We zitten in het begin van deze week een beetje opgesloten tussen twee sturende weersystemen. Iets ten zuiden van ons een omvangrijk hogedrukgebied, en nabij IJsland een grote depressie. De grens tussen de luchtsoorten ligt vlak voor de kust in het noordwesten. Het weer is overal rustig, maar hierdoor hebben we wel te maken met grotere verschillen in de lage landen.

Rustig nevelig herfstweer een paar dagen geleden deze foto genomen op de heide.

Verschillen tussen noordwesten en zuidoosten

Als we naar de weerkaart kijken zien we de lage landen gevangen in een niemandsland. Een omvangrijk hogedruk bolwerk boven het Europese continent zorgt ervoor dat we niet te maken hebben met veel wind, buien en regen. Echter een groot lagedrukgebied nabij IJsland beukt met haar voorste begrenzing nabij onze noordwestkust op dit hogedrukbolwerk. Deze voorste begrenzing is in de vorm van het warmtefront met vochtigere en zachtere lucht.

Een omvangrijk hogedruk bolwerk boven het continent en een grote depressie bij IJsland. De lage landen bevinden zich nabij de begrenzingen in een niemandland. Het warmtefront geeft in het westen veel bewolking en lokaal een spatje. Bron: KNMI.

Ten oosten van dit warmtefront hebben we te maken met een zuidwestelijke stroming van maritiem polaire lucht. Deze luchtsoort is een stuk droger en overdag als het ochtendgrauw is opgelost krijgt het najaarszonnetje alle ruimte. Verder naar het westen blijft het nevelig en bewolkt. Dit heeft te maken met de nabijheid van dit warmtefrontje. De verschillen zijn hiermee qua weerbeeld groot. De temperatuur ligt rond de 11 graden, in het zuidoosten in het zonnetje wellicht een graadje meer.

De tweedeling is met de satellietfoto goed te zien deze dinsdagochtend. Het westen heeft te maken met wolkenvelden en het zuidoostelijk deel van de lage landen geniet van het zonnetje. Bron: KNMI.

Vannacht graadje vorst in zuidoosten

Komende nacht blijft deze verdeling bestaan. Wel schuift het warmtefront met de bewolking langzaam richting het zuidoosten. Op de plaatsen waar het bewolkt is zakt het kwik tot een graad of 6-7. In het zuidoosten kan het onder de heldere en rustige omstandigheden goed afkoelen. Aan de grond zal het op grote schaal tot grondvorst komen. Ook op neushoogte kan het afkoelen tot een graadje vorst, -1. Ook is er kans op het ontstaan van stralingsmist in het zuidoosten.

De temperatuur verwacht op woensdagochtend vroeg. In het zuidoosten van de LL op veel plaatsen rond het vriespunt. Bron: Arome.

Woensdag overal meer bewolking

De woensdag lijkt qua weerbeeld erg op de dinsdag. In het noorden en westen de meeste bewolking, in het zuiden de meeste zon. Al lijkt het in het zuidoosten minder stralend zonnig te worden dan de dinsdag. In het noorden is kans op een spatje regen uit de bewolking. De temperatuur ligt tussen de 10 en 13 graden, de hoogste waarden in het noordwesten en de laagste in het zuidoosten. De wind blijft vrij kalm uit het zuidwesten. In de nacht naar donderdag kan het vooral in het zuidoosten van België weer tot lichte vorst komen. in de Ardennen lokaal tot -2 graden. in Nederland neemt de bewolking vanuit het noordwesten verder toe en alleen in de heuvels van zuid Limburg kan het nog afkoelen tot rond het vriespunt.

Op woensdag zien we dat de (zwakke) fronten verder boven onze omgeving zijn komen te liggen. Hierdoor meer bewolking en in het noorden een spat regen. Bron: KNMI.

Donderdag overal wolken en wat lichte regen.

De zwakke fronten spelen ons donderdag nog steeds parten. Het trekt dan verder over ons land en hierdoor hebben we overal te maken met veel wolkenvelden. Uit deze wolken valt af en toe wat lichte regen. De temperatuur ligt rond 12-13 graden aan de westkust en rond 9 graden in het oosten.

Tot slot nog een mooie foto van de heide!

Dat was hem voor nu, blijf ons volgen! Donderdag staat er een vers Alpenweerbericht klaar geschreven door Arjan en vrijdag een nieuw LL weerbericht geschreven door Rico. Lees ook zeker onze nieuwe winterverwachting die vandaag is uitgekomen en geschreven door onze weermannen Lars, Sander en Roy.

Fijne dag! Groet Sebastiaan.


Hangmat in de tuin

Heb je wel een hangmat, maar geen bomen in de tuin of op je terras? Of vindt je het jammer om de hangmat ergens aan te bevestigen? Dan is een hangmatstandaard van DeHangmat de ideale oplossing.


Gastreporter of weerman?

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over jouw reiservaringen in de Alpen of de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl

(Visited 14 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer