Advertentie 

Algemene situatie:
Het hogedrukgebied Rosi boven Scandinavië en noordwest Rusland zorgt bij ons voor een rustig slot van september. Later in de week komen vanaf de Atlantische Oceaan geleidelijk depressies dichterbij en begin volgende week zit daar ook voormalig orkaan Maria bij.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Gisteren begonnen we op veel plaatsen weer grijs met laaghangende bewolking, nevel en mist. In het zuidwesten en niet in de laatste plaats in België scheen al snel de zon, in de middag verschenen er ook elders gaten in het wolkendek met nog enkele uren zonneschijn, maar in het noorden bleven de gordijnen over het algemeen gesloten. De meeste plaatsen hielden het droog, alleen in het noordoosten kwam het in de middag tot wat licht gespetter.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 16 en 20° met in Westdorpe maximaal 20,1°. In België lagen de maxima tussen de 16 en 21° met in Chievres maximaal 21,4°.

in de rustige atmosfeer ontstaat in de nacht en ochtend op veel plaatsen nevel en mist. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Er zijn op deze dinsdag aanvankelijk weer vrij veel wolkenvelden en hier en daar komt nevel en mist voor. Vanmiddag komt op steeds meer plaatsen de zon geregeld tevoorschijn. Verder is het vanochtend droog, maar vanmiddag is er hier en daar kans op een bui.

De zwakke tot hooguit matige wind waait uit het oosten tot noordoosten en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 17° in het noorden en naar 20 in het zuiden van het land. In België kan het op meerdere plaatsen nog een graad of 20-21 worden.

Vanavond en de komende nacht zijn er flinke opklaringen en blijft het droog. Hier en daar ontstaat weer nevel en mist en bij een zwakke tot hooguit matige oost tot noordoostenwind daalt de temperatuur naar waarden tussen de 4 en 8°. Langs de kust blijft het kwik wat hoger.

Marcel Pijpers ging gisteren weer even met de drone de lucht in en maakte daarmee deze foto van Luijksgestel
heel langzaam begint de natuur te kleuren. Deze foto werd gemaakt door Martin Vye
deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Morgen is het prachtig herfstweer met volop zonneschijn. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige oost tot zuidoostenwind. De temperatuur is met 20-21, in het zuiden en in België hier en daar zelfs 22°, duidelijk hoger en aangenaam voor de tijd van het jaar. Normaal is het eind september een graad of 18.

de verwachte weerkaart voor donderdag. Bron: DWD

Donderdag krijgen we te maken met een front verbonden aan een depressie bij IJsland. De bewolking heeft dan ook de overhand en vanuit het zuidwesten trekt een gebied met regen over het grootste deel van het land. De wind waait zwak tot matig uit het zuidoosten en de temperatuur stijgt 17-18°. In het noordoosten, waar het het grootste deel van de dag droog blijft, kan het nog 20-21° worden.

de verwachte weerkaart voor volgende week dinsdag met daarop voormalig orkaan Maria boven onze streken. Bron: ECMWF/Wetteronline.de

Vanaf vrijdag wordt het wisselvalliger vanwege toenemende Atlantische lagedruk. Bijbehorende storingen weten onze streken steeds vaker te bereiken, maar voordat het zover is blijft het vrijdag overdag nog droog met aanvankelijk ook nog wat zon. De temperatuur stijgt naar 19 tot 21°.

In het weekend is het wisselvallig en begin volgende week krijgen we ook nog te maken met de restanten van voormalig orkaan Maria. De exacte koers is nog niet duidelijk, maar het lijkt erop dat ‘Maria’ over onze streken trekt met regen en wind. Bovendien gaan de temperaturen vanaf het weekend naar beneden.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat aanvankelijk nog de aangename temperaturen zien. In het weekend gaat het kwik naar beneden en volgende week is het nog maar een graad of 15.

de totale neerslag voor het midden van het land voor de komende 10 dagen. Bron: Kachelmannwetter.com

De totale neerslagpluim is ook duidelijk. Aanvankelijk is het nog droog, maar vanaf eind deze week neemt de kans op regen/buien toe. Voor begin volgende week, als Maria op de koffie komt, nemen de neerslagkansen duidelijk verder toe.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen kijken we weer verder naar de weerkaarten en dan kijken we opnieuw wat Maria gaat doen. Voor nu een fijne dag en graag weer tot morgen.

echt herfst met volop druiven volgens Peter van Lindenberg

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl Op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 777 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier