Advertentie 

Algemene situatie:
Het krachtige hogedrukgebied Rosi boven Scandinavië zorgt deze week voor rustig herfstweer. Later in de week zullen Atlantische depressies geleidelijk wat dichterbij komen en wordt het allemaal weer wat wisselvalliger. Voorlopig is het rustig en niet in de laatste plaats aangenaam, maar verandering is wel weer in zicht.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Gisteren begonnen we op veel plaatsen met een klein wereldje, maar vooral in het zuiden scheen ook al de zon. De mist loste in de loop van de ochtend op steeds meer plaatsen op en gistermiddag was het overal prachtig en zonovergoten herfstweer.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 17 en 21° met in Westdorpe maximaal 20,8 en in Hoek van Holland 21,0°. Ook in De Bilt werd met 20,4° een warme dag genoteerd en dat was warme dag nummer 99 en voor Eindhoven was het alweer warme dag 114 met maximaal 20,6°. In België lagen de maxima tussen de 17 en 22° met in Chievres maximaal 22.4°.

heel langzaam verschijnen er herfstkleuren in de natuur. Deze prachtige foto werd gemaakt door Martin Vye

We starten deze maandag op veel plaatsen weer met een klein wereldje met nevel, mist en laaghangende bewolking. Nadat de grijzigheid is verdwenen hebben we een mix van wolkenvelden en af en toe zonneschijn met de meeste zonuren in het zuiden en zuidwesten. Veruit de meeste plaatsen houden het droog, maar met name het noordoosten van het land maakt vanmiddag kans op een bui.

De wind waait zwak tot hooguit matig uit het oosten tot noordoosten en de temperatuur stijgt naar maximaal 18° in het noorden en naar 20, lokaal 21 in het zuiden van het land. In België wordt het 18° in de hogere delen en naar 20 tot hier en daar 22 elders.

Vanavond en de komende nacht zijn er flinke opklaringen en is het droog. In de rustige atmosfeer is er weer kans op nevel, mist en laaghangende bewolking. Bij weinig wind uit het noordoosten koelt het af naar 6 tot 10°.

prachtig weer met veel zon ook bij Jolanda Bakker
deze prachtige herfstfoto werd ook gemaakt door Martin Vye

Morgen verandert er heel erg weinig. We starten weer op veel plaatsen grijs en daarna hebben we een mix van zon en wolken. Bovendien is er in de middag, waarschijnlijk op meer plaatsen dan vandaag, kans op een bui.

De wind waait zwak tot matig uit het oosten tot noordoosten en de temperatuur stijgt naar 17 tot 19°, maar in België kan het nog een graad of 20 worden.

de hoogtekaart voor woensdag met daarop goed te zien het hoogtelaag (groen) in onze omgeving. Bron GFS/Wetteronline.de

Woensdag en donderdag verandert er nog steeds niet veel. Door het krachtige hogedrukgebied Rosi blijft de wind zwak tot matig uit het oosten tot zuidoosten en het weerbeeld kenmerkt zich door wolkenvelden, maar ook door geregeld zonneschijn. Vanwege de aanwezigheid van een hardnekkig hoogtelaag is er hier en daar ook kans op wat regen of een bui. De temperatuur is prima voor eind september en stijgt naar waarden tussen de 18 en 21°.

de verwachte weerkaart voor komend weekend volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Vanaf vrijdag voltrekt zich een geleidelijke overgang naar een wisselvalliger weerbeeld. Uitlopers van Atlantische lagedrukgebieden komen steeds vaker bij ons op visite met dan ook een toenemende kans op regen of enkele buien. Bovendien gaat de temperatuur, na nog een warme vrijdag met waarden rond of (iets) boven de 20°, in het weekend geleidelijk naar beneden.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat zien dat het deze week nog aangenaam herfstweer zal zijn. Komend weekend gaat de temperatuur naar beneden en met oktober op de kalender liggen we dichter bij de 15 dan bij de 20°.

Deze september is tot nu toe 1,3° te koud. Normaal is het tot vandaag 14,8°, dit jaar staat het gemiddelde op 13,5°. Normaal voor de hele maand is 14,5°, maar gezien de verwachting voor deze week komen we waarschijnlijk uit op 13,7°. Na januari, april en augustus wordt september de 4e maand dit jaar die kouder verloopt dan normaal.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder naar de weerkaarten. Fijne dag en graag weer tot morgen.

mist levert ook prachtige plaatjes op. De foto werd gemaakt door Jannes Wiersema

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl Op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 557 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier