Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

De diverse weermodellen kruipen steeds meer naar elkaar toe en we kunnen inmiddels met zekerheid zeggen dat het tot en met zaterdag rustig en (vrij) koud zal zijn aan de zuidflank van het hogedrukgebied Gotthard boven Scandinavië. Met een oostelijke stroming wordt die koude lucht aangevoerd met in de nacht en ochtend vorst en in de middag temperaturen een fractie tot een paar graden boven nul.

Vanaf zondag is het weer gedaan met de decemberwinter en komen we onder invloed van een lagedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden. De regenkansen nemen weer toe en de temperaturen gaan, in een zuid tot zuidwestelijke stroming, weer omhoog.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Wolkenvelden en lokaal een bui

Gisteren waren er vrij veel wolkenvelden en lokaal kwam het nog tot een bui. Regionaal scheen ook de zon en dat was vooral in het westen en zuidwesten van het land het geval. In Zeeland scheen de zon bijna 7 uur, maar ook op de meetpunten Schiphol en Rotterdam kon 5-6 uur zon worden genoteerd.

Op meetpunt De Bilt bleef het geheel bewolkt en we hebben dus nog niet het zonnigste jaar ooit. We komen nog 2,2 uur tekort voor dit record!

De temperatuur steeg naar 4 tot 6° met in Deelen 3,6 en in Maastricht 3,8°. De toppers waren Westdorpe, Hoek van Holland en Vlissingen met respectievelijk 6,0, 6,1 en 6,2°. In België lagen de maxima tussen de 0 en 7° met op de Mont Rigi 0,1 en in Elsenborn 0,6°. Zeebrugge kwam nog uit op 7,2°.

Deze winterse foto werd gisterochtend gemaakt door Jolanda Bakker.
Ook de tuin van Trijntje van den Berg was gisterochtend berijpt.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Debbie van Ooststroom.
Aldo BV maakte deze foto en stuurde deze in via foto@alpenweerman.nl
Bij Martin Vye in het Friese Wolvega bleef het de hele dag bewolkt.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Johan Klos.
In het westen van het land scheen de zon flink en deze foto van Ton Wesselius uit Roelofarendsveen laat dat heel mooi zien.
De dag eindigde ook fraai. Maurice Vroegrijk maakte deze foto in Zegge.

Wolkenvelden, regionaal ook zonneschijn

Op deze donderdag zijn er vrij veel wolkenvelden, maar regionaal schijnt ook de zon. Het blijft droog en er waait een matige en aan zee en op de Wadden een vrij krachtige oost tot noordoostenwind.

De temperatuur is wederom wat lager en stijgt vanmiddag naar maximaal 2-3° boven het vriespunt. Door de toenemende wind zal het kouder aanvoelen dan de waarden op de thermometerbuis met een gevoelstemperatuur van -1 tot -3°. In de Ardennen en Hoge Venen blijft het ook volgens de thermometers licht vriezen.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en het gaat licht vriezen met op de meeste plaatsen temperaturen van -2/-3°.

Veel bewolking, soms wat zon

Morgen wordt ook een rustige, koude decemberdag met over het algemeen vrij veel bewolking. Zo nu en dan schijnt ook de zon en het blijft droog.

De wind waait zwak tot matig uit het oosten tot noordoosten en het wordt niet warmer dan 1-2° boven nul. In de hogere delen van België blijft het wederom licht vriezen.

De verwachte weerkaart voor zaterdag volgens UKMO. Bron: wetterzentrale.de

Zaterdag nog koud, vanaf zondag oplopende temperaturen

Na een nacht met lichte tot matige vorst met uiterste tot -5/-6° is het zaterdag ook nog koud. De zon schijnt flink, maar in de loop van de dag zien we vanuit het zuidwesten enige verandering aankomen in de vorm van sluierwolken.

Het blijft droog en er waait een in kracht toenemende zuidoostenwind. Over land is de wind matig, aan zee, rondom het IJsselmeer en op de Wadden (vrij) krachtig, windkracht 4 tot 6. De temperatuur blijft mogelijk onder nul in het noordoosten, elders wel positieve temperaturen van 1 tot 3° met de hoogste waarden in het zuidwesten en in het westen van België.

De noordoostelijke helft van het land maakt zondag kans op winterse neerslag in de vorm van sneeuw. Het is nog ver weg en de komende dagen maar kijken of dit in de modellen blijft… Bron: meteologix.com

Zondag trekt het hogedrukgebied Gotthard naar het oosten weg en vanuit het westen nadert lagedruk. De stroming draait naar zuid tot zuidwest en de temperaturen gaan vanuit het zuidwesten omhoog. Na een nacht met op veel plaatsen nog lichte vorst wordt het zondagmiddag van noordoost naar zuidwest zo’n 3 tot 7°.

Het weerbeeld kenmerkt zich zondag door wolkenvelden en vanuit het zuidwesten gaat het geruime tijd regenen. Mogelijk wordt de regen voorafgegaan door (smeltende) sneeuw, maar daarover zijn de diverse modellen het nog niet eens en verschillen bovendien per run. De grootste kans daarop maakt de noordoostelijke helft van het land, maar het is nog ver weg en het één en ander kan natuurlijk nog veranderen.

De verwachte weerkaart voor na het weekend met lagedruk op de Atlantische Oceaan en bij ons een zuid tot zuidwestelijke stroming. Bron: wetterzentrale.de

Na het weekend is het weer vrij zacht en wisselvallig aan de oostflank van een depressie ten westen van Britse Eilanden. Met een zuid tot zuidwestelijke stroming wordt er vrij zachte lucht aangevoerd met temperaturen rond de 6°. Overigens is dat heel normaal voor de tijd van het jaar.

De verwachte weerkaart voor volgende week volgens ECMWF. Bron: wetterzentrale.de

Het lijkt erop dat de depressiedruk in de loop van de week alweer minder wordt en dat het hogedrukgebied zich weer naar het westen uitbreidt, althans daar zinspeelt het ECMWF op. Op termijn neemt de onzekerheid dus weer toe… Een terugkeer naar een onvervalste westcirculatie lijkt niet aan de orde!!

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat de temperaturen tot en met zaterdag laag zijn en zelfs nog een dalende trend vertonen. Zondag gaat het kwik flink omhoog en volgende week is het vrij zacht met temperaturen van een graad of 6. Niet echt extreem hoog en kou lijkt in de buurt te blijven. Wie weet waartoe dat nog gaat lijden…

De komende dagen is moet rekening worden gehouden met autoruiten krabben. Jolanda Bakker maakte de foto.
vorst levert wel prachtige plaatjes op. Debbie van Ooststroom maakte deze foto.

Dit was het voor deze donderdag. Morgen zal Maarten het weerpraatje voor de vrijdag verzorgen en ik ben er dan zaterdag weer. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen.

Op zoek naar een leuk cadeautje voor de Kerstdagen, of wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 792 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier