Advertentie 

We bevinden ons vandaag in een zogenaamd zadelgebied met een hogedrukgebied boven Scandinavië. De invloed van dit hoog, genaamd Jenny, neemt toe en de stroming wordt oostelijk. Tot en met woensdag blijven we onder invloed van ‘Jenny’ en is het rustig septemberweer, maar vanaf donderdag krijgen we te maken met lagedruk ten zuiden van IJsland. De wind neemt toe en geregeld trekken regengebieden over het land. We lijken dan ook over te schakelen op een natter en ook frisser weerregime. 

De weerkaart van zondag 19 september met daarop het hogedrukgebied Jenny. Bron: DWD

Na een grijze en mistige start van deze zaterdag krijgt de zon vanmiddag steeds meer ruimte om te schijnen. Er is ook sluierbewolking aanwezig en vooral landinwaarts komen stapelwolken voor. Regen wordt niet verwacht en de wind speelt verder geen rol van betekenis. De temperatuur loopt op naar 19 graden in het noorden en 22, lokaal zelfs 23 graden in het zuiden en daarmee is het natuurlijk zeer aangenaam.

Vanavond en vannacht zijn er flinke opklaringen en het kan opnieuw nevelig en mistig worden. Wel is de grijzigheid minder hardnekkig en morgenochtend komt de zon er al snel weer bij. Vooral in het zuiden en westen schijnt de zon volop, elders heeft de zon concurrentie van wolkenvelden. De oostenwind neemt in kracht toe en daardoor is het iets minder warm. De maxima liggen tussen 18 graden in het noorden en 21 in het zuiden. Uit de wind en in de regelmatig schijnende zon is het opnieuw heerlijk toeven.

De dag begon op veel plaatsen met een klein wereldje. Jos Hebben maakte de foto.

Tot en met woensdag aangenaam septemberweer

Ook maandag is het droog en rustig septemberweer. De zon schijnt geregeld, maar er zijn ook wolkenvelden. De wind is zwak tot hooguit matig, maar opnieuw is de temperatuur wat lager. In het noorden wordt het 16 graden en in het zuiden maximaal 19. Ook dinsdag en woensdag verandert er weinig. De zon schijnt vooral in de middag flink en het blijft nog steeds droog. Er staat weinig wind en met 17 tot 19 graden is de temperatuur heel normaal voor de tijd van het jaar. In het zuiden kan het woensdag weer 20 graden worden.

Het ECMWF verwacht vrijdagochtend onstuimig weer. Bron: wetteronline.de

Toenemende kans op regen en wind

Vanaf donderdag draait de wind naar het westen. Vanaf de Atlantische Oceaan kunnen storingen ons weer bereiken en dat betekent dat het een stuk wisselvalliger wordt en ook kouder. Het is zelfs niet uitgesloten dat vrijdag en zaterdag heel onstuimig verlopen met aan zee flink wat wind. Hoe het allemaal gaat uitpakken is nog zeer onzeker, maar dat er wat meer dynamiek in de atmosfeer komt lijkt wel zeker.

De temperatuur stijgt donderdag nog naar 17 tot 19 graden, maar vrijdag en in het volgende weekend liggen de maxima tussen 15 en 17 graden. In combinatie met regen en wind doet het dan toch enigszins herfstachtig aan.

Rustig of wisselvallig najaarsweer, zeg het maar..

Na het volgende weekend wordt de verwachting, zoals gewoonlijk op deze termijn, onzeker. De scheiding tussen rustig en wisselvallig najaarsweer komt in de buurt van ons land te liggen. Ook volgende week zondag en maandag kan het volgens de berekeningen van vanochtend behoorlijk onstuimig zijn, maar de dagen daarna lijken storingen weer wat meer op afstand te blijven. Je ziet het ook aan de pluim hierboven, de spreiding neemt na het weekend weer toe. Echt koud lijkt het allemaal nog niet te worden met maxima tussen 16 en 19 graden.

Dit was het voor nu. Blijf ons volgen en graag weer tot een volgende keer!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook, Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 22 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer