Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: rustig hogedrukweer, maar later wel tijdelijk dalende temperaturen
Een nieuw hogedrukgebied, genaamd Nessa, zorgt voor rustig weer met flinke perioden met zon. Nessa trekt geleidelijk naar het noordoosten weg en alweer een nieuw hoog neemt het vanaf woensdag direct over. De positie van dit hoog is echter verkeerd voor hoge temperaturen, want het kwik levert later deze week flink in en april gaat terug naar normaal.

Gelukkig trekt dit hoog tegen en in het weekend naar het oosten, draait de stroming naar een warmere hoek en gaan de temperaturen weer omhoog. Het weerbeeld ziet er, vanwege alle hogedruk, droog uit met flinke perioden met zon.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: veel zon
De zondag deed de naam in het grootste deel van de Lage Landen eer aan, maar niet overal was het stralend zonnig. We begonnen in het binnenland met laaghangende bewolking en lokaal mist, elders scheen de zon, maar opnieuw in het binnenland ontstonden wolkenvelden en hier en daar groeiden deze wolken uit tot een lokale bui. Het noorden van het land kreeg later last van laaghangende bewolking vanaf de Noordzee. Uiteindelijk scheen de zon tussen de 7 en 12 uur met de meeste zon in de westelijke helft van de Lage Landen.

de maxima van gisteren, 2 april 2017. Kaartje gemaakt met WXdecoder

De temperaturen stegen naar 12-13° in het noorden en langs de kusten en naar 17-18 in de zuidoostelijke helft. Vlieland noteerde maximaal 11,6 en het werd 18,4 in het Limburgse Arcen. In België lagen de maxima tussen de 12 en 18° met in Diepenbeek maximaal 18,0°.

het was prachtig weer gisteren voor diverse buitenactiviteiten. De foto werd gemaakt door Albert Thibaudier.

Vandaag: eerst grijs en bewolkt, vanmiddag op veel plaatsen zon
Gisteravond trok het gebied met laaghangende bewolking boven het noorden van het land geleidelijk zuidwaarts en vandaag hebben we daar aanvankelijk nog mee te maken. Het is grijs en bewolkt en lokaal komt mist voor, maar deze grijzigheid verdwijnt in de loop van de ochtend en op veel plaatsen gaat de zon schijnen. Of overal de grijzigheid verdwijnt is niet helemaal zeker.

De temperatuur stijgt naar 12° in het noorden en naar 15-16 in het zuiden, maar in hardnekkige grijze gebieden is het vanzelfsprekend enkele graden kouder. De wind waait niet meer dan zwak uit uiteenlopende richtingen.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en waaien doet het niet of nauwelijks uit een overwegend zuid tot zuidoostelijke richting. De temperatuur daalt in de oostelijke helft flink naar waarden dichtbij het vriespunt. In de westelijke helft is de temperatuur met een graad of 4-5 duidelijk hoger.

we begonnen de zondag met nevel en mist. De foto werd gemaakt door Aad Hogenboom.
overdag scheen de zon vooral in het westen volop en Aad Hogenboom maakte ook deze foto.

Morgen: perioden met zon
Morgen zijn er naast wolkenvelden ook flinke perioden met zon. Heel lokaal is een bui mogelijk, maar veruit de meeste plaatsen houden het droog. De zwakke wind draait gedurende de dag van zuid naar noordwest en de temperatuur stijgt van noord naar zuid naar 15 tot 17°. Op de Wadden wordt het een graad of 12-13.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en het koelt af naar 4 tot 7°.

de verwachte weerkaart voor aanstaande donderdag volgens EC

De rest van de week: lagere temperaturen
De rest van de week profiteren we van alweer een nieuw hogedrukgebied, maar dit hoog komt met de kern ten westen van onze streken te liggen. De stroming komt uit het noordwesten en daarmee wordt niet bepaald zachte lucht aangevoerd. De temperaturen gaan dan ook naar beneden met op woensdag kwikstanden van een graad of 10 in het noorden 13, lokaal 14 in het zuiden, donderdag liggen overal de maxima tussen de 10 en 12°.

de verwachte weerkaart voor aanstaand weekend volgens EC

Weekend: oplopende temperaturen
In het weekend trekt het hoog geleidelijk naar het oosten. Waaien doet het niet of nauwelijks uit een warmere oost tot zuidoosthoek en de temperaturen gaan weer omhoog. Zaterdag wordt het volgens EC tussen de 13 en 16 en zondag tussen de 17 en 22°. Na het weekend gaan de temperaturen verder omhoog volgens de berekeningen van ECMWF met temperaturen boven de 20°. Daarbij schijnt de zon flink en blijft het droog.

Pluimen:
Aan de temperatuurpluim hieronder kunnen we duidelijk zien dat het vandaag en morgen in ieder geval nog 15° of meer wordt in het midden van het land. Woensdag en donderdag zijn de temperaturen duidelijk lager, maar vanaf vrijdag gaat het kwik weer omhoog en na het weekend wordt het volgens ECMWF weer 20° of meer. Ook de Amerikanen komen volgende week maandag met een graad of 20 op de proppen, maar daarna gaat het kwik weer razendsnel naar beneden.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we alleen naar de 15 daagse pluim van het ECMWF dan zien we de OPER deze week, na een zachte dinsdag, uitkomen op een graad of 11-12. Vanaf vrijdag gaat de temperatuur omhoog en volgende week kan het 20° worden. De OPER zit dan wel helemaal bovenin de pluim. Het ensemblegemiddelde is volgende week slechts 10°… De hogere temperaturen voor komend weekend zitten beter in het model.

de temperatuurpluim van het ECMWF voor de komende 15 dagen. Bron: KNMI

De neerslagpluim voor de komende dagen is behoorlijk droog. De komende dagen komt het heel lokaal tot een beetje gespetter, maar pas volgende week wordt er wat meer regen verwacht.

De neerslagpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Maart 2017: definitief een tweede plaats!
Maart is uiteindelijk op een tweede plaats uitgekomen met een gemiddelde temperatuur van 8,6°. Normaal is het in de derde maand van het jaar 6,2°, dus het was behoorlijk te zacht. Het record blijft dus in handen van 1991 met toen een gemiddelde temperatuur van 8,8°.

Ook bij Martin Vye was er een mix van zon en wolken.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer en kijken we verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten. Ik zou zeggen: blijf het volgen, vertel het verder en breng iedereen op de hoogte van het dagelijkse weerpraatje voor de Lage Landen. Net als afgelopen winter is er ook de rest van het jaar elke dag een uitgebreid weerpraatje.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook de rest van het jaar gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

summer or winter, be prepared!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 221 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer