Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Eerste Paasdag leek het op sommige plaatsen in de Benelux wel zomer met temperaturen op veel plaatsen ruim boven de 20° terwijl tweede paasdag vooral in het noorden winterse trekjes had met lage temperaturen en een gure noordenwind (gevoelstemperatuur gisterenmiddag op Texel 2°).

In het voorjaar komt zo’n plotselinge weersomslag – van warm naar koud en andersom binnen 24 uur – wel vaker voor. In het noorden van Europa bevindt zich in april nog koude polaire of arctische lucht die zich daar kan handhaven omdat de zon op die breedte nog niet zoveel kracht heeft. In het zuiden van Europa kunnen in april al temperaturen van boven de 25° voorkomen. Eerste Paasdag bevond de Benelux zich onder een zuidelijke stroming waarmee warme lucht uit zuid Europa naar ons werd geblazen. Tweede paasdag kwam tussen een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden en een lagedrukgebied boven Scandinavië een noordelijke stroming op gang. Gevolg; de temperatuur zakte binnen 24 uur van ongeveer 24° in het binnenland naar onder de 10°.

Gelukkig voor ons draait de wind na vandaag naar het (noord)oosten. Daarmee wordt het tot en met het weekend niet zomers warm maar wel aangenaam met overdag een temperatuur rond 16° en ’s nachts tussen 0 en 5° met plaatselijk vorst aan de grond (oppassen voor de planten in de tuin of op het balkon!) Daarbij is er veel zon en blijft het droog maar speelt ook de wind – vooral aan zee – een duidelijke rol.

Temperatuurverdeling Europa gisteren en vandaag. Duidelijk zijn de grote verschillen in temperatuur tussen noord- en zuid Europa te zien.

Zonnige perioden in Moerkapelle gisteren. Foto Jolanda Bakker

Gisteren

overheersten in de ochtend de wolken. Plaatselijk viel een lichte bui. Gisterenmiddag brak de zon wat vaker door maar in het noordoosten viel nog een enkele bui. In België was het zonnig. Bij een zwakke tot matige en in het noorden af en toe vrij krachtige noord tot noordoostenwind werd het niet warmer dan 7° op de Wadden en rond 11° in het zuiden.

Afgelopen nacht

klaarde het op maar was er vooral in het noorden ook wat (dikkere) sluierbewolking. De wind was zwak, in het zuiden uit oost tot noordoost, in het noorden zwak tot matig en draaiend naar noordwest tot west. De temperatuur daalde naar enkele graden onder het vriespunt in het binnenland tot ongeveer 4° vlak aan zee.

Zonnige perioden in Moerkapelle gisteren. Foto Jolanda Bakker
De weerkaart voor vandaag. Bron: UKMO

Een langgerekt hogedrukgebied met de kern (1025 hPa) boven de Benelux zorgt vandaag voor rustig, droog en vrij zonnig weer.

Na een frisse start (in het binnenland plaatselijk -2°, op 10 cm hoogte zelfs plaatselijk onder -5°) loopt de temperatuur vanmiddag op naar rond 11° op de Wadden tot plaatselijk 17° in het zuiden. Er staat weinig wind. In het noorden een zwakke tot matige westelijke wind, 2 of 3 Bft., in het zuiden een zwakke oost tot noordoostenwind. Er is de hele dag veel zon met plaatselijk (vooral in de noordelijke helft) sluierwolken. In het uiterste noorden kan vanmiddag wat lage bewolking vanaf de Noordzee binnendrijven.

Vanavond en vannacht

Draait de wind overal naar oost tot zuidoost en neemt af naar zwak, 2 Bft. Er zijn opklaringen maar vooral in het westen komt ook (dikkere) sluierbewolking voor. Het blijft droog. De temperatuur daalt naar -1 tot 5°.

Morgen 

Bepaalt een hogedrukgebied tussen Schotland en IJsland het weer in de Benelux. Met een zwakke noordoostelijke stroming wordt zachte maar iets vochtigere lucht aangevoerd.

Met een zwakke tot matige, 2 tot 4 Bft., naar noordoost draaiende wind wordt morgen iets vochtigere lucht aangevoerd. Daardoor zijn er vooral in het (noord)oosten wat meer wolken dan vandaag. In het uiterste zuidwesten kan vanmiddag een enkele bui voorkomen, veroorzaakt door een zwak front behorend bij een lagedrukgebied boven de Golf van Biskaje. Voor het overige is er behoorlijk wat zon. De temperatuur ligt morgenmiddag tussen 12° op de Wadden en plaatselijk 20° in het zuiden.

Vrijdag en komend weekend

Veranderd er niet veel aan het weer. Het hogedrukgebied boven de Noordzee houdt storingen op afstand. Daardoor is het droog en rustig weer met behoorlijk wat zon. Vanaf zondag is er in het zuiden, doordat fronten van lagedrukgebieden boven Zuid Europa wat dichterbij komen, een grotere kans op een bui. De wind houdt zich rustig, 2 tot 4 Bft., en komt uit richtingen tussen noord en oost. De temperatuur ligt overdag tussen 13 en 17° en daalt ’s nachts naar 2 tot 6°.

De grafiek voor de neerslag toont in het weekend een kans op regen. Dit geldt vooral voor het zuiden van de Benelux. Elders blijft het tot en met komend weekend droog. Bron: Meteologix.

De pluim met de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland is eensgezind. De komende periode is het rustig weer met aangename voorjaarstemperaturen tussen 15 en 20° overdag.  Bron: Meteologix.

Vrijdag bekijken we het weer voor komend weekend op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel: een fijne woensdag. Maar wees verstandig en houdt 1,5 m afstand tot elkaar!

Ton Wesselius maakte deze foto

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 322 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier