Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Het is onder de vleugels van het hogedrukgebied Hugo nog steeds rustig hogedrukweer met over het algemeen veel bewolking. Hugo trekt geleidelijk weg, maar vanaf de Azoren komt wederom een nieuw hoog onze kant op en dit hoog bepaalt de laatste dagen van het jaar. De bewolking houdt ook dan de overhand en uit die bewolking kan het soms wat miezeren, want rondom het Azorenhoog kunnen zwakke storingen ons soms bereiken. De aangevoerde lucht is overigens vrij zacht met weer oplopende temperaturen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Tweedeling tussen noord en zuid

Gisteren was het bewolkt in het noorden en midden van het land, terwijl het in het zuiden en niet in de laatste plaats in België helder was. Dat was al gelijk te merken aan de nachtelijke minima, want vooral in België vroor het op uitgebreide schaal. Elsenborn ging onderuit naar -7,8 en Buzenol naar -6,9°. In ons land noteerde Ell -3,5 en Eindhoven -3,0°.

Overdag bleef de verdeling tussen noord en zuid nagenoeg gehandhaafd met in het noorden en lokaal ook in het midden wat licht gespetter uit de bewolking. In Zeeland scheen de zon 3-4 uur en in Limburg maar liefst 7 uur. De temperatuur steeg naar 4 tot 9° met in Maastricht 3,5 en in Gilze-Rijen 3,8°. De toppers waren Leeuwarden met 8,9 en Terschelling met 9,1°. In België lagen de maxima tussen de 1 en 7° met in Dourbes 0,7 en op de Mont Rigi 7,3°.

Het was gisteren in een groot deel van het land een rustige, grijze dag. Johan Klos maakte deze foto in Alblasserdam.
Ook Jolanda Bakker maakte een grijze foto van 2e kerstdag.
Ton Wesselius maakte deze foto. Prima weer voor een wandeling.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Maurice Vroegrijk in de polder van Hoeven.

Wolkenvelden, ook zonneschijn

Op deze donderdag, die voor velen zal aanvoelen als een maandag, schuift de kern van het hogedrukgebied Hugo naar het zuidoosten weg, maar we blijven onder de vleugels van hogedruk.

Er is vrij veel hoge (sluier)bewolking, maar vooral in het midden en zeker in het zuiden van het land en in België zal ook de zon schijnen. In het noorden lijkt de bewolking wat hardnekkiger. Het blijft overal droog en er waait een zwakke tot hooguit matige zuidwestenwind. De temperatuur stijgt naar 4-5° in het zuiden en in België en naar ongeveer 7 in het noorden en op de Wadden.

Vanavond en de komende nacht trekken de hoge (sluier)wolken naar het zuiden weg en de wolkenvelden boven het noorden van het land zullen geleidelijk wat naar het zuiden trekken. Het blijft droog en onder de wolken wordt het in het noorden 2 tot 4°. In het midden van het land liggen de minima rond het vriespunt en in het zuiden en in België gaat het 1 tot 3° vriezen. In de Ardennen en Hoge Venen vriest het weer matig met uitersten tot -6°.

Overwegend bewolkt

Morgen vormt zich een krachtig hoog in de Golf van Biskaje met een kerndruk van 1034 hPa. Rondom dit hoog wordt bij ons met een west tot noordwestelijke stroming weer zachte lucht aangevoerd waarin de temperaturen zullen stijgen tot boven de norm die geldt voor de tijd van het jaar. Het wordt 5-6° in het zuiden van het land en in België en een graad of 8 in het westen en noorden.

Het weerbeeld kenmerkt zich door vrij veel bewolking, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Het blijft droog en waaien doet het niet of nauwelijks.

De verwachte weerkaart voor komend weekend volgens ECMWF. Bron: wetterzentrale.de

Vrij zacht weekend met soms wat gespetter

Zaterdag ligt het hoog met de kern boven Bretagne (kerndruk 1036 hPa) en wij krijgen aan de noordflank daarvan een westelijke stroming met aanvoer van vrij zachte en vochtige lucht. Er is over het algemeen veel bewolking en uit die bewolking kan het op beide weekenddagen soms licht spetteren.

De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt zaterdag naar 8-9, lokaal in het westen al 10° en zondag naar waarden tussen de 9 en 11°.

De verwachte weerkaart voor tijdens de jaarwisseling volgens GFS. Bron: wetterzentrale.de

Zachte jaarwisseling, daarna langzaam dalende temperaturen

Begin volgende week, rond de jaarwisseling, is het rustig weer met de hogedrukkern boven onze streken. Het weerbeeld is aanhoudend grijs en bewolkt met over het algemeen weinig wind. De temperaturen zijn zowel oudjaarsdag als nieuwjaarsdag hoog met kwikstanden rond de 9 of 10°. Tijdens oud en nieuw is het 4 tot 6° met kans op (vuurwerk)nevel en/of mist.

De eerste dagen van januari zien we de luchtdruk stijgen in de omgeving van Groenland en IJsland, terwijl ook de luchtdruk in onze omgeving hoog blijft. Wellicht schakelen we over op een wat kouder weertype, maar het is nog allemaal te ver weg en de komende dagen daarover vanzelfsprekend meer. Eerst nog een aantal vrij zachte dagen en een zachte jaarwisseling…

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur, na deze vrij koude donderdag, weer gaat stijgen naar waarden omstreeks de 10° op de laatste dagen van het jaar. In het nieuwe jaar zien we het kwik weer geleidelijk dalen en aan het eind van volgende week is er ook weer kans op nachtvorst.

In het nieuwe jaar stijgen de kansen op een kouder weertype, maar toch moet er heel wat gebeuren om ons op de schaats te krijgen. Jannes Wiersema maakte gisteren deze foto van de plaatselijke ijsbaan in Roodeschool.
Er zit al veel stuifmeel in de lucht getuige deze foto van Jolanda Bakker.

Dit was het weer voor deze donderdag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen voor een vers weerpraatje.

Wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 775 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer