Een periode met fraai zomerweer is afgelopen dagen afgesloten met lokaal pittige buien. De verschillen waren erg groot, terwijl het op sommige plaatsen stevig onweerde met lokaal wateroverlast, bleef het elders droog. De komende dagen krijgen we te maken met veelal het zelfde weertype, enkel dinsdag is nog een onzekere dag die mogelijk wat warmer is en met onweersbuien gaat eindigen. Daarnaast zien de de restanten van ex orkaan Larry op de Europese weerkaarten verschijnen.

Bewolking overheerst de afgelopen dagen. Foto:Ton Wesselius.

Zon, wolkenvelden en kans op een bui

Dat is eigenlijk de samenvatting voor vandaag (zondag) en morgen. Een lagedrukgebied dat ligt nabij de zuid Noorse kust heeft de regie over ons weertype. Een zuidwestelijk tot westelijke stroming voert vochtige lucht aan. We hebben daarom te maken met veel wolkenvelden. De zon slaagt er slechts sporadisch in om door te breken en daarnaast is de lucht onstabiel genoeg om lokaal ook nog een bui te produceren. Bij dit alles is het niet koud, de temperatuur ligt rond de 20 graden. In de nacht naar maandag valt de stroming vrijwel weg en is er een grote kans op mist.

De synoptische situatie deze zondag. Ons weer staat onder invloed van het laag nabij zuid Noorwegen. Een westelijke stroming voert vochtige lucht en wolkenvelden aan. Daarbij passeert er een zwak koufront wat lokaal een bui gaat opleveren. Leuk detail, het grote laag nabij Groenland zijn de restanten van orkaan Larry. Bron: KNMI.

Dinsdag nog onzeker

Op dinsdag heeft het hogedrukgebied nabij Engeland de regie overgenomen en is verder getrokken in oostelijke richting. Hierdoor krijgen we te maken met een zuidoostelijke stroming en kan er warmere lucht op transport worden gezet. Echter komt vanuit het zuidwesten een nieuw lagedrukgebied dichterbij en die heeft nieuwe regen en onweersbuien voor ons in petto. De vraag is echter, wat gaat precies de timing worden van dit lagedrukgebied?

Op dinsdag zien we door het hogedrukgebied een zuidoostelijke aanvoer van warmere lucht. Vanuit het zuidwesten nadert een laag met regen en onweersbuien.

Komt dit laag wat later op de dag, dan kan met nog wat zonnige momenten het kwik oplopen naar een graad of 24. Komen de buien al vroeg dan zal de dinsdag een stuk somberder verlopen en zal het kwik blijven steken bij 19-20 graden. Zoals het er nu naar uitziet zullen de buien vrij vroeg arriveren, aan het einde van de ochtend. Maar dit kan de komende dagen zeker nog veranderen.

Licht wisselvallig vervolg

Op woensdag en de dagen erna blijft het licht wisselvallig. Een hogedrukgebied vanaf de Azoren trekt met een uitloper onze richting op. Hierdoor krijgen we te maken met een rustig weertype. Zon en wolkenvelden wisselen zich af. Hierbij is elke dag kans op een bui. De temperatuur ligt rond de 20 graden.

Orkaan Larry

Zojuist benoemde ik al even de resten van orkaan Larry die op de Europese weerkaarten zichtbaar zijn geworden. Deze restanten gaan de komende dagen bijzonder weer geven op Groenland. Aan de achterzijde van het weersysteem stroomt met een noordwestelijke stroming zeer koude lucht mee en dit gaat veel sneeuw opleveren in Groenland. Lokaal kan er meer dan een meter sneeuw gaan vallen! Bij ons zullen de resten van deze ex orkaan geen rol gaan spelen. Het systeem trekt verder noordwestelijk en is woensdag of donderdag al van de weerkaarten verdwenen.

De kern van ex orkaan Larry trekt noordwestelijk langs de zuidkust van Groenland. Aan de achterzijde dendert koude lucht naar het zuiden en kan Groenland zich gaan opmaken voor veel sneeuw.

Tot zover deze update voor de lage landen. Het nieuwe weerbericht voor de bergen, verzorgd door onze weerman Roy verschijnt nog dit weekend op de site. Onze weerman Arjan komt spoedig met een nieuwe update voor de lage landen. Met dan vast meer duidelijkheid betreft aanstaande dinsdag. Een fijn weekend en blijf volgen! Groet Sebastiaan.

Gastreporter of weerman?

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over jouw reiservaringen in de Alpen of de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Met dank ook aan Protest en Innsbruck Tourismus, partners van Alpenweerman

(Visited 21 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!