Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Na de regen van de afgelopen dagen krijgen we onder invloed van een uitloper van een hogedrukgebied boven Rusland enkele dagen rustig weer.

De natuur krijgt even de kans ‘op te drogen’. In De Bilt viel tot vandaag al ruim 60 mm tegen normaal in de hele maand november ongeveer 80 mm. Vandaag, morgen en overmorgen is het overwegend rustig en droog weer. Tegen het weekend gaat de temperatuur wat omhoog. Onzeker is nu nog of het dan wisselvalliger wordt.

Grijs weer. Foto Jannes Wiersema.

Maandag begon grijs en regenachtig. Met een temperatuur tussen 3° in het zuidoosten en 6° in het noorden en een zwakke tot matige wind, kracht 2 tot 4, uit het noorden tot noordwesten was het fris.

Overdag bleef het bewolkt. In het oosten regende het af en toe flink terwijl aan de westkust enkele buien actief waren. Tot vanochtend viel er plaatselijk in het oosten meer dan 30 mm neerslag. De temperatuur liep op naar 5° in het zuidoosten en 9° in het noorden. De wind nam in de middag aan de kust toe tot hard, 7 Bft., uit het noordwesten.

Vannacht viel vooral in het oosten nog regen. Vanuit het westen klaarde het plaatselijk op en er vielen nog enkele buien. Het koelde af naar ongeveer 1° in het  zuidoosten en 5° in het noordwesten. In hoog België vroor het licht. De wind nam af naar zwak tot matig, 2 tot 4 Bft, uit het westen tot noordwesten.

Nat en grijs. Foto Jolanda Bakker.
De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Het lagedrukgebied dat gisteren en vannacht in de Benelux plaatselijk veel regen gaf, trekt verder naar het noorden. Het front van een lagedrukgebied boven het noorden van de Atlantische Oceaan blijft ten westen van ons.

Vandaag bevinden we ons tussen twee lagedrukgebieden in (een zogenaamd ‘zadelgebied’). De regen trekt naar het oosten weg. Wel blijven er – vooral aan de kust – enkele buien mogelijk. Vanmiddag wordt het droger en kan af en toe de zon even schijnen, het eerst in het zuiden van de Benelux. De temperatuur komt uit op 4° in het zuidoosten en hoog België en ongeveer 8° aan zee. De wind is westelijk maar draait later vandaag naar het zuidwesten en is zwak tot matig, 2 tot 4  Bft.

Komende nacht blijft aan de kust een bui mogelijk. In het noordoosten is wat meer bewolking, elders zijn er opklaringen. De temperatuur daalt tot rond het vriespunt in hoog België, iets boven nul in het oosten en tot 6° in het noordwesten. De wind is zwak tot matig, 2 tot 3 Bft., in het noorden uit het noordwesten, elders veranderlijk. In het binnenland kan het nevelig worden en kunnen er mistbanken ontstaan.

Neerslag radar
De weerkaart voor morgen. Bron: DWD

Een uitloper van een sterk hogedrukgebied boven Rusland brengt rustig weer in de Benelux.

Morgen ligt de Benelux onder een uitloper van het hogedrukgebied boven Rusland. Dit houdt lagedrukgebieden en hun fronten op afstand. De dag begint op veel plaatsen grijs en nevelig. In de loop van de dag komen er ook wat opklaringen voor. De wind is zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. uit zuidoost tot zuidwest. De temperatuur ligt tussen 4° in het zuidoosten van de Benelux en 7° vlak aan zee.

De nacht naar donderdag verloopt rustig. Er zijn opklaringen en het is nevelig. Plaatselijk zijn er mistbanken. De wind is zwak uit zuidelijke richting, 2 tot 3 Bft. De temperatuur daalt naar het vriespunt in het zuidoosten en oosten en ongeveer 5° vlak aan zee.

Verwachte drukverdeling voor zondag 24 november 2019. Bron: ECMWF

Het hogedrukgebied boven Rusland houdt nog enige dagen de fronten van lagedrukgebieden ten westen van de Benelux op afstand. Wel lijkt de stroming meer zuidwest te worden.

Donderdag en voor een deel vrijdag blijft het door de invloed van hogedruk boven Rusland overwegend rustig weer in de Benelux. Lagedrukgebieden worden voor een deel weer ‘gedwongen’ ten zuidwesten van de Benelux richting de Middellandse Zee te trekken.

Vanaf donderdagavond is er in het zuidwesten meer bewolking met mogelijk wat regen. Of er de komende dagen veel zon zal zijn is op dit moment onzeker. Dat is onder ander afhankelijk van het feit of nevel, mist en lage bewolking in de loop van de dag snel oplossen. Omdat de zon in deze tijd van het jaar erg laag staat, en dus weinig kracht heeft, kan dit soms lang duren. Bovendien staat er de komende dagen weinig wind waardoor er weinig stroming in de lucht is en het verdwijnen van nevel, mist en lage bewolking nog moeizamer gaat.

Of fronten van lagedrukgebieden komend weekend het weer in de Benelux gaan beïnvloeden is onzeker. Wel gaat de temperatuur, doordat de stroming meer zuidwest wordt, langzaam wat omhoog. Van winterse ‘speldenprikken’ is voorlopig geen spraken.

De kans op neerslag is zaterdag klein. Na het weekend neemt de kans duidelijk toe.

De eerste dagen blijft de kans op lage temperaturen groot. Vanaf het komend weekend wordt de kans op hogere temperaturen groter.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat zien dat alle modellen er van uitgaan dat de temperatuur vanaf het midden van de week langzaam oploopt. Bron: Meteologix

Morgen lees je hoe het verder gaat op Alpenweerman.nl.

Vanaf een grijs Texel wens ik je een fijne dag!

Donkere lucht in Nederland gisteren. Foto Jolanda Bakker.
Maar een sprookjesbos in de Ardennen. Foto Wouter v. Bernebeek

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 568 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier