijs. In de loop van de ochtend zijn er opklaringen afgewisseld met wolkenvelden. In het zuidoosten komt later op de dag wat hoge bewolking voor. De wind is zwak of matig en komt uit het oosten tot zuidoosten. De temperatuur ligt in de middag tussen de 6° in het oosten en de 9° graden in het noordwesten.

Verwachte straalstroom op het 300 hPa vlak (± 11km) voor donderdag 14 november 2019
Bron: ECMWF

De straalstroom buigt volgende week boven Groot Brittannië af naar het zuiden. Daardoor wordt het in de Lage Landen wisselvalliger maar blijft het aan de frisse kant voor de tijd van het jaar.

Leek het er tot gisteren op dat hogedrukgebieden boven Scandinavië meer invloed op het weer in de Lage Landen zouden krijgen, de nieuwe runs van de weermodellen laten zien dat de straalstroom meer vat krijgt op ons weer. Lagedrukgebieden worden met de straalstroom vanaf de oceaan richting Noordzee gestuurd. Daarom vanaf maandag waarschijnlijk toch weer wisselvalliger weer. Wel buigt de straalstroom nog steeds af naar het zuiden waardoor de Lage Landen in frisse maritiem polaire lucht blijven. Daardoor maandag rond 7°, later in de week ongeveer 9°. Normaal voor deze tijd van het jaar is ongeveer 10°.

De kans op neerslag is de eerste dagen klein. Vanaf maandag neemt de kans op neerslag weer wat toe.

De kans op temperaturen tussen 0° en 5° is de eerste dagen groot. Vanaf maandag neemt deze kans af. Vooral de kans op lagere temperaturen in de nacht neemt af.

Pluim hoofdberekeningen van diverse weermodellen. Temperatuur voor het midden van het land
Bron: Meteologix

De pluim voor de temperatuur in het midden van het land laat zien dat vanaf maandag de temperatuur  weer lichtjes stijgt. Wel neemt de spreiding tussen de modellen – en dus de onzekerheid naar het einde van de periode – duidelijk toe.

Meer over het weer na het weekend lees je natuurlijk morgen op Alpenweerman.nl.

Vanaf een fris Texel en fijne dag gewenst!

Alleen in de herfst te zien
Foto Tonny Morsink

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees nu de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Like en volg ons!

(Visited 456 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer