Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Langs de zuidoostelijke flank van een omvangrijk lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en de Britse Eilanden, genaamd Zarmina, voert een zuid tot zuidwestelijke stroming onstabiele maritieme lucht aan. Op het langgerekte front, dat afgelopen weekend over onze streken trok, vormt zich een aparte laag (Alexandra) en dit zorgt voor een natte maandag.

Vanaf morgen komen we onder de gunstige invloed van een hogedrukgebied dat zich gaat opbouwen boven onze streken. De stroming is aanvankelijk zuidelijk met aanvoer van zachte lucht, maar komend weekend trekt dit hoog noordwaarts naar Scandinavië en draait de stroming naar oost.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Van tijd tot tijd regen

Gisteren was het wisselend bewolkt en er viel van tijd tot tijd wat regen. Aan het eind van de middag en gisteravond kwam het in de kustgebieden tot flinke buien waarbij ook lokaal onweer werd waargenomen. Het was dan ook vrij rustig aan de deur met Sint Maarten.. 😉

De temperatuur steeg naar 11 tot 14° met op Terschelling geen hogere temperatuur dan 10,9°. Veruit de meeste plaatsen noteerden een temperatuur van 13-14°, maar de toppers waren Arcen en Ell met 14,3°. In België lagen de maxima tussen de 9 en 14° met op de Mont Rigi 9,2 en in Koksijde 14,2°.

Buien, maar ook droge perioden. Het was een wisselvallige zondag. Jolanda Bakker maakte de foto in Zevenhuizen.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm.
Deze herfstfoto werd gemaakt door Debbie van Ooststroom.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Maurice Vroegrijk.
Aldo BV maakte deze foto bij het Brabantse Dorst.
Gistermiddag kwam het tot buien en voorafgaand maakte meteo Nederland deze foto in Stiens.
Ook in Roelofarendsveen een rolwolk voorafgaand aan de buienlijn. Aad Hogenboom maakte de foto.

Geruime tijd regen

Depressie Alexandra, feitelijk een golf in een langgerekt front, zorgt voor een natte maandag. Vanuit het zuiden gaat het namelijk geruime tijd regenen en op de meeste plaatsen valt zo’n 5 tot 10 millimeter en lokaal valt meer.

De zwakke tot matige zuidenwind wordt op de meeste plaatsen zwak en veranderlijk, maar in het zuidoosten blijft de wind zuid en bovendien wordt het vanmiddag droog. Daar wordt dan ook de hoogste temperatuur verwacht van zo’n 17-18°, elders liggen de maxima rond de 12-13°.

Vanavond is het bewolkt en de regen trekt naar het noorden weg. Het is een tijdje droog, maar in de loop van de nacht neemt vanuit het noordwesten de kans op buien toe. De temperatuur daalt naar 8-9°.

Eerst enkele buien, maar ook zonneschijn

Morgen schijnt de zon, maar in de ochtend komt het in het westen en noorden ook tot enkele buien. In de middag is het op de meeste plaatsen droog en worden de opklaringen steeds breder.

De wind waait uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee. Op de Wadden kan de zuidwester zelfs hard worden, windkracht 7. De temperatuur stijgt opnieuw naar waarden tussen de 12 en 14°.

Ten oosten van onze streken is de druk hoog met aanvoer van zachte lucht uit het zuiden. Bron: meteologix.com

Rustig herfstweer, later kouder

De rest van de week gaan we profiteren van hogedruk ten oosten van onze streken. Daardoor zijn de neerslagkansen weer uitermate klein en bovendien schijnt aanvankelijk de zon flink. De stroming is tot en met donderdag nog zuidelijk en de aangevoerde lucht is nog steeds vrij zacht met temperaturen die stijgen naar 12 tot 14, donderdag in het zuiden lokaal 15-16°.

In het weekend ligt er een krachtig hoog boven Scandinavië. De stroming draait naar oost en de temperaturen gaan omlaag. Bron: meteologix.com

Vrijdag breidt het hoog zich naar het noorden uit en komend weekend komt er boven Scandinavië een krachtig hogedrukgebied te liggen. De stroming draait bij ons naar het oosten en de temperaturen gaan omlaag naar kwikstanden onder de 10°.

Het weerbeeld is rustig met geregeld zonneschijn, maar de kans op (hardnekkige) mist neemt ook toe. Mocht het de hele dag grijs blijven, dan zullen de maxima uiteraard nog wat lager zijn. De nachten worden overigens ook kouder, maar komend weekend zal het nog niet tot nachtvorst komen. Die kans neemt overigens na het weekend wel toe..

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat het kwik vanaf het eind van deze week duidelijk gaat dalen. Tot die tijd is het nog steeds vrij zacht met temperaturen rond de 12-13°, maar vanaf het weekend blijft het kwik onder de 10° en na het weekend neemt de kans op nachtvorst toe.

Deze prachtige herfstfoto werd gemaakt door Joyce Derksen.
Het gaat nu hard met de blaadjes. Jolanda Bakker maakte ook deze foto.
Deze prachtige herfstfoto werd gemaakt door Maurice Vroegrijk.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie maandag van en graag weer tot morgen met wellicht meer nieuws over de naderende weersveranderingen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 615 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier