Advertentie 

Onder de vleugels van het hogedrukgebied Wiltrud ten zuidoosten van onze streken is het vandaag stralend weer. De zon schijnt volop en het blijft droog. Morgen komen we onder invloed van een nieuw hoog en de jaarwisseling verloopt dan ook uitermate rustig met een grote kans op mist.

De weermodellen verwachten al (dichte) mist en als half Nederland rond middernacht ook vuurwerk gaat afsteken dan zit de lucht snel potdicht. De eerste dagen van het nieuwe jaar geven ook rustig weer aan. Wel neemt vanaf vrijdag de neerslagkans geleidelijk toe.

Dori Heijmans maakte deze prachtige foto boven Rotterdam
Ook bij Aad Hogenboom begon de dag kleurrijk
Ook bij Trijntje van den Berg was het prachtig gekleurd.
Gerco Vos maakte deze prachtige foto bij de Rotte.
Het was koud met op veel plaatsen lichte vorst. Erica van Leeuwen maakte deze foto in Noordwijk.
Ook in Mildam kwam het tot vorst. Albert Thibaudier maakte de foto.

Na een nacht met op veel plaatsen lichte vorst, scheen gisteren geregeld de zon. Er waren ook vrij veel sluierwolken zichtbaar. Het bleef droog en het kwik steeg naar 2 tot ruim 5 graden. Nieuw-Beerta noteerde 2,1 en Wijk aan Zee 5,7 graden.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Stralend zonnige maandag

Deze maandag is koud begonnen met op veel plaatsen lichte vorst. De zon schijnt volop, maar in het noordoosten trekken nog enkele wolkenvelden over. Geleidelijk is het overal stralend winterweer met volop zon en een blauwe lucht. De temperatuur stijgt op veruit de meeste plaatsen naar 6-7 graden. Langs de westkust en in het noordwesten kan het 8-9 graden worden en ook in het zuiden van Limburg zijn dergelijke temperaturen mogelijk. Lokaal kan het in de Limburgse heuvels 10 graden worden.

De wind waait uit het zuidwesten en is overwegend matig en daardoor zal het voor het gevoel kouder aanvoelen. Normaal is het eind december 4-6 graden.

Vanavond is het helder. Aan het begin van de nacht neemt in het noorden en noordwesten de bewolking toe en deze wolken breiden zich geleidelijk over het land uit. In het zuiden en zuidoosten kan het nog een graadje vriezen, elders blijft het kwik met 2-4 graden boven nul. In het noordwesten wordt het niet kouder dan 5 graden.

Winters aanblik bij Ton Wesselius.
De weerkaart voor morgen. Bron: DWD

Rustig het jaar uit, mogelijk dichte mist tijdens jaarwisseling

Morgen, Oudejaarsdag, is het over het algemeen bewolkt, maar het blijft droog. Gaandeweg de dag breekt vanuit het noorden op steeds meer plaatsen de zon door. In het zuiden duurt het tot ver in de middag voordat het opklaart. De wind waait zwak uit het westen en draait gedurende de dag via noord naar het oosten.

De temperatuur stijgt op de laatste dag van het jaar naar 7-8 graden. In het zuiden en zuidoosten blijft het kwik steken bij een graad of 6.

Oudejaarsavond is er weinig wind en op veel plaatsen ontstaat mist. De temperatuur daalt naar 1-3 graden in de loop van de avond. Rond de jaarwisseling is het 3 graden in het westen en rond het vriespunt in het oosten en zuidoosten. Er waait niet meer dan een zwakke wind uit richtingen tussen oost en zuid en de mist kan verergeren door het vele vuurwerk wat afgestoken wordt.

In de loop van de nacht komt op meerdere plaatsen laaghangende bewolking of mist voor. De temperatuur daalt uiteindelijk naar rond of iets boven het vriespunt in het noorden en westen en naar -2 graden in het oosten, midden en zuiden. 2020 begint dan ook met lichte vorst.

Suzanne Vermulm maakte gisterochtend deze prachtige foto.
Jolanda Bakker maakte deze foto rond het middaguur.
Monique Bormans maakte deze foto.

Het nieuwe jaar start ook rustig

Op Nieuwjaarsdag kan het in de ochtend op een aantal plaatsen nog mistig zijn en in het noorden komen wolkenvelden voor. In de rest van het land schijnt de zon en geleidelijk breekt ook de zon in het noorden door. Bij een matige zuidenwind wordt het 4-5, lokaal 6 graden.

In de nacht naar donderdag is het vrij helder en rustig. Op veel plaatsen gaat het weer licht vriezen met minima tussen 0 en -3 graden.

Donderdag schijnt de zon flink, maar in het westen raakt het geleidelijk bewolkt en deze wolken trekken langzaam oostwaarts. De temperatuur stijgt naar 5-6 graden en de zuiden tot zuidwestenwind neemt geleidelijk in kracht toe.

De neerslagkansen zijn klein de komende tijd. Pas vanaf vrijdag neemt de kans op regen toe.

Vanaf vrijdag (licht) wisselvallig

Vrijdag is het bewolkt en vanuit het noordwesten trekt een regengebied over het land. De temperatuur is iets hoger en stijgt naar 7-8 graden en aan zee waait een (vrij) krachtige wind.

In het weekend komt het tot buien en mogelijk zijn deze buien winters van karakter vanwege een ijskoude bovenlucht. Tussendoor schijnt ook de zon. De temperatuur is weer wat lager en stijgt naar 5-6 graden. De verwachting na het weekend is onzeker en dat zien we aan de pluim hieronder. Wellicht dat er morgen meer duidelijkheid is…

De pluim voor de komende 10 dagen. Bron: meteologix.com

De temperatuurpluim voor het midden van het land van de diverse hoofdberekeningen laat zien dat het kwik eerst wat stijgt om in het begin van het nieuwe jaar weer net zo snel te dalen. Daarna is de trend weer stijgende aan het eind van de week. In het weekend gaat het kwik weer wat omlaag, maar vanaf zondag kan het alle kanten op.

Of we zetten een daling in naar winterweer met temperaturen in de nacht onder nul en overdag er net boven, of het blijft zoals het is met temperaturen van een graad of 7. Morgen wellicht meer.

Fijne dag en tot morgen voor weer een vers weerpraatje!

Niet alleen de zonsopkomst was kleurrijk, de zonsondergang mocht er ook wezen. Rob de Graaf maakte deze foto in Steenwijk.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 829 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer