Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Onder de vleugels van het hogedrukgebied Tom wordt het een rustig weekend. De zon schijnt geregeld, maar er zijn ook wolkenvelden en het blijft droog.

Het hoog Tom splitst zich in twee delen en Tom I trekt naar het oosten weg. Een koufront verbonden aan depressie Inge zal na het weekend, begin oktober, tussen beide hogen naar het zuiden zakken en over onze streken trekken. De buiigheid neemt dan ook sterk toe en aan de achterzijde van het front zit nog koelere polaire lucht.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Wolkenvelden, later steeds meer zon

Gisteren trok er een zwak koufront over onze streken en heel lokaal viel er in de nacht en (vroege) ochtend wat lichte regen en motregen, maar meer dan een paar tienden leverde het niet op. Vanuit het noorden kwam overdag geregeld de zon tevoorschijn, maar er trokken in de noordelijke stroming ook enkele buien mee.

De aangevoerde lucht was wel duidelijk minder warm dan donderdag, want werd het donderdag nog 19 tot 23°, gisteren bleef het kwik steken bij 15 tot 17° met in Gilze Rijen maximaal 17,5°. In België werd het 13 tot 19° met in Buzenol 18,9°.

Vanuit het noorden trokken in polaire lucht enkele lichte buien over het land. Jannes Wiersema maakte de foto.
Na een bewolkte start klaarde het bij Jolanda Bakker in Zevenhuizen geleidelijk op. Ze maakte dan ook deze fraaie foto.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Monique Bormans.
Deze prachtige foto werd gemaakt Johan Klos.
De dag eindigde zeer fraai met deze prachtige zonsondergang. Jolanda Bakker maakte de foto.
Deze prachtige herfstfoto werd gemaakt door Debbie van Ooststroom.

Rustig weer

Het is vandaag rustig weer onder de vleugels van het hogedrukgebied Tom. Er zijn flinke perioden met zon, maar ook gebieden met wolkenvelden. Het blijft droog en waaien doet het niet of nauwelijks.

De temperatuur stijgt overal naar 15-16°, alleen in de hogere delen van België blijft het kwik steken bij een graad of 13-14. Afgelopen nacht was het behoorlijk afgekoeld. Landinwaarts daalde het kwik naar het vriespunt en aan de grond vroor het op meerdere plaatsen licht met op meetpunt Twenthe -4°.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en flinke opklaringen. Bij weinig wind koelt het weer flink af met in het binnenland temperaturen van hooguit iets boven het vriespunt. Aan de grond gaat het op meerdere plaatsen weer enkele graden vriezen.

Langzaam toenemende bewolking

Morgen starten we de zondag op veel plaatsen met zonneschijn, maar vanuit het noordwesten neemt geleidelijk de bewolking toe op de nadering van een koufront. Overdag blijft het overal nog droog en er waait een geleidelijk in kracht toenemende en naar west tot noordwest draaiende wind.

De temperatuur stijgt naar ongeveer 16°. In het zuidoosten en in Belgisch Limburg kan het, bij geruime tijd zonnig weer, 17 lokaal 18° worden.

Een hoogtetrog met temperaturen rond de -27° zorgt maandag voor buien. Bron: meteologix.com

Toenemende wisselvalligheid

Na het weekend, het is dan inmiddels oktober, draait het maandag om flinke buien die van hagel, onweer en (zware) windstoten vergezeld kunnen gaan. Vooral in de kustgebieden kan lokaal veel regenwater vallen. We krijgen namelijk te maken met de passage van een hoogtetrog met temperaturen op het 500 hPa-vlak (5,5 km hoogte) van rond de -27°. De temperatuur blijft op leefniveau steken bij maximaal 13-14°. In de Ardennen en Hoge Venen kan het kwik zelfs onder de 10° blijven.

Aan de noordflank van hogedruk is het licht wisselvallig. Bron: meteologix.com

Vanaf dinsdag zitten we aan de noordflank van hogedruk en uitlopers van storingen ten noorden van onze streken kunnen ons zo nu en dan bereiken. Het is dan ook (licht) wisselvallig herfstweer met naast geregeld zon ook vrijwel elke dag kans op wat regen of enkele buien. De temperatuur loopt geleidelijk weer wat op met later in de week kwikstanden van 16-17°.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat de temperatuurstijging, na de frisse maandag, volgende week goed zien. Later in de week komen we weer boven de 15° uit.

Vooral in de kustgebieden is er kans op regen van betekenis. Bron: meteologix.com

Tot en met dinsdagavond 20 uur valt er in de kustgebieden meer dan 10 millimeter en lokaal ook (veel) meer. Over land vallen de neerslaghoeveelheden over het algemeen wel mee.

Ton Wesselius maakte deze prachtige foto.

De windverwachting voor vandaag en morgen voor watersporters:

De wind heeft er vandaag geen zin in, want meer dan 3-4 knopen staat er niet over land. Aan zee waait de wind met 5 tot hooguit 7 knopen uit het zuidwesten.

Morgen wordt de wind west tot noordwest en neemt over land toe naar 7-8 knopen met uitschieters tot 11 knopen. Aan zee waait de wind met 11-12 knopen met stoten tot 14 knopen.

Deze prachtige foto werd ingestuurd door Hilligje Kooiker.

Dit was het voor deze zaterdag. Voor nu een mooie dag, goed weekend en graag weer tot morgen voor een vers en nieuw weerpraatje.

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

 • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 317 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen – Rustig weekend. Oktober start wisselvallig!”

 • Alice
  29 september 2018 at 12:44

  Goedemiddag Rico,

  Ik kijk nu al uit naar de winterverwachting!! Ik ga ook zeker weer de vacht van onze huisdieren monitoren 😉 .
  Afgelopen winter had Moeder Natuur hen van een rijke weelderige bontjas voorzien en die hebben ze ook echt nodig gehad.

  Fijn weekend en ik kijk al uit naar aankomende maandag met hopelijk hoopgevende berichten voor komende winter!

  Hartelijke groet,
  Alice

  • Rico Schröder
   29 september 2018 at 16:24

   Dag Alice,

   Ik ben benieuwd naar de vachten dit jaar. Hopelijk kunnen we op die manier ook aan ‘verwachtingen’ doen..

   Fijn weekend!
   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier