Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Tot nu toe verliep deze novembermaand zeer zacht. De afgelopen drie weken kwam het regelmatig tot nieuwe datumrecords en november is tot nu toe 3,5 graden warmer dan normaal. Gemiddeld is het 10,2 graden tegen 6,7 normaal. Deze week zijn de temperaturen een stuk normaler en aan het einde van deze week kunnen we mogelijk een beetje aan de winter ruiken. Er komt namelijk kouder weer aan. Gemiddeld blijft november 2020 een zeer zachte maand met waarschijnlijk een vijfde positie in de lijst met warmste novembermaanden sinds de metingen in De Bilt in 1901 begonnen.

De zonsondergang was prachtig gisteren. Ook de komende tijd is de zon vaak te zien. Jolanda Bakker maakte de foto.

Geregeld zon en droog

De zon schijnt op deze maandag geregeld, maar er zijn ook wolkenvelden aanwezig. In het zuidoosten begint de dag lokaal met mist en vroege vogels die toch met de auto op pad moeten, zullen lokaal hun autoruiten moeten krabben met minima dicht bij het vriespunt.

Ook de rest van de dag is er een mix van zon en stapelwolken. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige noordwestenwind. De temperatuur stijgt naar 9-11 graden en dat is twee graden hoger dan wat gebruikelijk is eind november.

Vanavond en vannacht is er een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. In het noorden neemt de bewolking wat toe, maar het blijft droog. De temperatuur daalt naar 2-4 graden in het binnenland en naar 5-7 graden in de westelijke kustgebieden.

Rustig herfstweer

Dinsdag tot en met donderdag is het rustig novemberweer met over het algemeen vrij veel bewolking. Toch breekt vooral morgen de zon nog geregeld door. Donderdag is kans op een klein beetje regen, maar kletsnat wordt het zeker niet. De temperatuur stijgt naar 9 of 10 graden. Donderdag kan het in het westen en zuiden lokaal 11 graden worden. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is overwegend matig van kracht.

De stroming draait naar het oosten met een hoog ten noorden van onze streken. Bron: WXcharts.com

Vrij koud slot van zeer zachte november

Vanaf vrijdag zien we op de weerkaart een hogedrukgebied ten noorden van onze streken tot ontwikkeling komen. Daardoor zoekt de wind de oosthoek op en kan koudere lucht naar onze streken wordt gevoerd. Echte vrieskou is echter niet voorradig, maar de temperaturen gaan wel omlaag. Mede ook omdat aanvoer van zachte lucht uit het westen en zuiden ons niet meer kan bereiken.

Vrijdag begint operatie afkoeling en liggen de maxima tussen 7 en 9 graden. In het weekend wordt het kouder en wordt het niet warmer dan 5-6, in het westen van het land nog 7 graden. Zelfs een wat lagere maximumtemperatuur is lokaal mogelijk als mist of laaghangende bewolking gevormd wordt. Deze grijzigheid kan eind november makkelijk de hele dag blijven hangen. In de steeds langer wordende nachten kan het kwik dalen tot beneden het vriespunt. Voorzichtig kunnen we een klein beetje aan de winter ruiken…

De pluim met de hoofdberekeningen van de belangrijkste weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim laat mooi de daling zien vanaf eind deze week. Ook met december op de kalender lijkt het vrij koud te blijven.

Dit was het voor vandaag. Maak er een mooie dag en graag weer tot een andere keer.

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Meer weer en foto’s vind je op Facebook, Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 809 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Lage Landen: rustig herfstweer, aan het eind van de week kouder!”

 • Erwin
  23 november 2020 at 21:22

  Alle modellen op een rij zettend houd ik het voorlopig op een korte winterprik in de LL. Geen sneeuw waarschijnlijk maar eind november, begin december een paar nachten met nachtvorst en overdag maar 2-5 graden boven nul. Daarna is kans op verzachting groot.

  • Erwin
   23 november 2020 at 21:32

   EC ensemble bevestigt dit beeld. Grote kans op kouder dan normaal weer eind november en begin december. Oper 12 zit ook onderin de pluim. Daarna gaat meer dan 80 % van de members voor verzachting. Korte winterprik maar weinig spectaculair vind ik omdat het enkel om een paar nachten met nachtvorst gaat en er geen sneeuw verwacht wordt. Daarna grote kans op zachter weer. Zien we zowel in EC als gfs.
   Op andere sites wordt het spectaculairder gemaakt dan nodig vind ik.
   Allemaal niet echt spannend

   • Johann
    23 november 2020 at 21:41

    Inderdaad. Hier nog de pluim voor midden Nederland, overigens ook de CTRL tijdens de wat koudere fase onderin

 • Erwin
  24 november 2020 at 21:37

  Vandaag eigenlijk voor de LL hetzelfde beeld. Tijdelijk rond de maandwisseling en begin december wat frisser en iets toegenomen kansen op wat laagland wittigheid maar op termijn waarschijnlijk weer verzachting. Op andere sites een hoop bombarie alsof we de winter ingaan maar eigenlijk is het allemaal de praat niet waard. Tijdelijk winterprikkie maar paar graadjes vorst in nacht en vroege ochend en kleine kans op wat (natte) sneeuw. That’s it 🙂

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer