Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: lage druk maakt plaats voor hoge druk
Nadat ons weer enkele dagen beïnvloed werd door het lagedrukgebied Johnny, hebben we vandaag en de komende week te maken met hogedruk dat de scepter zwaait. De hoge druk zal zorgen voor een vrij droge week, maar lenteachtig wordt het niet altijd. De kern van het gebied komt ten westen van ons te liggen, hierdoor zullen wij later in de week met een noordelijke stroming te maken krijgen. Zon en bewolkte dagen wisselen elkaar af. Het blijft de komende dagen dus ook meest droog, maar soms wordt het ook fris!

De weerkaart voor vandaag. Bron: KNMI

Gisteren: bewolkt, af en toe (buiige regen)
Gisterochtend trok er een regengebied van zuid naar noord over het land. In de loop van de dag activeerde dit neerslaggebied, in de middag vielen er met name in het noordoosten enkele flinke buien met onweer. De meeste onweersbuien bleven ons echter bespaard; enkele tientallen tot honderden kilometers over de grens in Duitsland ging het op meerdere plaatsen goed los. De temperaturen stegen naar waarden tussen de 12 en 17 graden. De hoogste temperaturen waren voor het noordoosten, de laagste voor de westkust. Later in de middag liep er opnieuw een neerslaggebied het zuiden van Nederland binnen.

Bomen in de bloei en koeien in de wei. De foto werd gemaakt door Joyce Derksen.

In de avond regende het af en toe nog in de oostelijke helft van het land, maar het regengebied loste vrij snel op. De nacht verliep vrijwel overal droog, en bij tijd en wijle was het helder. Tegen het eind van de nacht dreef er vanuit het noordwesten echter nieuwe bewolking binnen. De minimumtemperatuur liep uiteen van 4 graden in België tot 7 graden in het (zuid)oosten van Nederland.

Gisteren moesten de paraplu’s hier en daar tevoorschijn gehaald worden. Foto opnieuw door Joyce Derksen.

Vandaag: de zondag doet naam eer aan
De dag begint de dag hier en daar grijs door bewolking en lokaal ook mist of nevel. Het klaart echter snel op en de dag verloopt op de meeste plekken dan ook erg zonnig. Het blijft, op zeer lokaal een spatje motregen na dan ook droog. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 14 en 18 graden, in België wordt het het warmst. Aan de kust en met name op de Wadden blijft het een aantal graden koeler. De wind is zwak tot matig en draait van het zuidwesten naar het noordwesten.

Veel zon volgens het Hirlam-model. Bron: Wetterzentrale

Vannacht neemt vanuit het noorden de bewolking toe, maar het blijft meest droog. De wind is (zeer) zwak uit verschillende richtingen. De minimumtemperatuur ligt tussen de 4 en 7 graden, in de Ardennen wordt het nog een graadje kouder.

Morgen: weinig verandering
Morgen verandert er weinig. In de ochtend is het hier en daar nog bewolkt, maar in de loop van de ochtend en in de middag zal het op steeds meer plekken opklaren. De (opnieuw zwakke) wind is aanvankelijk nog steeds variabel maar draait geleidelijk meer naar het zuiden. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 11 en 17 graden. De hoogste waarden zijn voor het westen van België, langs de kust en boven de Wadden blijft het mogelijk enkele graden koeler.

De verwachte maximumtemperatuur voor maandag volgens het GFS-model. Andere modellen houden de maximumtemperatuur met name in Nederland een stuk lager. Bron: Wetterzentrale

In de nacht naar dinsdag wordt het bewolkter, wel blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt tussen de 3 en 7 graden, in het oosten van België dalen de temperaturen zelfs richting het vriespunt. De zwakke wind komt uit zuid/zuidoostelijke richtingen.

Dinsdag: veelal bewolkt
Dinsdag is het meest bewolkt maar blijft het grotendeels droog. Wat lichte motregen valt echter niet uit te sluiten. Het wordt met 13 graden in het noorden van Nederland tot 18 graden in zuidwest België minder fris dan maandag. De wind is meest westelijk, kracht 3.

Een uitloper van het hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan in combinatie met lage druk boven Scandinavië zorgt woensdag voor een noordelijke stroming. Bron: GFS/Wetteronline

De rest van de week: woensdag kans op een bui, verder weinig verandering
Woensdag neemt de kans op een bui toe, dit heeft te maken met een koude bovenlucht die wordt veroorzaakt door een noordelijke stroming. De temperatuur op zo’n 1400 meter daalt tot -5 graden Celsius, een eventuele bui zou dus zelfs met (korrel)hagel gepaard kunnen gaan. Ook aan de grond wordt het fris met een maximumtemperatuur van 9 tot 11 graden Celsius. De wind neemt behoorlijk toe tot een kracht 4 a 5.

De verwachte temperatuur op zo’n 1400 meter voor woensdag. Bron: WRF/Wetterzentrale

Als we naar de pluimen kijken zien we dat het weerbeeld na woensdag hetzelfde blijft als de komende dagen: de temperatuur ligt met 11 tot 14 graden rond de normaal voor de tijd van het jaar, zon en bewolking wisselen elkaar af en na de woensdag zijn de neerslagkansen weer nihil. Ook dinsdag en woensdag zal de eventuele neerslag niet veel voorstellen. Pas na het volgende weekend lijkt het weerbeeld weer te veranderen, hierover de komende dagen ongetwijfeld meer.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De bewolkingspluim van het KNMI.

Hier wil ik het voor vandaag bij laten. Morgen is Rico er met een nieuw bericht, ik schrijf volgende week weer. Ik zou zeggen: blijf het volgen, vertel het verder en breng iedereen op de hoogte van het dagelijkse weerpraatje voor de Lage Landen. Net als afgelopen winter is er ook de rest van het jaar elke dag een uitgebreid weerpraatje.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne zondag!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

summer or winter, be prepared!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 172 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer