Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Weerbericht

Het Azorenhogedrukgebied Hannelore breidt naar onze streken uit en zorgt vanaf morgen voor rustig voorjaarsweer. De wind gaat eindelijk liggen, het blijft over het algemeen droog en de zon gaat geregeld schijnen. Bovendien gaat later in de week de temperatuur omhoog.

Na een nacht met buien wisselen op deze maandag wolkenvelden en zonneschijn elkaar af. Verspreid over het land en over de dag komt het nog steeds tot enkele buien. Aanvankelijk is daarbij nog hagel en/of onweer mogelijk vanwege een ijskoude bovenlucht met temperaturen op het 500 hPa-vlak (5,5 km hoogte) van -33 graden.

Op de nadering van het Azorenhogedrukgebied Hannelore neemt de buiigheid vanmiddag vanuit het zuidwesten af en ook de bovenlucht warmt wat op. De wind waait uit het noordwesten en is matig over land en vrij krachtig tot krachtig aan zee, windkracht 4 tot 6. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 8 en 10 graden.

Vanavond en de komende nacht blijft het droog met een afwisseling van wolkenvelden en flinke opklaringen. De wind draait naar west tot zuidwest en neemt af naar zwak en de temperatuur zal flink dalen. In de kustgebieden blijft het kwik 1 tot 3 graden boven nul, landinwaarts kan het licht gaan vriezen.

De dag begon fraai met deze zonsopkomst in het westen van het land. Ton Wesselius maakte de foto.
Aad Hogenboom maakte op hetzelfde moment ook een foto in Roelofarendsveen.
Overdag hadden we een fraaie mix van zon en wolkenvelden en hier en daar een bui. Deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Ook deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Suzanne Vermulm maakte deze foto.
Het kwam ook tot buien en soms waren de luchten dreigend. Joyce Derksen maakte deze foto in Doornenburg.
Ook zon en buien in het Groningse Stedum. Machteld maakte de foto.
Maurice Vroegrijk maakte deze prachtige foto in het Brabantse Huijbergen.
In het Friese Mildam maakte Albert Thibaudier deze foto.

Weerpraatje

Depressie Igor ligt boven Scandinavië en de komende tijd is het hogedrukgebied Hannelore van belang. Het wordt rustig voorjaarsweer onder de vleugels van het hoog. De wind houdt zich rustig, het blijft droog en later in de week gaat het kwik omhoog.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren kwam het tot enkele buien en deze buien waren soms maarts van karakter en gingen gepaard met hagel, onweer en lokaal ook met smeltende sneeuw. De temperatuur was aan het begin van de nacht nog 9 tot 11 graden, maar gisteren overdag werd het niet veel warmer dan een graad of 7-8.

De verwachte weerkaart voor komende week. Een hogedrukgebied zorgt voor rustig voorjaarsweer. Bron: wetterzentrale.de

Vanaf morgen is het hogedrukgebied Hannelore weersbepalend. Dankzij dit hoog zal de zon geregeld schijnen, maar een strakblauwe lucht is niet te verwachten. Er trekken namelijk, met een aanlandige aanvoer over de Noordzee, ook wolkenvelden over het land. Het blijft wel over het algemeen droog, al is dat nooit helemaal zeker met een aanvoer over zee.

De temperatuur zal, in de week van de astronomische lente (woensdag 20 maart is het zover om 22:58 uur) geleidelijk gaan stijgen van 10 tot 12 graden morgen naar 14 tot 17 aan het eind van de week met vanzelfsprekend de hoogste temperaturen in de zuidoostelijke helft van het land en in België.

De verwachte weerkaart voor begin volgende week. Bron: wetterzentrale.de

Volgend weekend krijgen we te maken met een nieuw hogedrukgebied dat vanaf de Atlantische Oceaan onze kant opkomt. Aan de noord(oost)flank daarvan stroomt, met een noordwestelijke stroming, minder zachte lucht naar onze streken en de temperaturen zullen dan ook weer wat gaan dalen. Ze blijven echter in de dubbele cijfers met begin volgende week kwikstanden van 11 tot 14 graden.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur deze week gaat stijgen. Daarna gaat het kwik weer omlaag om volgende week weer wat te stijgen.

Op ons forum kan je gezellig meepraten over het weer in zowel de Lage Landen als de Alpen. Meld je aan en praat mee!

De buien waren maarts en gingen soms gepaard met hagel. Jolanda Bakker maakte deze foto in Zevenhuizen.
Ook in Doornenburg hagelde het soms bij de buien. Joyce Derksen maakte de foto.
Zon en buien, dus ook regenbogen. Trijntje van den Berg maakte deze foto in Barendrecht.
De bloesem stak mooi af als het even opklaarde. Ton Wesselius maakte de foto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie maandag van en graag weer tot morgen voor een nieuwe beschouwing voor het weer in de Lage Landen.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 512 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier