Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De komende dag blijven hogedrukgebieden het weer in de Benelux beïnvloeden. Daardoor is het rustig weer met vooral in de middag kans op zonnige perioden. Het blijft droog zodat landerijen na de vele neerslag van de laatste weken kunnen opdrogen. Doordat er weinig wind is en er opklaringen zijn, kan het in de nacht vrij gemakkelijk tot nevel en mist komen. Plaatselijk zal het even kunnen duren voordat de laagstaande zon de mist heeft ‘weggebrand’.

Ook rond de jaarwisseling lijkt het rustig weer te worden met in de nieuwjaarsnacht wel een grote  kans op mist en – door het afsteken van vuurwerk – smog. Pas aan het eind van de volgende week wordt het weer wat wisselvalliger.

Deze foto van de zonsopkomst maakte Peter v. Lindenberg
Prachtige winterse foto met zonsopkomt door Hilligje Kooiker
Koud begin van de dag. Foto Erica v. Leeuwen-De Bruijn

Zaterdag begon de dag op veel plaatsen zowaar wat winters. In een groot deel van de Benelux heeft het in de ochtend gevroren. Vroeg in de ochtend was het in Overijssel op sommige plaatsen rond -4°. Aan de grond vroor het daar plaatselijk matig, -6° op 10 cm hoogte. In het zuidwesten was het met ongeveer +4°duidelijk minder fris door de daar aanwezige bewolking. Ook kwam daar plaatselijk mist voor. Overdag was er vooral in het midden en oosten ruimte voor de zon. Meer naar het (noord)westen werd de zon gedeeltelijk afgeschermd door sluierbewolking van een front boven de Noordzee. De wind was zwak tot matig, 2 tot 4 Bft., uit het zuidoosten. In de middag lag de temperatuur iets boven het vriespunt in het oosten van de Benelux tot rond 4° vlak aan zee.

Afgelopen nacht klaarde het overal op. Wel was er vooral naar het noorden en westen sluierbewolking. De wind draaide naar zuidelijke richting en was zwak in het binnenland en matig aan de kust, 2 tot 4 Bft. De temperatuur lag vannacht tussen -4° in het zuidoosten en in hoog België tot +2° in het uiterste westen van de Benelux.

Deze foto van rijp in het bos maakte Trijntje v.d. Berg
Sluierwolken. Foto Ton Wesselius
De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Een hogedrukgebied boven Duitsland zorgt in de Benelux voor rustig, droog en vrij fris weer.

Vandaag begint de dag op veel plaatsen in het binnenland met een paar graden vorst. Bovendien kan het plaatselijk mistig zijn. Door het aanvriezen van mist, kan het op bruggen en viaducten glad zijn. De temperatuur ligt in de ochtend tussen -4° in het oosten en zuidoosten en +2° in het westen. In de loop van vandaag lost de mist op en zijn er zonnige perioden. In het noordwesten komt ook sluierbewolking voor maar de zon schijnt hier goed doorheen. Vanmiddag staat er een matige wind, in het zuiden uit zuidelijke richtingen, in het noorden uit zuid tot zuidwest, 2 of 3 Bft. De temperatuur ligt vanmiddag tussen iets boven het vriespunt in het oosten en zuidoosten tot ongeveer 5° in het uiterste westen.

Komende nacht zijn er opklaringen met in het noordwesten nog sluierbewolking. Er ontstaat in het binnenland nevel en plaatselijk mist. De wind draait van zuid naar zuidwest en is zwak of matig, 2 of 3 Bft. Op de Wadden in de loop van de nacht iets toenemend, 4 Bft. De temperatuur ligt vannacht rond -4° in het oosten en zuidoosten tot +3° in het westen. In de loop van de nacht loopt de temperatuur vooral in het noordwesten wat op.

De weerkaart voor morgen. Bron: Met Office

Een hogedrukgebied is langzaam naar Zuidoost Europa getrokken maar blijft invloed op het weer in de Benelux houden.

In de Benelux is het ook morgen rustig en droog weer. De wind draait overal naar het zuidwesten maar blijft zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. Wel wordt er iets zachtere lucht aangevoerd. De temperatuur ligt morgenmiddag tussen 3° in het oosten en hoog België en 7° vlak aan zee. In het noordwesten is het nog iets zachter.

In de loop van de nacht naar dinsdag trekt een zwak front behorend bij een klein lagedrukgebied ten zuiden van Ierland van noord naar zuid over de Benelux. Vooral in het noordoosten zou een spat regen kunnen vallen. Elders zijn er eerst opklaringen en kan er een mistbank ontstaan. Later neemt de bewolking toe maar blijft het droog. De wind komt uit het zuidwesten maar draait in de loop van de nacht naar noordwest tot noord en is zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. De temperatuur ligt tussen 2° in het zuidoosten en 9° vlak aan zee. In hoog België is het rond het vriespunt.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: Met Office

Op oudejaarsdag komt de Benelux onder invloed van een volgend hogedrukgebied. Daardoor is het rustig weer met toenemende kans op zon.

Het front van een klein lagedrukgebied boven Noordoost Frankrijk trekt naar het zuiden weg. In het zuiden komt in de ochtend nog veel bewolking voor. Vanuit het noorden klaart het in de loop van de dag steeds verder op. De wind is noord tot noordoost en zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. Met deze wind wordt frissere lucht aangevoerd. Het wordt tussen 3° in het oosten tot 7° in het westen.

Tijdens oudejaarsavond en de jaarwisseling is het rustig en droog weer. Er staat een zwakke wind uit richtingen tussen noord en oost, 2 of 3 Bft. Doordat er weinig wind is kan er – vooral na 12 uur als er vuurwerk wordt afgestoken – makkelijk dichte mist ontstaan. De temperatuur ligt rond de jaarwisseling in het binnenland iets boven het vriespunt. Vlak aan zee en in de steden is de temperatuur een paar graden hoger.

Verwachte drukverdeling voor zaterdag 4 januari 2020. Bron: ECMWF

De Benelux blijft ook donderdag en deels vrijdag onder de invloed van een hogedrukgebied. In de loop van vrijdag krijgt lage druk boven Scandinavië meer invloed op ons weer.

Nieuwjaarsdag verloopt onder invloed van een uitloper van hoge druk rustig en fris. Wel kan er vooral in de ochtend op uitgebreide schaal mist voorkomen. De temperatuur ligt rond 3°. Ook donderdag is het nog rustig en droog. Vrijdag krijgen de fronten van lagedrukgebieden boven Scandinavië meer grip op ons weer. De temperatuur gaat dan waarschijnlijk iets omhoog en de kans op neerslag neemt toe. Tijdens het eerste weekend van januari lijkt een volgend hogedrukgebied ons weer te gaan beïnvloeden. Of het dan kouder wordt, ligt aan de exacte positie van de as van het hogedrukgebied.

De kans op neerslag is tot het eind van dit jaar klein. Pas tegen het eerste weekend van januari neemt de kans op neerslag wat toe.

Voorlopig fris weer met min of meer normale temperaturen voor deze tijd van het jaar. Vanaf het eerste weekend van januari neemt de onzekerheid in het temperatuurverloop toe.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat een afwisseling van iets te fris tot iets te zacht weer zien tot het eind van volgende week. Daarna neemt de spreiding en dus de onzekerheid sterk toe. Bron: Meteologix.

Morgen vertelt mijn collega hoe het weer in de nieuwe weer verloopt op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een rustige zondag gewenst!

Zonsondergang aan zee door Martine Droogers-Kroeze
Versluierde zon. Foto Jolanda Bakker
Zondondergang. Foto Tonny Morsink

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 624 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Lage landen: rustig weer met zonnige perioden”

  • Johann
    29 december 2019 at 11:10

    Mooi weerbericht Ronald en prachtige plaatjes! Overigens ook mooie koudere oplossingen zo rond 4 januari met bovenluchten die dan 12 tot 15 graden lager gaan uitkomen (GFS)

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer